Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Richtlijn Eetomgevingen

Met de Richtlijn Eetomgevingen maak je de eetomgeving gezonder. De essentie is om stappen te zetten naar gezonder: het aanbod schuift op naar de Schijf van Vijf. Deze gezonde keuze maak je makkelijker en stimuleer je. Daarbij maak je gebruik van welbekende presentatie- en verkooptechnieken. Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de gezondere opties zijn.

Wat wordt jouw eerste stap?

Veel organisaties gingen je al voor. Bekijk de belangrijkste handvatten in deze leaflet (pdf, 90 kB).

Aanbod: de beschikbaarheid en het aandeel van gezonde producten

De eerste stap op weg naar een gezonder aanbod is om in alle aangeboden productgroepen ten minste een gezondere keuze aan te bieden in dezelfde categorie. Verkoop je bijvoorbeeld belegde broodjes, zorg dan dat in ieder geval ook een broodje aan de Schijf-criteria voldoet. Bijvoorbeeld een volkoren broodje besmeerd met halvarine, plakjes tomaat, sla en 30+ kaas. Ook wordt water drinken gestimuleerd.

Gezonde keuzes staan voor het grijpen

Presentatie- en verkooptechnieken

Producten die op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd, in het zicht staan en makkelijk te pakken zijn, worden sneller gekozen. Daarom zijn presentatie- en verkooptechnieken onderdeel van de Richtlijn Eetomgevingen.

Het idee is dat je op opvallende presentatiepunten van deze eetomgeving Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes presenteert. Zo maak je de gezondere keuze de makkelijke keuze.

Je kunt ook nog een aantal technieken inzetten die betrekking hebben op product/portie, prijs(aanbieding) of plaatsing. Bijvoorbeeld een kleine(re) portie aanbieden en dat dit de standaard is, of in de wachtrij bij de kassa worden alleen Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes aangeboden.

Laat zien wat je doet!

Wil je communiceren dat je je eetomgeving gezonder maakt? Hartstikke mooi! Met die duidelijkheid zullen een hoop gasten blij zijn.

Leg ambities vast

Een eetomgeving gezonder maken doe je niet alleen. Stel daarom samen ambities op én leg ze vast. Bijvoorbeeld in schriftelijk of online beleid, contractafspraken, aanbestedingseisen of een convenant. Evalueer dit bijvoorbeeld minimaal 1 keer per jaar. Zo weten medewerkers, leveranciers maar vooral ook je gasten waar ze aan toe zijn.