Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Richtlijn Eetomgevingen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer en schuif op richting de Schijf van Vijf! Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen mensen sneller. Laat dat dus de gezondere en duurzamere opties zijn. Maar hoe doe je dit? Onze checklist helpt je op weg.

Aan de slag met de checklist

In een gezonde en duurzame eetomgeving zijn aanbod en presentatie beide belangrijk en ondersteunen elkaar. De checklist laat zien wat de gezondere keuzes zijn, en welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten. Kijk waar je staat en bepaal je ambities!

Download hieronder de Checklist Richtlijn Eetomgevingen

We stellen je voor het downloaden 3 korte vragen, deze zijn niet verplicht om te beantwoorden. Je ziet 2 versies van de checklist. Een invulbare pdf: voor als je de checklist digitaal wil invullen. En een niet-invulbare pdf: voor als je de checklist wil printen.

Wat wordt jouw ambitie?

We adviseren om steeds een behapbare stap te kiezen. Het hoeft niet in één keer perfect. Tips voor een stap:

1. Maak het makkelijk

Zorg dat in ieder geval groente, fruit en water goed beschikbaar zijn.

2. Bied veel gezonde varianten aan

Kies een productcategorie waar je nog kunt verbeteren. Vervang bijvoorbeeld:

  • witbrood door volkorenbrood
  • 48+ kaas door 30+ kaas
  • volle zuivel door halfvolle zuivel

Of zet minder gesuikerde frisdranken neer of biedt alleen dranken zonder suiker aan.

Wat zijn gezondere keuzes?

3. Gezonde en duurzame keuzes stimuleren

  • Presenteer de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier.
  • Bied ook vegetarische of plantaardige opties aan.
  • Maak alleen reclame voor gezond eten en drinken.

Bekijk een aantal eerste simpele stappen in deze leaflet (pdf, 90 kB). Ook handig om draagvlak te creëren.

Deze stappen kunnen eetomgevingen zetten om het aanbod en de uitstaling gezonder te maken

Laat zien wat je doet!

Wil je communiceren dat je je eetomgeving gezonder en duurzamer maakt? Hartstikke mooi! Met die duidelijkheid zullen een hoop gasten blij zijn.

Leg ambities vast

Een eetomgeving verbeteren doe je niet alleen. Stel daarom samen ambities op én leg ze vast. Bijvoorbeeld in schriftelijk of online beleid, contractafspraken, aanbestedingseisen of een convenant. Evalueer dit bijvoorbeeld minimaal 1 keer per jaar. Zo weten medewerkers, leveranciers maar vooral ook je gasten waar ze aan toe zijn.

Speciaal voor sportlocaties en sportevenementen

Gebruik de checklists voor sportlocaties en sportevenementen gemaakt door JOGG op basis van onze Richtlijn Eetomgevingen.

Bedrijfscatering op rijksniveau

Er komt binnenkort een instructie hoe je de Richtlijn Eetomgevingen gebruikt als je moet of wil voldoen aan de MVI-inkoopcriteria. Bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid en JOGG-gemeenten werken daarmee. Dit vervangt voor hun de Richtlijnen Gezondere Kantines (pdf). Binnenkort volgt meer informatie!