Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Van het gas af: kiezen voor een keramische of inductiekookplaat?

We stoppen in Nederland op den duur met het gebruik van aardgas. Het is een fossiele brandstof die opraakt en zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Het kan daarom verstandig zijn om je te verdiepen in nieuwe warmtebronnen om eten mee te bereiden. De meest gangbare alternatieven voor koken op gas zijn keramische- of inductiekookplaten. Op deze pagina lees je meer over beide soorten kookplaten en welke het meest duurzaam is.

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Keramische- en inductiekookplaten werken allebei op elektriciteit. Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. De warmtebronnen verwarmen de kookplaat en daardoor wordt de pan die erop staat heet.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Inductie is geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van de magneet en het metaal in de pan veroorzaakt warmte. De ijzerdeeltjes in de bodem van de pan gaan trillen en dat genereert hitte in de pan. Alleen de pan wordt heet, niet de glasplaat. Dit betekent dat niet alle pannen geschikt zijn voor het koken op inductie.

Welke pannen zijn geschikt voor koken op inductie- en keramische kookplaten?

Inductiekookplaten hebben pannen nodig met een stalen laag in de bodem. Ook gietijzeren pannen zijn geschikt. Veel gewone pannen voldoen hier aan. Je kan dit controleren met bijvoorbeeld een koelkastmagneet, als die aan de bodem van de pan blijft hangen, is de pan geschikt. Voor elektrisch koken geldt over het algemeen dat pannen een redelijk vlakke bodem moeten hebben. Dan is de overdracht van energie zo optimaal mogelijk.

Onderop veel pannen staat een icoontje. Zo'n icoontje geeft aan voor welke warmtebron de pan geschikt is. Keramisch Inductie

Wat is zuiniger inductie of keramisch?

Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo’n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.

Je kunt bij een keramische plaat tijdig de knop omlaag draaien, omdat de plaat nog een tijd warm blijft. Producten als eieren, pasta of rijst kunnen in heet water makkelijk nagaren. Pas de hoeveelheid water af (groenten en aardappelen hoeven maar een klein laagje water).

En doe altijd de deksel op de pan. Een deksel zorgt voor 2 tot 3 keer minder energiegebruik. Snelkookpannen zijn meestal ook geschikt voor inductie en keramisch. Ze besparen 50-70% aan kooktijd en energie.

Voordelen van elektrisch tegenover koken op gas

Elektrisch koken heeft voordelen boven koken op gas. Er is geen sprake van open vuur, er ontstaan geen schadelijke verbrandingsstoffen en het schoonmaken van de kookplaat is heel eenvoudig.

Een ander voordeel is dat elektriciteit in de toekomst steeds groener en duurzamer kan worden opgewekt, wat bij aardgas niet kan. Hoewel er momenteel nog weinig verschil is in CO2-uitstoot tussen gas en inductie, zal inductie het in de toekomst zeker winnen.

De belangrijkste punten op een rij

Sta je voor de keuze om een van de twee kookplaten aan te schaffen? Misschien dat dit overzicht je nog kan helpen:

Keramische kookplaat

Keramisch:

 • Keramische kookplaten zijn over het algemeen iets goedkoper in de aanschaf dan inductiekookplaten.
 • In gebruik duurder dan inductie. Het opwarmen en de restwarmte van de kookplaat na het koken kost extra energie. Op een keramische kookplaat wordt ook bij het gebruik van een kleine pan de hele kookzone verwarmd, waardoor meer energie verloren gaat dan bij een inductiekookplaat.
 • Het opwarmen van de kookplaat kost tijd, waardoor het langer duurt voor iets aan de kook is.
 • Reageert niet direct op hogere of lagere stand. De warmte van de kookplaat is van invloed. Dit vergt gewenning en een andere manier van koken dan op gas koken.
 • Kookplaat wordt heet, daardoor kan gemorst eten inbranden.
 • Restwarmte kan brandwonden veroorzaken.
 • Meestal is een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig.
 • Soms aanschaf nieuwe pannen noodzakelijk, een redelijk vlakke bodem is van belang.
 • Makkelijk in onderhoud, goed schoon te maken.
 • Een goede keuze voor als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden.

Inductie:

 • Veiligheid: de kookplaat werkt alleen als er een pan op staat. Een kind zal zijn vingers daarom niet snel aan de kookplaat kunnen verbranden.
 • Inhoud van de pan is snel aan de kook, doordat de kookplaat niet hoeft op te warmen.
 • Energiezuinig omdat er geen kookplaat wordt verwarmd.
 • Reageert direct op hogere of lagere stand.
 • Kookplaat past het formaat van de kookzone aan op de grootte van de pan. Er zijn meerdere kookzones te combineren.
 • Kookplaat wordt minder heet, daardoor geen inbranden van gemorst eten.
 • Geen restwarmte.
 • Soms is een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig.
 • Soms aanschaf andere pannen noodzakelijk.
 • Niet alle pannen reageren op het magnetisch veld. Daarnaast is een redelijk vlakke bodem van belang.
 • Heb je een pacemaker? Een inductieplaat kan soms de instelling van je pacemaker veranderen. Vraag daarom eerst na of je een inductieplaat kunt gebruiken.