Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ga voor gezond en duurzaam!

Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken. En dat overal waar je komt: in alle eetomgevingen. Denk daarbij aan het bedrijfsrestaurant, treinstation, tankstation, stadion, festivalterrein, ziekenhuis en het zwembad. Als eetomgeving kun jij in ruime mate in gezonde en duurzame keuzes voorzien én deze makkelijk maken. De Richtlijn Eetomgevingen laat zien hoe je dat stap voor stap bereikt.

Teaserafbeelding voor video 'Invloed eetomgeving'

Invloed eetomgeving

Voedselkeuzes zijn complex en de inrichting van onze omgeving beïnvloedt deze keuzes. Veel mensen willen gezondere en duurzamere keuzes maken. Hoe help je ze daarbij?

Afbeelding bij teaser 'Richtlijn Eetomgevingen'

Richtlijn Eetomgevingen

De Richtlijn Eetomgevingen helpt je om het aanbod aan te passen richting de Schijf van Vijf. En om gezondere en duurzamere keuzes opvallend en aantrekkelijk te presenteren.
Afbeelding bij teaser 'Betere keuzes'

Betere keuzes

Om het aanbod gezonder en duurzamer te maken volgens de Richtlijn Eetomgevingen zorg je dat er meer betere keuzes zijn. Beter voor mens én milieu. Bekijk de uitleg.
 
 
 
Afbeelding bij teaser 'Stel je vraag'

Stel je vraag

Ons team van adviseurs heeft jarenlange ervaring en biedt graag de helpende hand bij de uitvoering in de dagelijkse praktijk. Kijk waar we jullie bij kunnen helpen!
 
 
 
 
 

Met vele partijen maken we gezond en duurzaam gewoon

Steeds meer partijen werken met het Voedingscentrum aan een gezondere en duurzamere eetomgeving. Bekijk wat we doen. Voor sommige settings bieden we extra materialen.

Gemeenten

Wij adviseren gemeenten over wat zij kunnen doen om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken. Onze werkwijze helpt jouw gemeente om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan.

sluiten
Vo- en mbo-scholen
Het speciale programma De Gezonde Schoolkantine biedt begeleiding en advies voor vo- en mbo-scholen. Al sinds 2003 maken scholen hun aanbod gezonder en duurzamer met hulp van onze Adviseurs Eetomgevingen. Alle scholen kunnen zich aansluiten bij de Gezonde Schoolkantine.
sluiten
Rondom scholen
In een pilot met onder andere de WUR en JOGG werken scholen, gemeenten en ondernemers rondom de school samen aan gezonder aanbod.
sluiten
Gevangenissen

De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Alle gevangenen krijgen voldoende en gezonde voeding aangeboden.

sluiten
Overheid

Bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid voldoen aan de eisen Overheidsniveau Gezonde Catering. Hoe dat zit? Bekijk de flyer (pdf).

Voor de politiek hebben we vanuit het Voedingscentrum ook de 10 gouden grepen voor een gezond en duurzaam beleid op een rij gezet. Eetomgevingen is daar uiteraard een onderdeel van.

sluiten
Sportlocaties

Sportlocaties en -evenementen zijn hard op weg om gezonder te worden. Samen met JOGG gooiden we een sportief sausje over de Checklist Richtlijn Eetomgevingen. Zo ziet dat eruit.

sluiten
Buurtlocaties

Ook in de wijk (buurthuis, speeltuin, kinderboerderij) vind je ons terug met de JOGG-Teamfit werkwijze. Samen maakten we materialen en een checklist gebaseerd op de Richtlijn Eetomgevingen.

sluiten
Dagattracties
Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, werken we met dagattracties aan het verbeteren van het aanbod. Wij leiden JOGG-Teamfit coaches op om begeleiding te kunnen bieden.
sluiten
Stations
NS Retail is al een tijd bezig om hun voedingsaanbod in de Kiosken, Julia's en de Huiskamers gezonder en duurzamer te maken. Wij geven advies over hun visie en plannen.
sluiten
Tankstations
Om gezond en duurzaam eten ook onderweg makkelijker te maken, denken we samen met tankstations mee over een beter voedingsaanbod rond snelwegen.
sluiten
Horeca

We stimuleren en inspireren de horeca te bewegen naar een gezonder en duurzamer aanbod. De allerjongsten kunnen daarbij best wat extra aandacht gebruiken. Gebruik daarvoor onze Menukaart voor een gezonder kindermenu.

sluiten
Maaltijdaanbieders
Maaltijdservices zijn een uitkomst voor ouderen die niet meer zelf kunnen koken. Wij bieden handvatten aan maaltijdaanbieders voor ouderen.
sluiten
Ziekenhuizen

Goede Zorg Proef Je streeft naar een gezond en gevarieerd voedingsaanbod in ziekenhuizen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Wij zijn kennispartner bij dit project.

sluiten
Zorginstellingen

Wij helpen alle soorten zorginstellingen met hun aanbod. Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgcentra, kleinschalige woonvormen én natuurlijk ook ziekenhuizen.

sluiten
Onderzoek

We werken mee met wetenschappelijk onderzoek als kennispartner, zoals Supreme Nudge en de Regio deal Foodvalley.

sluiten
 
 

Verdieping

Wil jij nog veel meer weten? Hopelijk vind jij hieronder je antwoorden. Zo niet: neem gerust contact met ons op.

Afbeelding bij teaser 'Veelgestelde vragen'

Veelgestelde vragen

Er leven veel eetvragen onder aanbieders. Dat horen wij elke dag weer. Op deze pagina lichten we er een aantal uit.
Afbeelding bij teaser 'Schijf van Vijf'

Schijf van Vijf

De basis van de Richtlijn Eetomgevingen is de Schijf van Vijf. Lees meer en ontdek hoe gezond en duurzaam hand in hand gaan.

Lees ook:

  • Omgaan met verleidingen Elke dag maken we veel eetkeuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden...
  • Invloed fysieke omgeving op eetgedrag De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Met omgeving bedoelen we bijvoorbeeld thuis, school, buurt, werkplek, kantine, (tank)station en supermarkt.