Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

In stappen naar een gezondere en duurzamere omgeving

Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken. En dat overal waar je komt: in alle eetomgevingen. Denk daarbij aan het bedrijfsrestaurant, treinstation, tankstation, stadion, festivalterrein, ziekenhuis en het zwembad. Als eetomgeving kun jij in ruime mate in gezonde en duurzame keuzes voorzien én deze makkelijk maken. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe je dat stap voor stap bereikt.

Invloed eetomgeving

Voedselkeuzes zijn complex en de inrichting van onze omgeving beïnvloedt deze keuzes. Veel mensen willen gezondere keuzes maken. Hoe help je ze daarbij?

Richtlijn Eetomgevingen

De Checklist Richtlijn Eetomgevingen helpt je het aanbod aan te passen richting de Schijf van Vijf. En om gezondere en duurzamere keuzes opvallend en aantrekkelijk te presenteren.

Gezondere keuzes

Om het aanbod gezonder te maken volgens de Richtlijn Eetomgevingen zorg je dat er meer gezondere keuzes zijn: voor mens en milieu. Bekijk de uitleg.
 
 
 

Stel je vraag

Ons team van adviseurs heeft jarenlange ervaring en biedt graag de helpende hand bij de uitvoering in de dagelijkse praktijk. Kijk waar we jullie bij kunnen helpen!
 
 
 

Samen maken we gezond en duurzaam gewoon

Het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. We ondersteunen daarvoor partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. Dit doen we met adviezen en middelen. Steeds meer partijen werken aan een gezondere eetomgeving. Zoals onderstaande initiatieven. Wil jij hier ook bijstaan? Of wil je aan de slag? Meld het via onze vraagpagina.

Gemeenten

Wij adviseren gemeenten over wat zij zelf kunnen doen om eetomgevingen gezonder te maken. Denk aan het verlenen van vergunningen en het opstellen ven lokale preventieakkoorden.

Bedrijfsrestaurants

Alle bedrijfsrestaurants van de overheid moeten in 2021 aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voldoen. Wij begeleiden de rijkscateraars hierbij.

Ziekenhuizen

In het Nationaal Preventieakkoord staat de ambitie dat het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen in Nederland gezond is in 2030. Dit heet Goede zorg proef je. Wij zijn betrokken.

Sportlocaties

Ook sportlocaties en-evenementen zijn hard op weg om gezonder te worden. Samen met JOGG gooiden we een sportief sausje over de Checklist Richtlijn Eetomgevingen. Zo ziet dat eruit.

Gevangenissen

In de nieuwe aanbesteding van de Dienst Justitiële Inrichtingen, adviseren we als kennispartner bij de criteria voor het eten en drinken voor de gevangenen.

Attractieparken

Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, werken we met dagattractieparken aan het verbeteren van het aanbod. Wij leiden Team:Fit coaches op om begeleiding te kunnen bieden.

Scholen

Al sinds 2003 maken scholen hun aanbod gezonder onder de bezielde begeleiding van onze Schoolkantine Brigade. Alle scholen kunnen zich aansluiten bij de Gezonde Schoolkantine.

Rondom scholen

In een pilot met onder andere de WUR en JOGG werken scholen, gemeenten en ondernemers rondom de school samen aan gezonder aanbod.

Stations

NS Retail is al een tijd bezig om hun voedingsaanbod in de Kiosken, Julia's en de Huiskamers gezonder en duurzamer te maken. Wij geven advies over hun visie en plannen.

 
 

Lees ook:

  • Invloed fysieke omgeving op eetgedrag De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Met omgeving bedoelen we bijvoorbeeld thuis, school, buurt, werkplek, kantine, (tank)station en supermarkt.
  • Omgaan met verleidingen Elke dag maken we veel eetkeuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden...