Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Richtlijn Eetomgevingen

Maak je eetomgeving gezonder en duurzamer en schuif op richting de Schijf van Vijf! Producten die je op een aantrekkelijke manier presenteert, in het zicht zet en makkelijk te pakken en te eten zijn, kiezen jouw gasten sneller. Laat dat dus de meest gezonde en duurzame opties zijn. Hoe je dit doet? Onze checklist helpt je op weg.

De checklist is voor iedereen die aan de slag wil met het gezonder en/of duurzamer maken van het voedingsaanbod. Denk aan cateraars, horecamanagers of facilitairmedewerkers.

Teaserafbeelding voor video ''

Aan de slag met de checklist

Met de checklist breng je je voedingsaanbod in kaart. Daarnaast krijg je inzicht in wat gezondere en duurzamere keuzes zijn. En welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten.

Hoe werkt de checklist?

Je vult de productgroepen in die voor jou van toepassing zijn. Heb je meerdere uitgiftepunten? Vul dan per uitgiftepunt de checklist in. Je ziet zo per productgroep waar kansen liggen. Wil je ook weten welke stappen je kan maken om de betere keuze te stimuleren en verder te verduurzamen? Vul dan de quick wins in. Op basis van wat je hebt ingevuld bepaal je jouw ambitie en maak je een plan van aanpak.

Bekijk en download de checklist

Bekijk hieronder de checklist en download hem via de blauwe knop. We stellen je voor het downloaden 3 korte vragen, deze zijn niet verplicht om te beantwoorden.

Welke producten bied jij aan? En wat doe jij tegen voedselverspilling?

Bied je dranken en snacks aan? Of ook belegde broodjes en andere gerechten? Klik hieronder op een productgroep en breng je aanbod daarvan in kaart. Bij elke productgroep vind je ook quick wins. Met al deze inzichten kun je aan de slag met het verbeteren van je aanbod.

Ook kun je aan de slag met algemene quick wins die gezond en duurzaam kiezen makkelijker maakt voor je gasten. En wie weet liggen er voor jou ook mooie kansen bij het tegengaan van voedselverspilling. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar ook kilo's voedsel én broeikasgassen. Win-win-win dus!

Algemene quick wins

Ontdek met welke 5 quick wins je de gezonde en duurzame keuze makkelijker maakt voor je gasten. Hoe meer quick wins, hoe gemakkelijker het wordt voor je gasten om gezond en duurzaam te kiezen.

Download als pdf.

sluiten
Voedselverspilling
Bekijk met welke 5 quick wins je voedselverspilling op jouw locatie kunt tegengaan. Voedselverspilling voorkomen levert duurzaamheidswinst op, is beter voor het milieu en het bespaart geld.
Download als pdf.
sluiten
Dranken
Breng je aanbod aan dranken in kaart en bepaal waar jij mee aan de slag gaat. Bekijk ook de 5 quick wins om je drankaanbod te verbeteren. 
Download als pdf.
sluiten
Broodjes
Welke broodsoorten en welk beleg bied jij aan? Vul het in en kies waar jij mee aan de slag gaan. Kijk ook naar de 5 quick wins waarmee je jouw broodjesaanbod kunt verbeteren.
Download als pdf.
sluiten
Snacks
Welke zoete en hartige snacks kunnen jouw gasten kiezen? Breng het in kaart en zie waar voor jouw locatie kansen liggen. Met de 5 quick wins zet je stappen richting een gezonder en duurzamer snackaanbod.
Download als pdf.
sluiten
Gerechten
Bied je ook gerechten aan? Kijk welke stappen je kan zetten om deze gezonder en duurzamer te maken. Ontdek ook welke quick wins voor jouw locatie nog kansen bieden.
Download als pdf.
sluiten

Betere keuze, Schijf van Vijf, dagkeuze en weekkeuze: wat is wat?

In de checklist zie je dat we het hebben over weekkeuzes en over betere keuzes. Onder de betere keuzes vallen producten in de Schijf van Vijf én dagkeuzes.

Dag- en weekkeuzes staan niet in de Schijf van Vijf. Maar een dagkeuze is in vergelijking met een weekkeuze vaak wel beter voor je gezondheid en het milieu.

Voorbeelden uit de praktijk

In deze video geven cateraars die werken aan een gezonder en duurzamer eet- en drinkaanbod praktische tips. Ook over het enthousiast maken van je collega's en het betrekken van gasten. Een goed begin: dat proef je in het eindresultaat!

Teaserafbeelding voor video ''

Meer tools

Voor verschillende eetomgevingen hebben we speciale materialen ontwikkeld. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen

Gebruik de checklist voor buurtlocaties, sportlocaties en sportevenementen op basis van onze Richtlijn Eetomgevingen.

sluiten
Schoolkantines

Schoolkantines bieden we met het programma De Gezonde Schoolkantine aparte ondersteuning bij het werken met onze richtlijn.

sluiten
Overheidsniveau Gezonde Catering

Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen aan het MVI-criterium Overheidsniveau Gezonde Catering. Hierbij wordt uitgegaan van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Ook gemeentehuizen en provinciehuizen kunnen het Overheidsniveau Gezonde Catering aanhouden voor hun bedrijfsrestaurants. Hieronder lees je aan welke voorwaarden moeten worden voldaan. Bekijk ook de flyer Overheidsniveau Gezonde Catering (pdf).

Voorwaarden voor Overheidsniveau Gezonde Catering

Voorwaarden voor het aanbod:

  • Je biedt water aan, bijvoorbeeld uit de kraan, een watertap of eventueel flesjes.
  • Je biedt verse (snack)groente en fruit aan.
  • In iedere productcategorie bied je minimaal 60% gezondere keuzes aan. Hetzelfde geldt voor de automaten.

Voorwaarden voor de presentatie:

  • Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen gezondere en duurzamere keuzes.
  • Groente en fruit bied je aan op een manier dat ze makkelijk te eten zijn, bijvoorbeeld schoongemaakt en voorgesneden.
  • Bij de kassa of bar staan alleen gezondere en duurzamere keuzes, of je biedt geen eten of drinken aan.
  • Afbeeldingen, reclamematerialen, merknamen en logo’s zijn vooral van Schijf van Vijf-producten.
sluiten