Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn seizoensgroente en seizoensfruit?

Als je ten minste 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag eet ben je goed bezig voor je gezondheid. Hierbij blijft variatie belangrijk. Wil je duurzamere keuzes maken? Dan kun je kiezen voor groente en fruit uit de volle grond, plastictunnel of onverwarmde kas. Deze soorten belasten het klimaat minder dan groenten of fruit uit een verwarmde kas.
seizoensgroente en -fruit
Voorheen gaf het Voedingscentrum gedetailleerde informatie en lijsten met seizoensgroenten en seizoensfruit. Deze informatie was gebaseerd op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal, die inmiddels niet meer beschikbaar is. Daarom is het op dit moment niet meer mogelijk om deze gedetailleerde informatie verder te verspreiden. Wij zijn bezig om je zo snel mogelijk weer meer concrete handvatten te kunnen bieden.

Wat zijn de seizoensgroenten?

Seizoensgroenten zijn groenten die tijdens een bepaalde periode van de Nederlandse akker, uit de onverwarmde kas of plastictunnel geoogst worden. Deze groenten hebben in vergelijking met groenten uit verwarmde kassen minder broeikasgasuitstoot, wat beter is voor het klimaat. Dit betekent niet dat groente uit Nederland áltijd de duurzaamste keuze is. Als groenten uit andere landen van de akker, uit de onverwarmde kas of plastictunnel komen, kunnen zij ook een lage klimaatimpact hebben.

Producten die met het vliegtuig naar Nederland komen hebben wel een hoge impact. Dit zijn bijvoorbeeld bederfelijke en kwetsbare producten die van een ander continent komen. Ook producten uit een verwarmde kas zijn meer belastend voor het milieu.

In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product uit welk land de groente en fruit vandaan komen. Je kunt niet zien hoe de producten zijn geteeld of vervoerd.

Welk seizoensfruit is er?

Het meeste fruit heeft het hele jaar een lage klimaatbelasting. Appels en peren uit Nederland kun je het hele jaar kopen. Maar ook fruit uit andere landen, dat vervoerd wordt met de vrachtwagen of per schip, kan een duurzame keuze zijn.

Zacht en kwetsbaar fruit in de winter kan hierop een uitzondering zijn. Dit kan in de wintermaanden met het vliegtuig ingevlogen worden of anders uit de verwarmde kas komen. Dat belast het klimaat meer.

Keurmerken

Bij tropische producten kunnen er wel andere problemen zijn. Denk aan het gebruik van veel bestrijdingsmiddelen en slechte arbeidsomstandigheden. Let dan op keurmerken, zoals On the way to PlanetProof, het Eko-keurmerk, Fairtrade of Rainforest Alliance.

Zijn seizoensgroenten en -fruit een duurzame keuze?

Groenten en fruit zijn bijna altijd een duurzame keuze en het is belangrijk om tussen de verschillende soorten te blijven variëren. Heb je al belangrijke stappen richting duurzaamheid gezet, zoals minder vlees eten en minder voedsel verspillen, dan kun je je voedingspatroon wel verduurzamen met het kiezen voor seizoensgroente en -fruit.

De klimaatbelasting van de meeste groente en fruit is laag. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor groente en fruit met een topkeurmerk. Er zijn biologische groente en fruit beschikbaar, herkenbaar aan het Europese biologisch keurmerk, het Demeter-keurmerk en het EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Het duurzaamheidkeurmerk On the way to PlanetProof stelt eisen aan het watergebruik.

Menu van de week

Tip: meld je aan voor het Menu van de Week. Soms staat er 'klimaatkanjer' bij een recept. Dat betekent dat alle ingrediënten duurzaam zijn.

Bekijk alle ‘klimaatkanjer’-recepten (als je wilt letten op de duurzaamheid van alle ingrediënten).

Lees verder

Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is?