In een airfryer of heteluchtfriteuse
wordt een gerecht gaar gemaakt door hete lucht die door het apparaat wordt
geblazen. Hierbij hoef je veel minder vet te gebruiken dan bij een friteuse. En
de mogelijkheden met een airfryer zijn eindeloos. Vlees, vis, een stukje
kipfilet, (zoete) aardappelen, groente; het kan allemaal. Veel gerechten die je in de oven kunt bereiden, kun je ook klaarmaken met de airfryer.
Tips bij het gebruik van de airfryer
- Voeg nooit olie toe aan
de airfryer zelf. Je kunt verse producten, zoals aardappeltjes, groenten of een stukje vlees, van te voren bestrijken met een eetlepel vloeibare olie.
Gebruik bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie. Voeg eventueel ook wat kruiden.
Aan voorgebakken producten, zoals diepvriesfriet en snacks hoef je geen olie
toe te voegen.
- Voor het bakken van zelfgesneden friet kun je de aardappelstukjes even kort koken of voorweken in water. Hierdoor zit er minder zetmeel aan de buitenkant van de aardappelstukjes. Zo verminder je bruinkleuring en ontstaat er minder acrylamide bij de bereiding.
- Stel de temperatuur op
maximaal 180°C. Zo beperk je het ontstaan van acrylamide.
- Maak het apparaat na
ieder gebruik schoon. Verwijder goed de restjes olie van de bodem van de pan.
Zo voorkom je dat bij het volgende gebruik veel rook ontstaat.
Lees ook: Is eten uit de airfryer gezond?
Makkelijke, gezonde en lekkere recepten
Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten met de airfryer op een rijtje gezet.