Menu
Zoek

Gezonder en duurzamer kindermenu in de horeca

Wil je stappen zetten richting een gezonder en duurzamer kindermenu? Met onze menukaart laten we zien hoe je met kleine stappen een gezonder en duurzamer menu voor kinderen van 3 tot 12 jaar op de kaart kan zetten. Laat je inspireren en kijk wat bij jouw horecaonderneming past. Elke stap richting de Schijf van Vijf telt. We geven ook tips voor een aantrekkelijke presentatie. Zo is het voor je gasten een feestje om uit eten te gaan én draag je bij aan een gezondere en duurzamere wereld!

Wat kun jij makkelijk in de praktijk brengen? Bespreek met je team alle ideeën en ga samen aan de slag. Door de taken te verdelen houd je iedereen betrokken en kom je sneller tot resultaat.

<h2>Pannenkoekenfeest</h2>
<ul>
    <li><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/regenboog-pannenkoeken.aspx">Hulk-pannenkoek of regenboogpannenkoeken</a> - volkoren pannenkoeken met spinazie en/of met biet of wortel, voor groente, gele en rode pannenkoeken</li>
    <li><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pannenkoek-gevuld-met-fruit.aspx">Tutti frutti pannenkoek</a> - volkoren pannenkoek boordevol
    seizoens- of diepvriesfruit</li>
</ul> <h2>Broodslang</h2>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/broodslang.aspx">Volkoren stokbrood met tomaat, 30+ kaas en basilicum</a> <h2>Rode pasta  </h2>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/spaghetti-met-tomaten-linzensaus.aspx">Volkoren spaghetti met tomatensaus, linzen of vegetarisch- of mager rundergehakt, veel groenten en basilicum</a> <h2>Meesterlijke bonenburger</h2>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pittige-bonenburgers-met-frisse-komkommersalade.aspx">Volkoren bolletje met burger van kidneybonen, sla, komkommer en tomatenketchup</a> <h2>Kip op een stokje</h2>
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gemarineerde-kipspiesjes.aspx">Kip gemarineerd in knoflook, gember, ketjap en citroensap</a> <h2>Bijgerechten </h2>
<ul>
    <li><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/appelmoes.aspx">Appelmoes - huisgemaakt met kaneel</a><br>
    </li>
    <li>Regenboogfrietjes - knapperige groentereepjes
    met yoghurtdip<br>
    </li>
    <li>Portie groente - doperwtjes, worteltjes of bloemkoolroosjes <br>
    </li>
    <li>Bunny-salade - geraspte wortelsalade met rozijntjes<br>
    </li>
    <li><a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/dikke-frieten-van-aardappel-en-zoete-aardappel.aspx">Portie ovenfriet - friet van (zoete) aardappel</a></li>
</ul> <h2>Dessert</h2>
<ul>
    <li>Fruitspiesjes met seizoensfruit, zoals <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/fruitspiesjes-met-zomerfruit.aspx">deze spiesjes met zomerfruit</a><br>
    </li>
    <li>Bolletje yoghurtijs - aardbei of mango <br>
    </li>
    <li>Waterijsje van de dag, zoals <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/waterijsjes-met-frambozen.aspx">zelfgemaakte frambozenijsjes</a></li>
</ul> <h2>Dranken</h2>
<ul>
    <li>Griezelwater - karaf water met komkommerslierten,
    munt en limoen<br>
    </li>
    <li>Feestbubbels - karaf met bruisend water met
    blauwe bes en framboos <br>
    </li>
    <li>Light frisdranken <br>
    </li>
    <li>Verrijkte zuivelalternatieven of halfvolle melk <br>
    </li>
    <li>Halfvolle chocolademelk zonder suiker <br>
    </li>
    <li>Suikervrije (plantaardige) yoghurtdrink</li>
</ul>

Tips voor een gezonder en duurzamer kindermenu

Als horecaondernemer heb je invloed op de keuzes die je gasten maken. We laten je graag zien hoe je met kleine stappen een gezonder en duurzamer kindermenu op de kaart zet. Elke stap die je zet is mooi meegenomen. Probeer verschillende stappen en combinaties samen met je team en je gasten uit. Hieronder vind je tips voor je aanbod en presentatie.

Aanbod

Met deze stappen schuif je op naar de Schijf van Vijf:

  • Kies de volkoren varianten van brood, pannenkoeken, spaghetti, pizzabodems en rijst.
  • Bied volop vegetarische gerechten aan.
  • Kies bij vlees en vis voor onbewerkt in plaats van gepaneerde varianten.
  • Bied de gerechten voor volwassenen ook aan in kinderporties als dat kan. Vermijd dan ingrediënten die niet geschikt zijn voor kinderen, zoals alcohol, rauwe vis, rauw vlees, rauwe melk en rauw ei. Hak hele noten fijn.
  • Serveer ongezondere bijgerechten en sauzen in kleinere porties.
  • Breng gerechten op smaak met verse of gedroogde kruiden en specerijen in plaats van zout.
  • Bak in olie of vloeibaar vet, kies voor de oven en gebruik geen frituur.
  • Kies zoveel mogelijk recepten met ingrediënten uit de Schijf van Vijf. Benieuwd of de ingrediënten in de Schijf van Vijf staan? Bekijk het in onze tool 'Staat dit in de Schijf?' of download onze gratis app 'Kies Ik Gezond?'.

Presentatie

Door de gezondere en duurzamere menukeuze aantrekkelijk en opvallend te presenteren, maak je dat de makkelijke keuze. Probeer dit eens:

  • Maak gezondere gerechten goedkoper dan de ongezondere opties.
  • Zet de gezondere en duurzamere keuzes bovenaan op de menukaart.
  • Wist je dat kinderen door een aantrekkelijke presentatie vaak niet merken dat er is gekozen voor volkorenproducten en dat het gerecht vol groente zit? Met een leuke naam en een grappige opmaak verkopen de gezonde en duurzame gerechten zichzelf.

Menukaart en tips downloaden

Onze menukaart kun je hieronder ook bekijken in pdf-formaat. Of download de menukaart, bijvoorbeeld om te printen.

Gezond eten voor gezonde kinderen

Als kinderen al vroeg gezonde eetgewoonten aanleren, helpt dat bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Zo groeien ze op tot fitte en sterke volwassenen. Bovendien hebben kinderen energie en voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat ze eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Ook een gezond toetje kan erbij horen, bijvoorbeeld magere of halfvolle yoghurt met fruit. Jij kan helpen te laten zien dat gezond en duurzaam eten de normaalste zaak van de wereld is.

Kinderen betrekken

Bij het ontwikkelen van een gezonder kindermenu kun je kinderen betrekken. Bijvoorbeeld door samen te werken met een school uit de buurt. Als je de doelgroep betrekt bij je plannen en ideeën weet je zeker dat het menu aansluit bij de wensen van de kinderen zelf. Maak hierbij gebruik van de tips op de menukaart. Lees meer over koken met kinderen.

Vragen?

Stel je vraag aan onze Adviseurs Eetomgevingen. Zij helpen je graag!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.