Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe stoom ik?

Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Hierbij blijven smaak en vitamines beter behouden dan bij koken. Om eten te stomen gebruik je een stoomoven, stoompan of stoommandje. Ook een pan met een hittebestendige vergiet en deksel doet het werk.

Hoe stoom ik

Stap voor stap stomen

Hieronder leggen we uit hoe je eten stoomt. Gebruik hierbij een stoommandje of een hittebestendige vergiet die je plaatst op een pan met kokend water. Kijk bij een elektrische stoompan of stoomoven naar de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

  1. Breng water in een pan met deksel aan de kook.
  2. Leg het eten dat je wilt stomen in een stoommandje of hittebestendige vergriet. Plaats dit op de pan en dek dit af met een passende deksel.
  3. Komt er stoom onder de deksel uit? Zet de warmtebron dan wat lager. Het is wel belangrijk dat het water blijft dampen.
  4. Stoom je eten gaar. De stoomtijd is iets langer dan de kooktijd, reken op 3 tot 5 minuten meer. Bekijk de kooktijden van verschillende groenten.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoomde-vis-met-gember.aspx">Gestoomde vis met gember</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoomde-bloemkoolroosjes-met-knoflook-en-peper.aspx">Gestoomde bloemkoolroosjes met knoflook en peper</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoomde-kip-met-erwtjes.aspx">Gestoomde kip met erwtjes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoomde-gevulde-tomaat.aspx">Gestoomde gevulde tomaat</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/couscous-met-courgette-en-pompoen.aspx">Couscous met courgette en pompoen</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gestoomde-gehaktballetjes-met-rijst.aspx">Gestoomde gehaktballetjes met rijst</a>