Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de magnetron?

De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.

magnetron gebruiken

Stap voor stap de magnetron gebruiken

 1. Snijd de ingrediënten in kleine stukken die ongeveer even groot zijn. Ga je een gerecht opwarmen? Verdeel het dan in een kleine, zo plat mogelijke portie. Zo is het sneller klaar.
 2. Doe de ingrediënten of je gerecht in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor de magnetron.
 3. Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe om uitdrogen te voorkomen.
 4. Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden.
 5. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
 6. Verwarm tot je eten door en door warm is. Twijfel je nog? Zet het dan nog even terug in de magnetron. Soms staan er instructies voor de magnetron op de verpakking van een maaltijd. Volg deze dan op. Staat er dat je de maaltijd na het opwarmen een paar minuten moet laten staan? Dan is dat nodig om het gerecht door en door te verhitten.

Tips bij het gebruik van de magnetron

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Dit is ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in je eten in beweging. Hierdoor komt warmte vrij. Zo warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven. 

Eten wordt in de magnetron niet gelijkmatig verwarmd. Daardoor is de kans op koude plekken groot bij grote hoeveelheden en bevroren kliekjes. Op deze koude plekken worden eventuele ziekmakende bacteriën niet gedood. Het is daarom belangrijk je eten door en door te verhitten.

sluiten
Op welk vermogen moet de magnetron?

Houd voor het instellen van het vermogen van je magnetron aan:

Vermogen magnetron (in watt) +/-  
Actie
1.000

Verwarmen van vloeistoffen en kliekjes 

650 Koken van groente en aardappelen
500  Bereiden van kip, vis en gerechten met kaas
350
 • Bereiden van vlees en eiergerechten
 • Doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus
 • Snel ontdooien
250 Normaal ontdooien.
100
 • Warmhouden van gerechten
 • Zacht maken van boter en ijs
 • Langzaam ontdooien
 • Ontdooien van gevoelige producten, zoals vis 
sluiten
Welke schalen, bakjes of borden kunnen in de magnetron?

In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken.

Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag. Let daar goed op, want anders kan je servies gaan smelten en kan brand ontstaan.

sluiten
Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Lees verder.
sluiten

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten op een rijtje gezet waarbij je de magnetron moet gebruiken.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/aardappelen-met-bieslooksaus.aspx">Aardappelen met bieslooksaus</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/tex-mex-tortilla.aspx">Tex-mex tortilla</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/bietjessalade-met-walnootdressing.aspx">Bietjessalade met walnootdressing</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kruidenkoffie-met-kaneelschuim.aspx">Kruidenkoffie met kaneelschuim</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/vis-met-tapenade.aspx">Vis met tapenade</a>