Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe stoof ik?


Bij stoven maak je eten langzaam gaar in een gesloten pan in vet en nét niet kokend vocht. Omdat het zo lang duurt gaan smaken goed in elkaar over. Daarom is het bij stoven lekker om bijvoorbeeld bouillon met ui en kruiden toe te voegen. 
Geschikt voor... Materiaal?
…vis, gevogelte en vlees dat een lange bereidingstijd nodig heeft: runderriblappen, sukadelappen, lamsschouder. Ook groente en fruit (stoofpeertjes) kun je stoven. Voor stoven is een braadpan met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt het meest geschikt. Stoven kan op het fornuis of in de oven. 

Stap voor stap (vlees) stoven

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer? Lees over de kunst van goed ontdooien.
  • Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een bak- en braadproduct per persoon. Als je margarine gebruikt, laat dan het schuim wegtrekken. Een bak- en braadproduct moet lichtbruin kleuren.
  • Leg het vlees in het hete vet en laat het bruin worden of een korstje krijgen. Dit geeft smaak aan het gerecht. Keer het en bak de andere kant.
  • Gebruik een tang of spatel voor het keren. Wanneer je namelijk een vork gebruikt, verlies je sappen.
  • Schuif na het aanbraden het vlees aan de kant en schenk er voorzichtig water, bouillon, wijn of een mengsel hiervan bij, eventueel met smaakmakers zoals kruiden en paddenstoelen. Het is lastig om aan te geven hoeveel vocht je voor het stoven toe moet voegen. Dit hangt af van de hoeveelheid vlees, maar ook van de grootte van de pan. Voeg ongeveer 300 milliliter vocht toe voor 500 gram vlees. Het vlees moet in ieder geval voor de helft in de vloeistof liggen.
  • Het is lekker om in elk geval een scheut van een zure vloeistof bij het stoofpotje te doen, zoals azijn. Tomatenpuree kan ook. Dat helpt mee het vlees mals te maken doordat het zuur bindweefsel afbreekt. Gestoofde vis wordt door het zuur juist steviger.
  • Sluit de pan met een deksel en breng de inhoud tegen de kook aan. Zet daarna de pan op de kleinste pit en zet het vuur op zijn zachtst.

Handige tips bij het stoven

  • Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stoven overblijft kun je jus of saus maken.
  • Vloeibare bak- en braadproducten of olie bevatten onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten.