Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Wil je beter leren koken? Wij helpen je graag om stap voor stap te leren koken, bakken, grillen en wokken. Ook lees je hoe je de airfryer, oven, magnetron en barbecue het beste gebruikt. Of je nu een beginnende kok bent of een masterchef in de dop, de tips en tricks in deze kookhulp zijn handig voor iedereen. Schort om en snel de keuken in!

Kooktechnieken

  • Hoe braad ik? Geschikt voor... Materiaal? ...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek...
  • Hoe stoom ik? Geschikt voor... Materiaal? …vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. ...
  • Hoe gril ik? Bij grillen denk je al gauw aan grillstreepjes op je eten. Maar gegrild eten hoeft geen streepjes te hebben, dat hangt af van het materiaal. De hoge temperatuur bij het grillen...
  • Hoe gebruik ik de oven? Met bakken in de oven maak je gerechten bruin en gaar. Hier hebben we het over het bakken van deeggerechten. Ovenheerlijk!  Stap voor stap bakken in de oven ...
  • Hoe gebruik ik de barbecue? Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
  • Hoe fruit ik? Geschikt voor... Materiaal? …ui, knoflook, groente, kruiden en specerijen. Koekenpan, soeppan...
  • Hoe gebruik ik de frituurpan? Je maakt een gerecht goudgeel en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe.
 
 
 
 

Tips voor in de keuken

Duurzaam in de keuken

Energie besparen in de keuken betekent winst voor het milieu én je portemonnee. Lees wat jij kunt doen.

Veilig in de keuken

Door in de keuken veilig te werken kun je een voedselvergiftiging voorkomen. Weet jij waar je op moet letten?
 
 

Handige kookvideo's

 
 

Aan de slag!

Zelf kruidenmixen maken

Van Italiaanse kruidenmix tot kruidenmix voor nasi.

Zelf sauzen en dips maken

Guacamole, pastasaus, tzatziki, pesto en meer.

Zelf granola maken

Lekker voor door je yoghurt of kwark. Zo start je de dag gezond!

Makkelijke en gezonde recepten

Kies uit meer dan 2.000 heerlijke recepten.
 
 

Veelgestelde kookvragen

Hoelang kook ik groente?

Elke groente heeft weer een andere kooktijd. Hoelang moet je bijvoorbeeld broccoli, witlof of wortels koken voordat het gaar is?

Hoe gebruik ik minder zout?

Gebruik in plaats van zout andere smaakmakers om je eten op smaak te brengen, zoals kruiden en specerijen. Lekker én beter voor je gezondheid!

Hoeveel per persoon?

Precies genoeg pasta, rijst, aardappelen of peulvruchten koken kan lastig zijn. Hoeveel gram heb je per persoon ongeveer nodig?

Hoeveel gram is een eetepel?

Een eetlepel, een theelepel, een handje... In recepten staan allerlei maten en gewichten. Hoeveel wordt daar precies mee bedoeld?