Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Zelf sauzen maken

Lekkere sauzen voor bij een maaltijd, of als dip, maak je makkelijk zelf. Bijvoorbeeld tomatensaus, pastasaus, chilisaus, barbecuesaus, slasaus of knoflooksaus. Snel, simpel, lekker en een stuk gezonder.

De recepten hieronder zijn allemaal voor 2 personen. Behalve het recept voor barbecuesaus.

Klassiekers

Knoflooksaus

Past goed bij rauwe groente, of bij gerechten zoals falafel.

  • 8 sprieten bieslook
  • 50 ml halfvolle yoghurt
  • 1 eetlepel slasaus (25% olie)
  • 2 teentjes uitgeperste knoflook

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Bereiding

Was de bieslook en knip het klein.
Roer de yoghurt glad met de slasaus.
Pers de knoflook.
Roer de bieslook en de geperste knoflook erdoor.

sluiten

Pastasaus/Bolognesesaus

Bij elke pasta gegarandeerd een succes.
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 gram rundergehakt
  • 500 gram tomaten of 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden of oregano
  • peper
  • 4 takjes selderij

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.

Bereiding
Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in reepjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Bak het rundergehakt rul in de olie met de ui, knoflook en bleekselderij.
Voeg de tomaten en de kruiden toe en laat de saus 15 minuten zacht pruttelen.
Verwijder het laurierblad.
Was de selderij en knip het klein.
Pureer de saus eventueel met een staafmixer en maak hem op smaak met peper en selderij.
sluiten

Pindasaus

Goede combinatie met gegrilde kip, gehaktballetjes of gegrilde courgette.

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gember (grootte van ½ duim)
  • ½ rood pepertje
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels pindakaas 100%
  • 100 ml water
  • Gemalen koriander of komijn

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
Schil het stukje gember en rasp het.
Maak het stukje peper schoon en snijd het heel fijn.
Fruit de ui, knoflook en gember in de olie. Voeg de peper toe.
Roer de pindakaas erdoor en verdun dit met het water.
Breng de saus tegen de kook aan.
Maak op smaak met wat koriander of komijn.
sluiten

Tomatensaus

Een klassieker voor bij de pasta, maar kan bijvoorbeeld ook bij tofu of gehaktballetjes.

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 gram tomaten of 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden of oregano
  • peper
  • 4 takjes selderij

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in reepjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Fruit de ui, de knoflook en de bleekselderij in de hete olie.
Voeg de tomaten en de kruiden toe en laat de saus 15 minuten zacht pruttelen.
Verwijder het laurierblad.
Was de selderij en knip het klein.
Pureer de saus eventueel met een staafmixer en maak hem op smaak met peper en selderij.
sluiten

Slasaus

Heerlijk over rauwkost of gegrilde groente.

  • 8 sprieten bieslook
  • 50 ml halfvolle yoghurt
  • 1 eetlepel slasaus (25% olie)
  • peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen
Bereiding

Was de bieslook en knip het klein.
Roer de yoghurt glad met de slasaus en roer de bieslook erdoor. Maak op smaak met wat peper. 

sluiten

Barbecuesaus

Een winnend recept voor bij burgers, groentespiesjes of geroosterde aardappelen. Dit recept is voor 1 liter saus.

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 100 ml tomatenketchup
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 2 theelepels (scherp) paprikapoeder
  • (cayenne)peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Maak de uien, de knoflook en de peper schoon en snijd het klein.
Fruit de ui, de knoflook en de peper in de olie zacht.
Voeg de basterdsuiker toe en bak dit even mee.
Voeg de inhoud van de blikken tomaten toe met de tomatenketchup, de azijn, het mosterdpoeder en het paprikapoeder en laat dit 20 minuten zacht sudderen.
Pureer de saus met een staafmixer of in de keukenmachine en laat de saus afkoelen.
Maak de saus op smaak met wat (cayenne)peper en eventueel wat azijn.
sluiten

Sauzen met een twist

Frisse kruidensaus

Een goede combinatie met gepofte aardappelen, burgers, gegrilde kip of gegrild vlees. Met een vleugje pit.

  • 12 sprieten bieslook
  • 4 takjes peterselie
  • 10 blaadjes basilicum of 6 blaadjes salie
  • ½ theelepel gedroogde tijm of rozemarijn
  • 1 augurk
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • tabasco

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.
Bereiding
Was de kruiden onder stromend water en knip ze klein.
Hak de augurk fijn.
Meng alles door elkaar en maak de saus pittig op smaak met een beetje tabasco.
sluiten

Paprikasaus

Past goed bij kip, gegrilde vis of over pasta.

  • 2 rode paprika’s
  • stukje ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 4 takjes selderij
  • gerookt paprikapoeder
  • peper
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.
Bereiding
Maak de paprika’s schoon en snijd ze klein.
Snijd het stukje ui klein. Pel de knoflook.
Fruit de ui en het hele teentje knoflook in de margarine zacht.
Voeg de paprika en 100 ml water toe en kook dit 10 minuten.
Was de selderij en knip het klein.
Neem het teentje knoflook uit de paprika en pureer de paprika's met een staafmixer of in een keukenmachine.
Warm de paprikasaus goed door en maak hem op smaak met paprikapoeder, peper en de selderij.
Roer er van het vuur af de yoghurt door.
sluiten

Pittige tomatensaus

Voor een vleugje pit bij de pasta. Ook lekker bij schaaldieren zoals garnalen.

