Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder én duurzamer te eten. Wij hebben voor je uitgezocht welke producten goed zijn voor je gezondheid. En we laten zien welke keuzes beter zijn voor het milieu. Jij kiest zelf wat je eet en drinkt, en welke stappen je maakt. De Schijf van Vijf kan iedereen op eigen wijze invullen. Wat je smaak, voorkeur of culturele achtergrond ook is.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf laat zien wat we je vooral adviseren om te eten, en wat er een klein beetje bij kan. Jij kunt de Schijf op eigen wijze invullen.

Wat staat er wel/niet in?

In de vakken van de Schijf van Vijf vind je veel gezonde en lekkere producten. We laten ook zien welke producten buiten de Schijf vallen.

Gezond en duurzaam eten

Gelukkig gaan gezond en duurzaam heel vaak hand in hand. Er zijn 2 keuzes die de meeste winst opleveren voor het milieu en je gezondheid.
 
 

Tips om gezond te eten

In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde en duurzame keuzes. Dat is genieten én goed zorgen voor jezelf en de wereld. Goede voeding is:

Veel groente en fruit

Bijna alle soorten groente en fruit staan in de Schijf van Vijf. Lekker veel keuze dus! Eet er lekker veel van, dat is gezond én duurzaam.

Vooral volkoren

Volkorenproducten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen zoals vezels. En die zijn goed voor je! Wissel daarom van wit naar volkoren.

Meer plantaardig

Meer plantaardig en minder vlees eten is goed voor jou én voor het milieu. Je kunt variëren met vis, peulvruchten, vlees, noten en ei.
 
 

Zachte en vloeibare vetten

Onverzadigde vetten zijn goed voor je lijf. Dus gebruik producten als olijfolie, zachte margarine en halvarine in de pan en op brood.

Dranken zonder suiker

Ga voor water, thee en koffie zonder suiker. Zo krijg je genoeg vocht binnen, maar dan zonder calorieën. Kraanwater is het meest duurzaam!

Ruimte buiten de Schijf

Als je verder gezond eet, kun je af en toe prima iets buiten de Schijf van Vijf eten. Kies je moment én geniet er bewust van!
 

Hoeveel en wat kun je eten?

Hoe ziet jouw Schijf van Vijf eruit? Vul je geslacht en leeftijd in en ontdek hoeveel jij kunt eten.
 

Meer over de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf: wat is het eigenlijk? En wat kun je ermee? Dat vertellen we je in deze video.

Afvallen?

  • Een terugval bij het afvallen Alle stappen bij het afvallen Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen: 1. Gezond afvallen: de start 2. Gezond afvallen doe je zo 3. Op gewicht...
  • Hulp bij het afvallen Het is niet altijd verstandig om zomaar zelf te starten met afvallen. Soms is het beter om hulp te zoeken. Huisartsen, diëtisten, gewichtsconsulenten, sportinstructeurs...
  • Afvallen lukt niet, wat kan ik doen? Wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Dit zal bij de ene persoon makkelijker en sneller gaan dan bij de andere persoon. Het is normaal dat je...
  • Zo maak je goede voornemens Alle stappen bij het afvallen Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen: 1. Gezond afvallen: de start 2. Gezond afvallen doe je zo 3. Op gewicht...
 
 

Kleine stapjes

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf.

Eetwissel maken?

Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.

Mijn Eet-update

Wat wordt jouw eerste update? Mijn Eet-update helpt je kiezen. Ga van start en krijg 2 weken lang gratis tips in je mailbox om je doel te bereiken.
 
 

Handige hulpmiddelen

We hebben aan aantal handige hulpjes om gezonder te eten. Bekijk alle tools en apps die helpen om gezonder te gaan eten.

Jouw eetdagboek

Wil jij weten in hoeverre je gezond eet? Of hoeveel voedingstoffen je binnenkrijgt? Ontdek het met Mijn Eetmeter.

Gezonde recepten

Onze recepten maken gezonder eten makkelijk. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.

De 'Kies Ik Gezond?'-app

Met deze app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Je ziet in één oogopslag wat een gezondere keuze is.