Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf

Goed zorgen voor jezelf, je familie en het milieu

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder én duurzamer te eten. Wij hebben voor je uitgezocht welke producten goed zijn voor je gezondheid. En we laten zien welke keuzes beter zijn voor het milieu. Jij kiest zelf wat je eet en drinkt, en welke stappen je maakt. De Schijf van Vijf kan iedereen op eigen wijze invullen. Wat je smaak, voorkeur of culturele achtergrond ook is.

Afbeelding bij teaser 'Wat is de Schijf van Vijf?'

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf laat zien wat we je vooral adviseren om te eten, en wat er een klein beetje bij kan. Jij kunt de Schijf op eigen wijze invullen.
Afbeelding bij teaser 'Wat staat er wel/niet in?'

Wat staat er wel/niet in?

In de vakken van de Schijf van Vijf vind je veel gezonde en lekkere producten. We laten ook zien welke producten buiten de Schijf vallen.
Afbeelding bij teaser 'Gezond en duurzaam eten'

Gezond en duurzaam eten

Gelukkig gaan gezond en duurzaam heel vaak hand in hand. Er zijn 2 keuzes die de meeste winst opleveren voor het milieu en je gezondheid.
 
 

Tips om gezond en duurzaam te eten

In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde en duurzame keuzes. Dat is genieten én goed zorgen voor jezelf en de wereld. Goede voeding is:

Afbeelding bij teaser 'Veel groente en fruit'

Veel groente en fruit

Bijna alle soorten groente en fruit staan in de Schijf van Vijf. Lekker veel keuze dus! Eet er lekker veel van, dat is gezond én duurzaam.
Afbeelding bij teaser 'Vooral volkoren'

Vooral volkoren

Volkorenproducten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen zoals vezels. En die zijn goed voor je! Wissel daarom van wit naar volkoren.
Afbeelding bij teaser 'Meer plantaardig'

Meer plantaardig

Meer plantaardig en minder vlees eten is goed voor jou én voor het milieu. Je kunt variëren met peulvruchten, noten, vis, ei en vlees.
 
 
Afbeelding bij teaser 'Zachte en vloeibare vetten'

Zachte en vloeibare vetten

Onverzadigde vetten zijn goed voor je lijf. Dus gebruik producten als olijfolie, zachte margarine en halvarine in de pan en op brood.
Afbeelding bij teaser 'Dranken zonder suiker'

Dranken zonder suiker

Ga voor water, thee en koffie zonder suiker. Zo krijg je genoeg vocht binnen, maar dan zonder calorieën. Kraanwater is het meest duurzaam!
Afbeelding bij teaser 'Ruimte buiten de Schijf'

Ruimte buiten de Schijf

Als je verder gezond eet, kun je af en toe prima iets buiten de Schijf van Vijf eten. Kies je moment én geniet er bewust van!
 

Hoeveel en wat kun je eten?

Hoe ziet jouw Schijf van Vijf eruit? Vul je geslacht en leeftijd in en ontdek hoeveel jij kunt eten.
 

Meer over de Schijf van Vijf

  • Wat is gevarieerd eten? Als je gevarieerd eet, dan maak je steeds andere keuzes binnen de vakken van de Schijf van Vijf. Dus je eet elke dag anders. Je neemt bijvoorbeeld elke dag een andere groente.
  • Kracht van de Schijf van Vijf We zijn het er allemaal over eens: goed eten is belangrijk. Vanwege je eigen gezondheid natuurlijk en die van je familie, voor nu en later. En niet te vergeten: voor de gezondheid...
  • Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten? In de Schijf van Vijf voor jou-tool krijg je een advies voor hoeveel en wat je kunt eten, gebaseerd op je leeftijd en geslacht. Je ziet een lijst met aanbevolen porties en...
  • Is de Schijf van Vijf voor verschillende eetculturen? De Schijf van Vijf naar wens invullen De vakken van de Schijf van Vijf zijn op oneindig veel manieren in te vullen, afhankelijk van ieders behoefte en smaak. Je kunt een...
  • Is de Schijf van Vijf voor iedereen? De Schijf van Vijf is voor iedereen een gezonde basis. In de eerste plaats is de Schijf van Vijf gericht op de gemiddelde Nederlander. Als je eet volgens de Schijf van Vijf,...
  • Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat? Producten staan in de Schijf van Vijf als ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Producten staan niet in de Schijf van Vijf als ze te veel zout, suiker, transvet of...
Teaserafbeelding voor video ''
De Schijf van Vijf: wat is het eigenlijk? En wat kun je ermee? Dat vertellen we je in deze video.

Afvallen?

  • Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? Jij bent je eigen afvalexpert. Natuurlijk, wij als Voedingscentrum proberen je zo goed mogelijk te helpen. Zo geven we allerlei informatie en tips om gezond af te vallen.
  • Terugval bij het afvallen Wanneer je afvalt weet je dat terugval op de loer ligt. Veranderen zonder terugval bestaat namelijk niet. Goed omgaan met terugval wel. Zelfs wanneer je gemotiveerd bent...
  • Goede voornemens maken Gezond afvallen betekent dat je gezonde nieuwe gewoontes aanleert en ongezonde gewoontes doorbreekt. Met kleine, maar uitdagende stappen en realistische voornemens maak je...
  • Afvallen doe je samen Ervaring van Frank Frank zijn vrouw en kinderen staan 100% achter de stappen die hij zet om gezonder en sportiever te leven. Voor de rest van zijn omgeving was het in het...
 
 

Kleine stapjes

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf.
Afbeelding bij teaser 'Eetwissel maken?'

Eetwissel maken?

Met een Eetwissel maak je een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.
Afbeelding bij teaser 'Mijn Eet-update'

Mijn Eet-update

Wat wordt jouw eerste stap? Mijn Eet-update helpt je kiezen. Je krijgt 2 weken lang gratis tips in je mailbox om je doel te bereiken.
 
 

Handige hulpmiddelen

We hebben aan aantal handige hulpjes om gezonder en duurzamer te eten. Bekijk alle tools en apps.

Afbeelding bij teaser 'Jouw eetdagboek'

Jouw eetdagboek

Wil jij weten in hoeverre je gezond eet? Of hoeveel voedingstoffen je binnenkrijgt? Ontdek het met Mijn Eetmeter.
Afbeelding bij teaser 'Gezonde recepten'

Gezonde recepten

Onze recepten maken gezonder en duurzamer eten makkelijk. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.
Afbeelding bij teaser 'De 'Kies Ik Gezond?'-app'

De 'Kies Ik Gezond?'-app

Met deze app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Je ziet in één oogopslag wat een gezondere keuze is.