Geschikt voor... |
Materiaal? |
…groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten.
|
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
|
Hoe werkt een magnetron?
Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven.
Een magnetron verwarmt het eten niet gelijkmatig. Daardoor is bij grote hoeveelheden en onregelmatig gevormde gerechten en kliekjes de kans op koude plekken groot. Op de koude plekken worden eventuele ziekmakende bacteriën niet gedood en zo kun je ziek worden van je maaltijd. Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen door het eten als volgt goed te verhitten:
- Verdeel de gerechten in kleine, zo plat mogelijke porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet je daarom langer opwarmen.
- Je groente, aardappelen, vis en vlees hebben alleen 1 tot 2 eetlepels water nodig om niet uit te drogen.
- Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
- Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
- Soms staan er instructies voor de magnetron op de verpakking. Volg deze dan. Staat hierop dat je de maaltijd na het opwarmen in de magnetron nog een paar minuten moet laten staan, dan is dat nodig om het gerecht door en door te verhitten.
Eet smakelijk!