Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde recepten

Volop keuze uit gezonde recepten

Op zoek naar makkelijke, lekkere en vooral gezonde recepten? Onze receptensite biedt bijna 2.000 recepten. Voor ontbijt, lunch en avondeten. Voor toetjes en traktaties. Makkelijk te maken, met vooral producten uit de Schijf van Vijf. Via filters verfijn je de zoekopdracht, bijvoorbeeld op vegetarisch, geschikt bij diabetes, zonder melk of zonder varkensvlees.

 

Inspiratie voor het kerstdiner

Kerstmenu 2021

Bekijk onze 2 nieuwe menu’s voor kerst 2021. Superfeestelijk én haalbaar!
 

6x gezonde, makkelijke recepten

Wil jij ook gezond en gevarieerd eten? Dan hebben wij alvast 6 lekkere gezonde recepten voor je verzameld.

Recept van het Voedingscentrum: Spaanse hamlapjes met pittige aardappelen

Spaanse hamlapjes met pittige aardappelen

Lekker uit de oven
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde peer met pistache

Gevulde peer met pistache

Lekker smullen met z'n allen
Recept van het Voedingscentrum: Pasta marinara

Pasta marinara

Proef de zee
 
 
Recept van het Voedingscentrum: Eitje anders

Eitje anders

Lekker met verse peterselie
Recept van het Voedingscentrum: Frisse wortelsoep

Frisse wortelsoep

Een snel en smaakvol soepje
Recept van het Voedingscentrum: Mandarijnentoetje

Mandarijnentoetje

Uitgebreid kokkerellen
 

Recept van de dag

Recept van het Voedingscentrum: Gevulde courgette

Gevulde courgette

Smullen maar!
 

Gezonde recepten via mail en app

Elke week lekkere gezonde recepten in je mailbox? Meld je aan voor het Menu van de Week. Download de Receptenapp voor nog meer inspiratie.

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Meer dan 125.000 mensen gingen je voor!

Bekijk het menu van deze week

Download de Receptenapp

De ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten én hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je eten. Download gratis!
 
 

Check de Kookhulp

De Kookhulp geeft handige info en tips voor tijdens het koken, zoals de kooktijd van groente. Kijk wat de Kookhulp jou te bieden heeft.

Gezonde recepten voor ontbijt, lunch en diner:

 
 

Wat zijn gezonde recepten voor het avondeten?

Gezonde recepten voor de warme maaltijd bevatten:

  • Vooral producten uit de Schijf van Vijf
  • Volop (seizoens)groente, minimaal 150 gram groente per persoon
  • Volkoren graanproducten (zoals pasta, zilvervliesrijst) of aardappelen
  • Tussen de 400 en 700 kcal per persoon
  • Kleine porties vlees en vis of vleesvervanger
  • Weinig of geen toegevoegd zout

De recepten van het Voedingscentrum maken gezond en duurzaam eten makkelijker. Wij stellen onze recepten met zorg samen. Zo hoef jij je niet druk te maken of je wel gezond bezig bent. In onze recepten werken we vooral met producten uit de Schijf van Vijf. Lees meer over de receptsamenstelling.

Gezonde recepten? Kies hier uit 2.000 lekkere recepten. Makkelijk te maken en samengesteld met vooral producten uit de Schijf van Vijf.

Hoe kun je gezond eten en drinken gedurende de dag?

Bij een gezonde leefstijl hoort gezonde voeding. Probeer bewuste keuzes te maken. Kies voor producten die in de Schijf van Vijf staan. Deze producten zijn goed voor de gezondheid. Ze verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Ook bevatten ze voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Onze gezonde recepten helpen je om gezond te eten.

Ook naast de hoofdmaaltijden ontbijt, lunch en avondeten kun je gezonde keuzes maken. Denk aan veel groente en fruit, volkorenproducten en water, thee of koffie in plaats van frisdrank. In het begin is het vaak nog een beetje zoeken naar de juiste producten. Om meer inzicht te krijgen in je eetgewoontes kun je onze Eetmeter invullen of gebruik onze 'Kies Ik Gezond'?-app. Deze vertelt je precies welke producten in de Schijf van Vijf staan en welke niet.

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Op onze receptensite geven we je al inspiratie voor gezonde recepten voor ontbijt, lunch en avondeten, maar ook met je tussendoortje kun je kiezen voor een gezondere variant. Fruit is een lekker en gezond tussendoortje, maar ook snackgroente kunnen helpen om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen. Een schaaltje magere yoghurt, een handje ongezouten noten of een volkoren boterham met mager beleg zijn allemaal voorbeelden van gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf. Als je zin hebt om te snacken kies dan voor een gezonde optie.

Waar kan ik nog meer op letten als ik gezonder wil eten en drinken?

Zorg ook dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Het advies is om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Let er dan wel op wat je drinkt. Water, thee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Net als magere of halfvolle melk en sojamelk met toegevoegd calcium en vitamine B12.

Laat frisdrank, vruchtensappen en smoothies zoveel mogelijk staan. Hierin zit veel suiker en dus calorieën. En het drinken van suikerhoudende dranken vergroot de kans op gewichtstoename en diabetes type 2 (suikerziekte).

Ten slotte is het ook zelf ontdekken wat bij jou past. De apps en tools en gezonde recepten van het Voedingscentrum kunnen je daarbij helpen. Het is vooral belangrijk dat je gevarieerd eet uit de Schijf van Vijf, elke dag je aanbevolen hoeveelheden neemt en niet te veel en niet te vaak buiten de Schijf van Vijf eet.