Welk
eten en drinken je aanbiedt heeft invloed op wat iemand kiest. Daarnaast maakt het ook uit hoevéél je
van iets aanbiedt, waar het staat, goed zichtbaar of een beetje verstopt, hoe
het eruit ziet en natuurlijk de prijs. Al dit soort strategieën
kunnen keuzes van mensen sturen. De Richtlijn Eetomgevingen bestaat uit onderstaande wetenschappelijk onderbouwde strategieën. Onze middelen zoals de Checklist Richtlijn Eetomgevingen helpen bij het uitvoeren van deze strategieën.
Bij producten maken we onderscheid tussen Schijf van Vijf-producten, dagkeuzes (iets kleins buiten de Schijf van Vijf) en weekkeuzes (wat groters buiten de Schijf van Vijf). Betere keuzes zijn producten in de Schijf van Vijf of dagkeuzes.
Aanbod
-
Er is altijd betere keuze aanbod in elke productcategorie
- Naar verhouding is er meer betere keuze-aanbod dan weekkeuze-aanbod, dit wordt ook zo gepresenteerd
- Weekkeuzes worden in kleinere porties aangeboden
- De kleine(re) portie is de standaard
- Volkorenproducten zijn de standaard
- Er is altijd een vegetarische en/of plantaardige optie beschikbaar in elke productcategorie
- Wanneer deze beschikbaar zijn, worden er producten met een topkeurmerk ingekocht
Presentatie- en verkooptechnieken
-
Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen betere keuzes (vooraan, op ooghoogte, bij de balie)
- Kraanwater is gratis beschikbaar
- Groente en fruit wordt makkelijk aangeboden, zoals schoongemaakt en voorgesneden
- Betere en plantaardige keuzes zijn goedkoper
- Alléén betere en plantaardige keuzes worden gepromoot
- De prijs van verschillende porties is in verhouding met de hoeveelheid (bijvoorbeeld een halve portie voor de halve prijs)
- Vegetarische en plantaardige keuzes staan niet apart vermeld op de menukaart, maar als gelijkwaardige optie gepresenteerd
- Bij gerechten bieden we verschillende portiegroottes van hetzelfde gerecht aan
- Als de sponsor eten of drinken weggeeft of verkoopt, dan is dat een gezondere keuze
Voedselverspilling verminderen
- Voedselverspilling wordt gemeten en intern besproken
- De inkoop en aangeboden hoeveelheden worden afgestemd op de verwachte vraag per dag (weer, vakanties, bezetting, omgeving)
- Reststromen worden in gerechten gebruikt, zoals soep en omelet. Of oud brood wordt gebruikt in andere toepassingen (tosti, croutons)
- Verse en bereide producten (met een beperkte presentatieduur ongekoeld of warm) worden alleen in kleine hoeveelheden of op aanvraag klaargemaakt
- Verse en bereide producten (met een beperkte presentatieduur ongekoeld of warm) worden vanaf een bepaald tijdstip richting sluitingstijd met minimaal 25% korting aangeboden
sluiten