Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Duurzaam eten

Goed voor jezelf én voor de wereld

Duurzaam eten levert winst op voor het milieu én je gezondheid. Maar hoe doe je dat? Door vooral groente, fruit, granen en peulvruchten te eten - en wat minder vlees, alcohol en snacks te nemen - ben je al goed op weg. Minder voedsel verspillen helpt ook veel om je milieu-impact te verlagen. Ontdek wat jij kunt doen.

Afbeelding bij teaser 'Duurzaam eten in 7 tips'

Duurzaam eten in 7 tips

Je wilt duurzamer gaan eten, maar hoe begin je? Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om een verschil te maken voor het milieu.
Afbeelding bij teaser 'Minder vlees eten'

Minder vlees eten

Door meer plantaardig te eten en niet te veel vlees help je mee aan de gezondheid van mens, dier en milieu. Onze tips helpen je op weg.
Afbeelding bij teaser 'Meer plantaardig eten'

Meer plantaardig eten

Wat houdt meer plantaardig eten volgens de Schijf van Vijf in én hoe pak je het aan? Bekijk onze tips om een stap te maken.
Afbeelding bij teaser 'Minder voedsel verspillen'

Minder voedsel verspillen

Minder voedsel verspillen levert veel winst op voor het milieu. Bekijk welke tips en tools jou kunnen helpen.

Doe de Voedselafdruk!

We hebben je antwoorden bekeken en jouw voedselafdruk is behoorlijk laag! Je bent goed bezig, ga zo door!
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen.
Welke uitdaging ga jij aan om je voedselafdruk te verlagen?
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen. We hebben onderstaande uitdagingen voor je geselecteerd. Daarmee kun je jouw totale voedselafdruk (qua ruimte en water) met gemak kleiner maken en ook gezond en (h)eerlijk blijven eten.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Schrijf je in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Ga je de uitdaging aan?
Schrijf je meteen in voor een steuntje in je rug. We sturen je gedurende 2 weken gratis een aantal mails met praktische tips.
Okay, liever geen herinneringsmails dus
Een andere optie is dat je zelf herinneringen in je agenda of telefoon zet.
Hier vind je adviezen hoe je over het algemeen je milieudruk van je eten kunt verlagen.
Daag je vrienden uit :
Cool!
Ken je iemand die ook wel een update kan gebruiken? Deel de uitdaging:
Ga je de uitdaging aan?
We sturen je gedurende 2 weken weer opnieuw een aantal mails met praktische tips.
Oi
0,9
hectare
0
hectare
0
liter
 
 
Afbeelding bij teaser 'Seizoensgroente en -fruit'

Seizoensgroente en -fruit

Duurzamere keuzes maken? Dan kun je kiezen voor groente en fruit uit de volle grond, plastictunnel of onverwarmde kas.
Afbeelding bij teaser 'Maak Eetwissels'

Maak Eetwissels

Door Eetwissels te maken ga je in kleine stapjes gezonder én duurzamer eten. Wat wordt jouw Eetwissel? Laat je inspireren.

Vraag & antwoord

  • Hoe duurzaam is kaas? Kaas is vrij slecht voor het milieu. Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde. Om 1 kilo kaas...
  • Zijn alle keurmerken door de wet goedgekeurd? De meeste keurmerken op levensmiddelen, zoals Beter Leven of Fairtrade, zijn een particulier initiatief en niet bij wet geregeld. Er zijn keurmerken die wel in Europese...
  • Keurmerken Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
  • Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet? Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
  • Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch? Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
 
 
Teaserafbeelding voor video 'Eet wat vaker vega'

Eet wat vaker vega

Vooral rood en bewerkt vlees zijn belastend voor het milieu. Kies daarom wat vaker voor peulvruchten, noten en ei.

Teaserafbeelding voor video 'Voorkom verspilling'

Voorkom verspilling

Door op maat te kopen en koken, voorkom je dat je eten moet weggooien. Zo kun je je milieu-impact flink verlagen.

 
 
Teaserafbeelding voor video 'Eet wat je nodig hebt'

Eet wat je nodig hebt

Door niet meer te eten dan je nodig hebt, help je het milieu en je gezondheid.

Teaserafbeelding voor video 'Drink duurzaam'

Drink duurzaam

Dranken als bier en wijn maken, kost veel energie en water. Alcohol laten staan, is een goed idee.