Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer en schuif op richting de Schijf van Vijf! Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de meest gezonde en duurzame opties zijn. Hoe je dit doet? Onze checklist helpt je op weg.
Help je gasten
Bij het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving zijn aanbod en
presentatie beide belangrijk. Onderzoek laat zien dat mensen meer eten van producten
die makkelijk te verkrijgen zijn. En dat als je
meer aanbiedt van een bepaald product of bepaalde productgroepen, de verkoop daarvan
stijgt.
Kortom: door te zorgen voor een breed aanbod aan gezonde en
duurzame keuzes die in het oog springen, kun jij je gasten helpen bij het
maken van goede keuzes voor eten en drinken.
Aan de slag met de checklist
De checklist laat zien wat gezondere en duurzamere keuzes
zijn en welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten. Kijk waar je
staat en bepaal je ambities!
Bekijk hieronder de checklist en download hem via de
blauwe knop. We stellen je voor het downloaden 3 korte vragen, deze zijn niet
verplicht om te beantwoorden.
Wat wordt jouw ambitie?
We adviseren om steeds een behapbare stap te kiezen om je
eetomgeving te verbeteren. Het hoeft niet in één keer perfect. Elke stap telt. Tips
voor een stap:
1. Maak het makkelijk
Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed
beschikbaar zijn. Deze passen volop in een gezond en duurzaam voedingspatroon.
2. Bied veel gezondere en duurzamere opties aan
Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren.
- Voeg naast frisdrank (kraan)water (met een smaakje) toe aan je assortiment.
- Serveer niet standaard suiker bij de thee en
koffie.
- Vervang witbrood door volkorenbrood.
- Vervang 48+ kaas door 30+ kaas.
- Vervang volle zuivel door halfvolle zuivel.
Voor het milieu kun je bijvoorbeeld:
- Een plantaardige drank zoals verrijkte sojadrink toevoegen aan je assortiment.
- Kiezen voor biologische melk.
- Kiezen voor koffie en thee met het Rainforest Alliance-keurmerk, het Fairtrade-keurmerk of het Europees biologisch keurmerk.
- De keuze voor een kleine portie toevoegen.
- Naast vlees een plantaardig alternatief aanbieden zoals
peulvruchten of ongezouten noten.
- Kiezen voor klimaatvriendelijke
groente en fruit.
Wil je weten hoe betere keuzes er in de praktijk uitzien? We leggen het uit op basis van de Schijf van Vijf.
3. Stimuleer gezonde en duurzame keuzes
- Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier.
- Bied ook vegetarische en/of plantaardige
opties aan.
- Maak alleen reclame voor gezonder en duurzaamer eten en drinken.
Wat wordt jouw eerste stap? Laat je inspireren door ons overzicht (pdf) met een aantal concrete handvatten waar je direct mee aan de slag komt. Ook handig om draagvlak te creëren bij je collega's en gasten.
Tip: leg je ambities vast
Een eetomgeving verbeteren doe je niet alleen. Stel daarom samen ambities op én leg ze vast. Bijvoorbeeld in schriftelijk of online beleid, contractafspraken, aanbestedingseisen of een convenant. Evalueer dit bijvoorbeeld minimaal 1 keer per jaar. Zo weten medewerkers, leveranciers maar vooral ook je gasten waar ze aan toe zijn.
Voorbeelden uit de praktijk
In deze video geven cateraars die werken aan een gezonder en duurzamer eet- en drinkaanbod praktische tips. Ook over het enthousiast maken van je collega's en het betrekken van gasten. Een goed begin: dat
proef je in het eindresultaat!
Meer handvatten
Buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen
Gebruik de checklist voor buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen op basis van onze Richtlijn Eetomgevingen.
Schoolkantines
Schoolkantines bieden we met het programma De Gezonde Schoolkantine aparte ondersteuning bij het werken met onze richtlijn.
Overheidsniveau Gezonde Catering
Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen aan het MVI-criterium Overheidsniveau Gezonde Catering. Hierbij wordt uitgegaan van de Richtlijn Eetomgevingen van het
Voedingscentrum. Ook gemeentehuizen en provinciehuizen kunnen het Overheidsniveau
Gezonde Catering aanhouden voor hun bedrijfsrestaurants. Hieronder lees je aan
welke voorwaarden moeten worden voldaan. Bekijk ook de flyer Overheidsniveau Gezonde Catering (pdf).
Voorwaarden Overheidsniveau Gezonde Catering
Voorwaarden voor het aanbod:
- Je biedt water aan, bijvoorbeeld uit de kraan, een watertap of eventueel flesjes.
- Je biedt verse (snack)groente en fruit aan.
- In iedere productcategorie bied je minimaal 60% gezondere keuzes aan. Hetzelfde geldt voor de automaten.
Voorwaarden voor de presentatie:
- Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen gezondere en duurzamere keuzes.
- Groente en fruit bied je aan op een manier dat ze makkelijk te eten zijn, bijvoorbeeld schoongemaakt en voorgesneden.
- Bij de kassa of bar staan alleen gezondere en duurzamere keuzes, of je biedt geen eten of drinken aan.
- Afbeeldingen, reclamematerialen, merknamen en logo’s zijn vooral van Schijf van Vijf-producten.
sluiten