Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Supplementen, vitamines en mineralen

Voedingssupplementen en kruidenpreparaten zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze bevatten vitamines, mineralen, bioactieve stoffen of kruiden.

Afbeelding bij teaser ''

Heb ik een supplement nodig?

Veel mensen hebben geen supplementen nodig. Maar verschillende mensen hebben wel extra nodig vitamines en mineralen nodig. Bekijk de adviezen.

Afbeelding bij teaser ''

Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk?

Bepaalde vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Lees meer.

Afbeelding bij teaser ''

Waar moet ik op letten bij supplementen?

Er kunnen risico’s zitten aan het gebruik van supplementen. Ontdek waar je op kunt letten als je een supplement neemt.

Afbeelding bij teaser ''

Wat zijn de effecten en gevaren van kruidenpreparaten?

Vaak zijn de effecten van kruidenpreparaten niet goed onderzocht. Soms kunnen ze schadelijk zijn. Lees alles over kruidenpreparaten.

 
 

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Ze leveren geen energie.

Afbeelding bij teaser ''

Waarvoor heb je verschillende vitamines nodig?

Vitamines hebben in je lichaam belangrijke functies. Bijvoorbeeld een goede werking van je ogen en zenuwen. Lees welke rol verschillende vitamines hebben.

Afbeelding bij teaser ''

Hoeveel heb je van iedere vitamine nodig?

Voor iedere vitamine geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH). Deze verschilt per leeftijd en geslacht. Kijk hoeveel jij nodig hebt per dag.

Afbeelding bij teaser ''

Waar zit welke vitamine in?

We kunnen vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom moeten we ze binnenkrijgen via onze voeding. Bekijk van iedere vitamine in welke producten het zit.

 
 

Mineralen

Mineralen zijn, net als vitamines, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen.

Afbeelding bij teaser ''

Waarvoor heb je verschillende mineralen nodig?

In je lichaam hebben mineralen allemaal verschillende functies. Ontdek waarvoor elke soort belangrijk is.

Afbeelding bij teaser ''

Hoeveel heb je van ieder mineraal nodig?

Je hebt bepaalde hoeveelheden nodig van alle mineralen. Bekijk welke aanbevelingen er gelden voor wat je elke dag nodig hebt.

Afbeelding bij teaser ''

Waar zit welk mineraal in?

Mineralen kan je lichaam niet zelf aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. Maar in welke producten zitten ze?