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gemberwortel
  • ½ Spaanse peper
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
Schil het stukje gember en rasp het fijn.
Verwijder van de peper de pitjes en hak het pepertje klein.
Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
Voeg de gember, de klein gesneden peper en de garam masala toe en bak mee tot het gaat geuren.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 15 minuten zacht sudderen.
sluiten

Saus van tomaat en paprika

Lekker bij pasta, maar ook bij rijst of gekookte eieren.

  • 2 vleestomaten
  • 2 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • gerookt paprikapoeder
  • peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Maak de groente schoon.
Snijd de tomaten en de paprika's in stukjes en de ui en de knoflook in snippers.
Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. 
Voeg de tomaten en de paprika's toe en smoor de groente 5 minuten zacht.
Maak de saus op smaak met gerookt paprikapoeder en peper.
sluiten

Tzatziki

Heerlijk bij Griekse of Turkse gerechten. Maar combineert ook goed met peulvruchten, kip, varkensvleesreepjes en gegrilde groente.

  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • ½ eetlepel olijfolie
  • ½ komkommer
  • dille of gemalen komijn
  • peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.
Bereiding

Pel de knoflook en pers het teentje boven een kom uit.
Voeg de yoghurt, het citroensap en de olie toe.
Was de komkommer en schaaf of rasp de komkommer fijn. Druk eventueel wat vocht uit de komkommer.
Roer de komkommer door het yoghurtmengsel. Laat dit minimaal 1 uur in de koelkast staan.
Maak het mengsel op smaak met dille of komijn en wat peper. 

sluiten

Uiensaus

Lekker over bloemkool, bij een vegetarische burger of varkensvlees.

  • 2 flinke uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kruidnagels
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ½ eetlepel volkorenmeel
  • 100 ml (groente)bouillon met minder zout

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding

Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein.
Fruit de uien met de knoflook en de kruidnagels in de margarine in 10 minuten goudgeel.
Strooi het volkorenmeel erover en warm dit goed door.
Giet er de bouillon bij en laat de saus nog 10 minuten zacht sudderen. Verwijder de kruidnagels. 

sluiten

Warme chilisaus

Gaat goed samen met rijst, kip of geroerbakte groente. Of bij een tosti.

  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper of Spaanse peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ¼ bouillontablet met minder zout

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Maak de groente schoon.
Snijd de tomaten in stukjes en de ui en de knoflook in snippers.
Verwijder de pitjes van de peper en snijd de peper klein.
Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Bak de tomatenpuree kort mee.
Roer er de stukjes tomaat, de peper en 200 ml water met het stukje bouillontablet door en breng dit aan de kook.
Laat de saus 10 minuten koken.
sluiten

Pesto's

Peterseliepesto

Lekker bij salades, pasta en geroosterde aardappelen.

  • 2 handen peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram blanke amandelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • mespunt tijm
  • citroensap
  • peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.
Bereiding

Was de peterselie. 
Pel het teentje knoflook. 
Pureer de peterselie met de knoflook, de olijfolie en 2 eetlepels water met een staafmixer. 
Voeg de amandelen toe en pureer ze mee klein.
Maak de pesto op smaak met een beetje citroensap, tijm en wat peper. Verdun eventueel met nog wat water.

sluiten

Walnotenpesto

Kan prima bij pasta, maar ook heerlijk op een volkoren cracker.

  • 30 gram rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kappertjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram walnoten
  • mespunt tijm
  • citroensap
  • peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.
Bereiding
Was de rucola.
Pel het teentje knoflook.
Pureer de rucola met de knoflook, de kappertjes, de olijfolie en 2 eetlepels water met een staafmixer.
Voeg de walnoten toe en pureer ze mee klein.

Maak de pesto op smaak met een beetje citroensap, tijm en wat peper en verdun eventueel met nog wat water.

sluiten

Sauzen voor bij toetjes

Aardbeiensaus

Heerlijk met sorbetijs of door de yoghurt.

  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel citroensap
  • Geraspte sinaasappelschil
  • Eventueel zwarte peper

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Pureer de aardbeien met het citroensap in de keukenmachine of met de staafmixer.
Maal eventueel een beetje zwarte peper over de saus.
sluiten

Mangosaus

Lekker met sorbetijs, yoghurt of met partjes peer, kiwi of appel.

  • 1 (pers)sinaasappel
  • 1 mango

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen kan maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bereiding
Was de sinaasappel goed en rasp wat van de schil.
Pers de sinaasappel uit.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit.
Pureer de mango met het sinaasappelsap tot een saus. Maak de saus op smaak met wat geraspte sinaasappelschil.
sluiten
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.