Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zo ga je voor gezond en duurzaam

Heel veel partijen werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving. In de overtuiging dat iedereen het recht heeft om goede eetkeuzes te kunnen maken. Met allerlei tools willen we jou daarbij helpen. Stap voor stap.

Waarom de eetomgeving aanpassen?

Het huidige Nederlandse voedingspatroon is nog niet duurzaam en gezond. De productie van voedsel vraagt veel van de wereld. Bij diverse milieuaspecten (biodiversiteitverlies, verstoring van de stikstof- en fosforkringlopen, klimaatverandering, veranderd landgebruik) zijn de ecologische grenzen van de aarde al overschreden of ze bevinden zich in een kritieke zone. In totaal ontstaat ongeveer een derde (20-35%) van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. Deze belasting kan minder.

En dan gezond: de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. En overgewicht onder kinderen en jongeren neemt toe. Van de 18- tot 25-jarigen heeft nu 1 op de 4 overgewicht. Achter deze getallen schuilen vaker dan gemiddeld ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar denk ook aan andere dingen, zoals het niet goed kunnen spelen met de (klein)kinderen door gewrichtspijn of je snel vermoeid voelen. Bovendien is gezondheid onrechtvaardig verdeeld. Gemiddeld sterven mensen met weinig opleiding jonger en zijn ze veel eerder in hun leven chronisch ziek.

De illusie van vrije keuze

'Maar mensen kiezen uiteindelijk zelf toch?' Nee, dat is een illusie. We kunnen hier niet de verantwoordelijkheid bij het individu leggen. Verreweg de meeste voedselkeuzes maken we namelijk op de automatische piloot. Al het eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Waar het meeste van ligt en wat makkelijk te pakken is, kiezen mensen eerder. Soms is er zelfs helemaal geen gezondere en duurzamere keuze voorhanden.

Mensen zien het soms als betutteling als eetomgevingen gezonder en duurzamer worden gemaakt of als er voedingsadviezen gegeven worden. 'We mogen ook niets meer' en 'We kiezen zelf wel wat we eten'. En dat klopt dus niet, de huidige omgeving dwingt juist tot ongezond en milieubelastend eten zonder dat je dat door hebt. Vinden we dat dan geen probleem? Bovendien: niemand zegt dat al die keuzes moeten verdwijnen. Maar het zou toch heel logisch zijn als de gezondere en duurzamere keuze de makkelijke keuze is?

De invloed van de eetomgeving positief inzetten

Het goede nieuws is dat je met een gezondere en duurzamere eetomgeving direct impact kan maken. En dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Bekijk onderstaande video maar eens. En ga dan lekker aan de slag met de tools op deze pagina.

sluiten

Hier kan iedereen mee aan de slag

We werken allemaal aan hetzelfde doel, maar wél met eigen ambities en op eigen tempo. Met deze basismiddelen kun jij je pad bepalen.
Afbeelding bij teaser 'Webtraining'

Webtraining

Ontdek jouw verleidingskracht in 15 minuten. Stoom jezelf klaar om betere keuzes onweerstaanbaar te maken.
Afbeelding bij teaser 'Eerste stappen'

Eerste stappen

Deze A4 (pdf) is ideaal om bij de hand te houden. Je ziet in één oogopslag welke eerste stappen jij snel kan zetten.
Afbeelding bij teaser 'Checklist'

Checklist

Breng je voedselaanbod in kaart met de Checklist Richtlijn Eetomgevingen en ontdek jouw quick wins.
Afbeelding bij teaser 'Stel je vraag'

Stel je vraag

Ons team van adviseurs denkt graag met je mee. Kijk waar we je allemaal bij kunnen helpen.
 
 

Zo past het altijd

Er zijn zoveel producten op de markt. Met onderstaande hulpmiddelen weet jij zeker dat jouw aanbod past bij je ambities.

Afbeelding bij teaser 'Seizoensgroente en -fruit'

Seizoensgroente en -fruit

Duurzamer én goedkoper inkopen? Gebruik dan vooral groente en fruit van het seizoen. Bekijk per maand.
Afbeelding bij teaser 'Schijf van Vijf-criteria'

Schijf van Vijf-criteria

Bekijk alle criteria (pdf) voor de verschillende productgroepen én voor maaltijden. Zo kun je zelf je product toetsen.
Afbeelding bij teaser '‘Kies Ik Gezond?’-app'

‘Kies Ik Gezond?’-app

Weten of een merkartikel in de Schijf van Vijf staat? Scan ’t met deze app. Je ziet ook meteen wat gezondere keuzes zijn.
Afbeelding bij teaser 'Wat staat er in de Schijf?'

Wat staat er in de Schijf?

Wil je ook weten of iets een dag- of weekkeuze is? Gebruik dan deze online tool. Zo kun je zelf zien of iets een betere keuze is.
 
 

Bouwtoppers

Je hoeft natuurlijk niet voor alles zelf het wiel uit te vinden. Met onze bouwers stel je simpel een gezonde en duurzame topper samen.

