Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de magnetron?


De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken én je behoudt makkelijk je vitamines. Ideaal dus. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. 
Geschikt voor... Materiaal?
…groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven. 

Stap voor stap in de magnetron

  • Snijd groente en aardappelen in stukken van gelijke grootte.
  • Houd voor het instellen van het vermogen van je magnetron aan:
Vermogen magnetron (in watt) +/-  
Actie
1.000 Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes.  
650 Koken van groente en aardappelen.  
500  Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas.  
350 Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien.  
250 Ontdooien, stoven en sudderen. 
100 Warmhouden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis. 

Een magnetron verwarmt het eten niet gelijkmatig. Daardoor is bij grote hoeveelheden en onregelmatig gevormde gerechten en kliekjes de kans op koude plekken groot. Op de koude plekken worden eventuele ziekmakende bacteriën niet gedood en zo kun je ziek worden van je maaltijd. Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen door het eten als volgt goed te verhitten:

  • Verdeel de gerechten in kleine, zo plat mogelijke porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet je daarom langer opwarmen.
  • Je groente, aardappelen, vis en vlees hebben alleen 1 tot 2 eetlepels water nodig om niet uit te drogen.
  • Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
  • Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
  • Soms staan er instructies voor de magnetron op de verpakking. Volg deze dan. Staat hierop dat je de maaltijd na het opwarmen in de magnetron nog een paar minuten moet laten staan, dan is dat nodig om het gerecht door en door te verhitten.

Eet smakelijk!

Handige tips voor de magnetron

  • Met de magnetron houd je makkelijk vitamines in je eten. Want in de magnetron heb je geen of nauwelijks water nodig om je eten in klaar te maken. Zo lossen vitamines niet op in het water maar blijven lekker in het eten zitten.
  • Doordat er nauwelijks extra vocht nodig is, blijft de smaak optimaal en is over het algemeen geen zout nodig. Lees meer over eten met minder zout.
  • Gebruik wat vaker de magnetron als je energiezuinig wilt koken. Eigenlijk verbruikt een magnetron meer energie dan een gasfornuis, maar omdat eten klaarmaken in de magnetron over het algemeen veel sneller gaat, kost dat uiteindelijk toch het minste energie.