Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de airfryer?

In een airfryer of heteluchtfriteuse wordt een gerecht gaar gemaakt door hete lucht die door het apparaat wordt geblazen. Hierbij hoef je veel minder vet te gebruiken dan bij een friteuse. Lees hier hoe je stap voor stap de airfryer gebruikt.

hoe gebruik ik de airfryer

Stap voor stap airfryen

  1. Zet de airfryer op een plek onder/vlakbij de afzuigkap en doe de afzuigkap aan.
  2. Open de lade van de airfryer door aan het handvat te trekken. Doe het te bereiden eten in de mand of in de bak.
  3. Stel de bereidingstijd en juiste temperatuur in zoals aangegeven op de verpakking van het product, bij het recept of in de handleiding van het apparaat. Sommige producten moet je op de helft van de bereidingstijd omkeren of omscheppen.
  4. Kijk aan het einde van de bereidingstijd of je gerecht klaar is. Twijfel je? Zet de airfryer dan nog een paar minuten langer aan. Let wel op dat je gerecht niet te donker of bruin wordt. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.

Handige kookvideo

In onderstaande video laat onze chef Maryam stap voor stap zien hoe je kikkererwten roostert in de airfryer.

Teaserafbeelding voor video ''

Tips bij het gebruik van de airfryer

  • Voeg nooit olie toe aan de airfryer zelf. Je kunt verse producten, zoals aardappeltjes, groenten of een stukje vlees, van te voren bestrijken met een eetlepel vloeibare olie. Gebruik bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie. Voeg eventueel ook wat kruiden. Aan voorgebakken producten, zoals diepvriesfriet en snacks hoef je geen olie toe te voegen.
  • Voor het bakken van zelfgesneden friet kun je de aardappelstukjes even kort koken of voorweken in water. Hierdoor zit er minder zetmeel aan de buitenkant van de aardappelstukjes. Zo verminder je bruinkleuring en ontstaat er minder acrylamide bij de bereiding.
  • Stel de temperatuur op maximaal 180°C. Zo beperk je het ontstaan van acrylamide.
  • Maak het apparaat na ieder gebruik schoon. Verwijder goed de restjes olie van de bodem van de pan. Zo voorkom je dat bij het volgende gebruik veel rook ontstaat.

Lees ook: Is eten uit de airfryer gezond?

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten met de airfryer op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/maiskolven-uit-de-airfryer.aspx">Maiskolven uit de airfryer</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/vegetarische-curry-met-kikkererwten-en-restjes-groenten.aspx">Vegetarische curry met kikkererwten en restjes groenten</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gevulde-paprika-met-couscous.aspx">Gevulde paprika met couscous</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/appeltaart-baked-oats.aspx">Appeltaart baked oats</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/volkoren-pita-met-perzische-yoghurt-spinaziedip-en-geroosterde-kikkererwten.aspx">Volkoren pita met Perzische yoghurt-spinaziedip en geroosterde kikkererwten</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/tiktok-wrap-mexican-style.aspx">TikTok wrap Mexican style</a>