Bouw een maaltijdsoep

Bouw een broodje

 
 
 
 

Ondersteuning partijen

Steeds meer partijen werken met het Voedingscentrum aan een gezondere en duurzamere eetomgeving. Bekijk wat we zoal doen én met wie. Voor sommige settings bieden we extra materialen.

Gemeenten

Wij adviseren gemeenten over wat zij kunnen doen om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken. Onze bouwstenen helpen jouw gemeente om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan.

sluiten
Vo- en mbo-scholen
Het speciale programma De Gezonde Schoolkantine biedt begeleiding en advies voor vo- en mbo-scholen. Al sinds 2003 maken scholen hun aanbod gezonder en duurzamer met hulp van onze Adviseurs Eetomgevingen. Alle scholen kunnen zich aansluiten bij de Gezonde Schoolkantine.
sluiten
Rondom scholen
In een pilot met onder andere de WUR en JOGG werken scholen, gemeenten en ondernemers rondom de school samen aan gezonder aanbod.
sluiten
Gevangenissen

De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Alle gevangenen krijgen voldoende en gezonde voeding aangeboden.

sluiten
Overheid

Bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid voldoen aan de eisen Overheidsniveau Gezonde Catering. Hoe dat zit? Bekijk de flyer (pdf).

Voor de politiek hebben we vanuit het Voedingscentrum ook de 10 gouden grepen voor een gezond en duurzaam beleid op een rij gezet. Eetomgevingen is daar uiteraard een onderdeel van.

sluiten
Sportlocaties

JOGG-Teamfit coaches werken met onze Richtlijn Eetomgevingen om sportlocaties en -evenementen gezonder te maken. Wij geven aanvullende tips.

sluiten
Buurtlocaties

Ook in de wijk (buurthuis, speeltuin, kinderboerderij) vind je ons terug met de JOGG-Teamfit werkwijze. Samen maakten we  ondersteunende materialen.

sluiten
Dagattracties
Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, werken we met dagattracties aan het verbeteren van het aanbod. Wij leiden JOGG-Teamfit coaches op om begeleiding te kunnen bieden.
sluiten
Stations
NS Retail is al een tijd bezig om hun voedingsaanbod in de Kiosken, Julia's en de Huiskamers gezonder en duurzamer te maken. Wij geven advies over hun visie en plannen.
sluiten
Tankstations
Om gezond en duurzaam eten ook onderweg makkelijker te maken, denken we samen met tankstations mee over een beter voedingsaanbod rond snelwegen.
sluiten
Horeca

We stimuleren en inspireren de horeca te bewegen naar een gezonder en duurzamer aanbod. De allerjongsten kunnen daarbij best wat extra aandacht gebruiken. Gebruik daarvoor onze Menukaart voor een gezonder kindermenu.

sluiten
Maaltijdaanbieders
Maaltijdservices zijn een uitkomst voor ouderen die niet meer zelf kunnen koken. Wij bieden handvatten aan maaltijdaanbieders voor ouderen.
sluiten
Ziekenhuizen

Goede Zorg Proef Je streeft naar een gezond en gevarieerd voedingsaanbod in ziekenhuizen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Wij zijn kennispartner bij dit project.

sluiten
Zorginstellingen

Wij helpen alle soorten zorginstellingen met hun aanbod. Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgcentra, kleinschalige woonvormen én natuurlijk ook ziekenhuizen.

sluiten
Onderzoek

We werken mee met wetenschappelijk onderzoek als kennispartner, zoals Supreme Nudge en de Regio deal Foodvalley.

sluiten
 

Help ons met een kort onderzoek

Wij willen dat de professionals-website zo goed mogelijk bij jouw behoeftes aansluit. Help ons daarmee met het invullen van 6 vragen. Voor je het weet ben je klaar. Het is handig als je de vragenlijst pas invult ná je bezoek aan de website. Bedankt!

Vul het onderzoek in.

 

Verdieping

Wil jij nog veel meer weten? Hopelijk vind jij hieronder je antwoorden. Zo niet: neem gerust contact met ons op.

Afbeelding bij teaser 'Veelgestelde vragen'

Veelgestelde vragen

Er leven veel eetvragen onder aanbieders. Dat horen wij elke dag weer. Op deze pagina lichten we er een aantal uit.
Afbeelding bij teaser 'Schijf van Vijf'

Schijf van Vijf

De basis van de Richtlijn Eetomgevingen is de Schijf van Vijf. Lees meer en ontdek hoe gezond en duurzaam hand in hand gaan.
Afbeelding bij teaser 'Invloed omgeving'

Invloed omgeving

Wat is de obesogene omgeving? Hoe zit het met keuzegedrag? Je leest op deze pagina er veel meer over.
Afbeelding bij teaser 'Verleiding weerstaan'

Verleiding weerstaan

Het voedingscentrum probeert ook mensen zelf te wapenen tegen alle verleidingen. Thuis én buitenshuis. Bekijk de tips.