Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ga ik om met verleidingen?

Elke dag maken we veel eetkeuzes. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel: het kan je allemaal verleiden om tóch te snacken of snoepen. Het helpt wanneer je bewust bent van de verleidingen die je thuis en buitenshuis tegenkomt.

Je huis gezonder inrichten

Hoeveel ongezond en gezond eten heb je in huis? En hoe zichtbaar is het? Jouw huis helpt je tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet en het ongezonde juist minder (zichtbaar) aanwezig is.

Wil je weten of jouw huis je helpt om gezonder te kiezen?

Doe de check hieronder! Je doorloopt daarin een huis. Je komt 23 vragen tegen achter de blauwe vierkantjes. Hoe meer je kunt zeggen 'Dat klopt', hoe gezonder je huis. Is een vraag niet van toepassing? Vul dan 'Dat klopt' in voor een juiste uitslag.

Naar welk e-mailadres wil je de tips mailen?

Tips mailen  
Door je thuisomgeving slim in te richten, help je jezelf bij gezond eten. Hoe helpt jouw huis je?

Start de check
voor gezinnen
zonder kinderen
Hoe helpt jouw huis je gezond te kiezen?
Ben je klaar? Ga naar jouw tips
Mail je tips
Meer tips...

Gezonder huis in beeld

Tips uit het filmpje: een gezonder huis
Als je thuis gezonder wilt eten, hoef je niet je hele mindset te veranderen. Een paar slimme veranderingen doorvoeren in je huis helpt je een heel eind op weg. Al met een paar kleine aanpassingen in je keuken, aan de eettafel en in de woonkamer maak je gezonder eten makkelijker. Het gaat hier om kleine veranderingen, zoals ervoor zorgen dat je niet steeds chocolade ziet liggen als je een bord pakt, kleinere glazen gebruiken en de fruitmand in het zicht zetten.

4 tips:
  1. Je grijpt minder snel naar een ongezonde snacks als je deze niet steeds ziet. Het helpt bijvoorbeeld om gezond eten voorin en ongezond eten achterin de keukenkast te zetten. 
  2. Als je in de keuken opschept, dan blijf je niet opscheppen omdat de pannen niet voor je neus op tafel staan. Groente kan natuurlijk altijd!
  3. Met te grote glazen en borden eet en drink je sneller te veel. Probeer maar eens een kleiner formaat (borden met een doorsnee van 25 centimeter of kleiner en glazen waar niet meer dan 200 milliliter ingaat).
  4. Zin in chips? Doe het een bakje, zo eet je niet ongemerkt door uit de verpakking. 
sluiten

De verleiding buitenshuis weerstaan

Of je nu op straat bent, op het station of in de bioscoop bijvoorbeeld: de kans is groot dat je allerlei soorten voedselverleidingen tegenkomt. Hoe ga je om met die verleidingen?

Tips uit het filmpje: weersta verleidingen onderweg

3 tips:

  1. Je kunt eten meenemen als je op pad gaat, voor als je onderweg trek krijgt. Denk aan een banaan of een volkoren boterham. Door middel van het opstellen van een ‘als-dan’-plan kun je jezelf helpen herinneren om de banaan of boterham te eten als je trek krijgt. Bijvoorbeeld: Als ik tussendoor trek krijg, dan eet ik de banaan die ik in mijn tas heb. Want: geen honger = minder verleiding. 
  2. Kom je altijd door een straat met veel verleidingen? Je kunt de verleiding letterlijk uit de weg gaan, door bijvoorbeeld een andere route te nemen. 
  3. Neem je een keer een snack? Kijk of vraag hoe groot de portie is. Meestal is een kleine portie al meer dan genoeg om de ergste trek te stillen.
sluiten

Eten met anderen

De meeste eetmomenten delen we met anderen. Met wie je eet bepaalt in sterke mate wat en hoeveel je eet. Zo kan het zijn dat je meer eet als anderen om je heen dit doen of dat je iets eet omdat bijvoorbeeld je vrienden dat kiezen. Je hebt vaak helemaal niet door dat anderen om je heen je eetgedrag beïnvloeden. Je bewuster worden van het effect dat anderen op jouw eetgedrag kunnen hebben, kan je al helpen om je eetgedrag te verbeteren en aan te passen.

De Schijf van Vijf is er voor iedereen

2 tips om gezonder eten makkelijker te maken:

  1. Breng je omgeving op de hoogte van je goede eetvoornemens en schakel hulptroepen in. Het is veel makkelijker om gezond te eten als familie of vrienden ook gezond eten. Gezond eten is makkelijker én leuker met anderen dan alleen.
  2. Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste eetkeuzes maakt en maak een plan om daar mee om te gaan. Bijvoorbeeld: Je ontdekt dat je tijdens het uiteten vaak een dessert neemt omdat anderen dit ook doen, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger meer hebt. Dan kun je je hierop voorbereiden door het maken van een ‘als-dan’-plan: Als anderen een dessert nemen en ik heb eigenlijk geen trek meer, dan neem ik een kop koffie of thee.

Bekijk ook onze tips voor visite, etentjes en feesten.

Wil je meer weten?

Lees meer over de invloed van de sociale en fysieke omgeving op eetgedrag.