Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kook ik?

Heel veel producten kun je koken, oftewel gaar maken in kokend water. Van pasta, rijst en aardappelen tot groenten als asperges, bloemkool en sperziebonen. En vergeet ook een gekookt eitje niet! Alles wat je nodig hebt is een pan met een deksel. Lees hier hoe je stap voor stap kookt.

hoe kook ik

Stap voor stap koken

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap verschillende producten kookt.

Groente en aardappelen koken
 1. Maak de groente schoon en snijd klein. Schil de aardappelen en verwijderen lelijke plekjes. Was de aardappelen. Snijd ze eventueel in gelijke stukken
 2. Doe de groente of aardappelen in een pan. Kook ze in een klein bodempje water. Bij bladgroenten zoals spinazie hoef je helemaal geen water toe te voegen.
 3. Doe tijdens het koken de deksel op de pan. Zo bespaar je energie.
 4. Komt er stoom uit de pan? Zet je warmtebron dan lager. Op dat moment gaat de kooktijd in.
 5. Kook de groente of aardappelen gaar. Aardappelen hebben zo’n 20-25 minuten tijd nodig en voor groente verschilt het per soort. Bekijk het overzicht van kooktijden voor groenten. Als je in de groente of aardappelen kan prikken, zijn ze gaar. Giet ze af met behulp van de deksel of een vergiet. 

Bekijk onze handige kookvideo's waarin Maryam laat zien hoe je stap voor stap aardappelen, bloemkool, broccoli en sperziebonen kookt.

sluiten
Pasta koken
 1. Breng water aan de kook met de deksel op de pan. Reken 1 liter water per 100 gram pasta.
 2. Voeg de pasta toe en roer even door om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
 3. Zet de warmtebron lager als het water kookt. Laat de pasta volgens de kooktijd op de verpakking verder garen. Proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
 4. Giet de pasta af in een vergiet. Houd eventueel een kopje van het kookwater apart voor de pastasaus.
sluiten
Rijst koken
 1. Was de rijst in koud water tot het water helder blijft. Zo spoel je overtollig zetmeel van de rijst, waardoor de rijst minder snel aan elkaar plakt. Doe de rijst na het wassen in de pan.
 2. Voeg 1,5 keer zoveel (heet) water als rijst toe. Dit is ongeveer gelijk aan één vingerkootje water boven de rijst.
 3. Breng het water met de deksel op de pan aan de kook.
 4. Zet de warmtebron lager en laat de rijst volgens de kooktijd op de verpakking verder garen.

Tip: voeg extra water toe als het water in de pan verdampt is, maar de rijst nog niet gaar is.

In deze video laat Maryam zien hoe je stap voor stap rijst kookt.

sluiten
Eieren koken
 1. Doe de eieren voorzichtig in een pan. Giet er een laagje water van 4 centimeter bij, zodat de eieren half onder water staan.
 2. Doe tijdens het koken de deksel op de pan. Zo koken de eieren sneller en bespaar je energie.
 3. Zet een kookwekker voor hardgekookte eieren op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten en voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
 4. Koken de eieren? Zet de warmtebron dan lager, anders kunnen de eieren stukkoken.
 5. Giet de eieren af als de kookwekker gaat. Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren laten “schrikken”). Hierdoor pellen ze makkelijker en garen de eieren niet verder.

In deze handige kookvideo zie je hoe je stap voor stap een ei kookt.

sluiten

Handige kookvideo's

Onze chef Maryam laat zien hoe je verschillende producten het beste kunt koken. Kijk hieronder bijvoorbeeld hoe je stap voor stap eieren kookt. Bekijk op ons YouTube-kanaal hoe je aardappelen, bloemkool, broccoli, sperziebonen en rijst kookt.

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten op een rijtje gezet.

<p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/aardappelsalade-met-sperziebonen-en-walnoten.aspx">Aardappelsalade met sperziebonen en walnoten</a></p> <p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/bloemkool-mimosa.aspx">Bloemkool mimosa met ei</a></p> <p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/vis-tikka-masala.aspx">Vis tikka masala</a></p> <p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/fusilli-met-kip.aspx">Fusilli met kip</a></p> <p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/heldere-hete-soep.aspx">Heldere hete soep</a></p> <p class="first">Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/snelle-pasta-met-broccoli-en-zeevruchten.aspx">Snelle pasta met broccoli en zeevruchten</a></p>