Wil je stappen zetten richting een gezonder en duurzamer
kindermenu? Met onze menukaart laten we zien hoe je
met kleine stappen een gezonder en duurzamer menu voor kinderen van 3 tot 12
jaar op de kaart kan zetten. Laat je inspireren en kijk wat bij jouw
horecaonderneming past. Elke stap richting de Schijf van Vijf telt. We geven ook tips voor een aantrekkelijke
presentatie. Zo is het voor je gasten een feestje om uit eten te gaan én draag je bij aan een gezondere en duurzamere wereld!
Wat kun jij makkelijk in de praktijk brengen? Bespreek met je team alle ideeën en ga samen aan de slag. Door de taken te verdelen houd je iedereen betrokken en kom je sneller tot resultaat.
Tips voor een gezonder
en duurzamer kindermenu
Als horecaondernemer heb je invloed op de keuzes die je gasten maken. We laten je graag zien hoe je
met kleine stappen een gezonder en duurzamer kindermenu op de kaart zet. Elke stap die je zet is mooi
meegenomen. Probeer verschillende stappen en combinaties samen met je team en je gasten uit.
Hieronder vind je tips voor je aanbod en presentatie.
Aanbod
Met deze stappen schuif je op naar de Schijf van Vijf:
- Kies de volkoren varianten van brood, pannenkoeken, spaghetti, pizzabodems en rijst.
- Bied volop vegetarische gerechten aan.
- Kies bij vlees en vis voor onbewerkt in plaats van gepaneerde varianten.
- Bied de gerechten voor volwassenen ook aan in kinderporties als dat kan. Vermijd
dan ingrediënten die niet geschikt zijn voor kinderen, zoals alcohol, rauwe vis,
rauw vlees, rauwe melk en rauw ei. Hak hele noten fijn.
- Serveer ongezondere bijgerechten en sauzen in kleinere porties.
- Breng gerechten op smaak met verse of gedroogde kruiden en specerijen
in plaats van zout.
- Bak in olie of vloeibaar vet, kies voor de oven en gebruik geen frituur.
- Kies zoveel mogelijk recepten met ingrediënten uit de Schijf van Vijf. Benieuwd of de
ingrediënten in de Schijf van Vijf staan? Bekijk het in onze tool 'Staat dit in de Schijf?' of download onze gratis app 'Kies Ik Gezond?'.
Presentatie
Door de gezondere en duurzamere menukeuze aantrekkelijk en opvallend te presenteren, maak je dat de makkelijke keuze.
Probeer dit eens:
- Maak gezondere gerechten goedkoper dan de ongezondere opties.
- Zet de gezondere en duurzamere keuzes bovenaan op de menukaart.
- Wist je dat kinderen door een aantrekkelijke presentatie vaak niet merken dat er is gekozen voor volkorenproducten en dat het
gerecht vol groente zit? Met een leuke naam en een grappige opmaak verkopen de gezonde en duurzame gerechten zichzelf.
Menukaart en tips downloaden
Onze menukaart kun je hieronder ook bekijken in pdf-formaat. Of download de menukaart, bijvoorbeeld om te printen.
Gezond eten voor gezonde kinderen
Als kinderen al vroeg gezonde eetgewoonten aanleren, helpt
dat bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Zo groeien ze op tot fitte
en sterke volwassenen. Bovendien hebben kinderen energie en
voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarom is het
belangrijk dat ze eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Ook een gezond
toetje kan erbij horen, bijvoorbeeld magere of halfvolle yoghurt met fruit. Jij kan helpen te laten zien dat gezond en duurzaam eten de normaalste zaak van de wereld is.
Kinderen
betrekken
Bij het ontwikkelen
van een gezonder kindermenu kun je kinderen betrekken. Bijvoorbeeld door samen
te werken met een school uit de buurt. Als je de doelgroep betrekt bij je plannen
en ideeën weet je zeker dat het menu aansluit bij de wensen van
de kinderen zelf. Maak hierbij gebruik van de tips op de menukaart. Lees meer over koken met kinderen.
Vragen?
Stel je vraag aan onze Adviseurs Eetomgevingen.
Zij helpen je graag!