Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Richtlijn Eetomgevingen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer en schuif op richting de Schijf van Vijf! Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de meest gezonde en duurzame opties zijn. Hoe je dit doet? Onze checklist helpt je op weg.

Help je gasten

Bij het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving zijn aanbod en presentatie beide belangrijk. Onderzoek laat zien dat mensen meer eten van producten die makkelijk te verkrijgen zijn. En dat als je meer aanbiedt van een bepaald product of bepaalde productgroepen, de verkoop daarvan stijgt.

Kortom: door te zorgen voor een breed aanbod aan gezonde en duurzame keuzes die in het oog springen, kun jij je gasten helpen bij het maken van goede keuzes voor eten en drinken.

Aan de slag met de checklist

De checklist laat zien wat gezondere en duurzamere keuzes zijn en welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten. Kijk waar je staat en bepaal je ambities!

Bekijk hieronder de checklist en download hem via de blauwe knop. We stellen je voor het downloaden 3 korte vragen, deze zijn niet verplicht om te beantwoorden.

Wat wordt jouw ambitie?

We adviseren om steeds een behapbare stap te kiezen om je eetomgeving te verbeteren. Het hoeft niet in één keer perfect. Elke stap telt. Tips voor een stap:

1. Maak het makkelijk

Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed beschikbaar zijn. Deze passen volop in een gezond en duurzaam voedingspatroon.

2. Bied veel gezondere en duurzamere opties aan

Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren.

  • Voeg naast frisdrank (kraan)water (met een smaakje) toe aan je assortiment.
  • Serveer niet standaard suiker bij de thee en koffie.
  • Vervang witbrood door volkorenbrood.
  • Vervang 48+ kaas door 30+ kaas.
  • Vervang volle zuivel door halfvolle zuivel.

Voor het milieu kun je bijvoorbeeld:

  • Een plantaardige drank zoals verrijkte sojadrink toevoegen aan je assortiment.
  • Kiezen voor biologische melk.
  • Kiezen voor koffie en thee met het Rainforest Alliance-keurmerk, het Fairtrade-keurmerk of het Europees biologisch keurmerk.
  • De keuze voor een kleine portie toevoegen.
  • Naast vlees een plantaardig alternatief aanbieden zoals peulvruchten of ongezouten noten.
  • Kiezen voor klimaatvriendelijke groente en fruit.

Wil je weten hoe betere keuzes er in de praktijk uitzien? We leggen het uit op basis van de Schijf van Vijf.

3. Stimuleer gezonde en duurzame keuzes

  • Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier.
  • Bied ook vegetarische en/of plantaardige opties aan.
  • Maak alleen reclame voor gezonder en duurzaamer eten en drinken.

Wat wordt jouw eerste stap? Laat je inspireren door ons overzicht (pdf) met een aantal concrete handvatten waar je direct mee aan de slag komt. Ook handig om draagvlak te creëren bij je collega's en gasten.

Tip: leg je ambities vast

Een eetomgeving verbeteren doe je niet alleen. Stel daarom samen ambities op én leg ze vast. Bijvoorbeeld in schriftelijk of online beleid, contractafspraken, aanbestedingseisen of een convenant. Evalueer dit bijvoorbeeld minimaal 1 keer per jaar. Zo weten medewerkers, leveranciers maar vooral ook je gasten waar ze aan toe zijn.

Voorbeelden uit de praktijk

In deze video geven cateraars die werken aan een gezonder en duurzamer eet- en drinkaanbod praktische tips. Ook over het enthousiast maken van je collega's en het betrekken van gasten. Een goed begin: dat proef je in het eindresultaat!

Meer handvatten

Buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen

Gebruik de checklist voor buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen op basis van onze Richtlijn Eetomgevingen.

Schoolkantines

Schoolkantines bieden we met het programma De Gezonde Schoolkantine aparte ondersteuning bij het werken met onze richtlijn.

Overheidsniveau Gezonde Catering

Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen aan het MVI-criterium Overheidsniveau Gezonde Catering. Hierbij wordt uitgegaan van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Ook gemeentehuizen en provinciehuizen kunnen het Overheidsniveau Gezonde Catering aanhouden voor hun bedrijfsrestaurants. Hieronder lees je aan welke voorwaarden moeten worden voldaan. Bekijk ook de flyer Overheidsniveau Gezonde Catering (pdf).

Voorwaarden Overheidsniveau Gezonde Catering

Voorwaarden voor het aanbod:

  • Je biedt water aan, bijvoorbeeld uit de kraan, een watertap of eventueel flesjes.
  • Je biedt verse (snack)groente en fruit aan.
  • In iedere productcategorie bied je minimaal 60% gezondere keuzes aan. Hetzelfde geldt voor de automaten.

Voorwaarden voor de presentatie:

  • Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen gezondere en duurzamere keuzes.
  • Groente en fruit bied je aan op een manier dat ze makkelijk te eten zijn, bijvoorbeeld schoongemaakt en voorgesneden.
  • Bij de kassa of bar staan alleen gezondere en duurzamere keuzes, of je biedt geen eten of drinken aan.
  • Afbeeldingen, reclamematerialen, merknamen en logo’s zijn vooral van Schijf van Vijf-producten.
sluiten

Verbeteringen op productniveau

Als eetomgeving kun je jouw gasten in ruime mate voorzien van gezonde en duurzame keuzes. De Richtlijn Eetomgevingen helpt je daarbij. De grootste winst behaal je door producten buiten de Schijf van Vijf te vervangen door producten die wel in de Schijf van Vijf passen.

Als dat nog een stap te ver is, biedt de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) manieren om je aanbod buiten de Schijf van Vijf te verbeteren. Dit doe je door de samenstelling van deze producten te verbeteren en/of de portiegroottes te verkleinen. Op die manier help je jouw gasten minder zout, suiker en/of verzadigd vet binnen te krijgen. Ook dat is een stap in de goede richting. Lees meer over de NAPV op de website van het RIVM.