Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?

Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron.

Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij. Deze zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en ongevaarlijk.

Onderzoek naar straling in magnetron

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.

Let wel op als je een barst in de glazen deur van de magnetron hebt of wanneer het deurtje niet meer goed sluit. Dan kun je het apparaat beter laten repareren of wegdoen.

Wat kan niet in de magnetron?

Eten met een schil eromheen kan soms niet in de magnetron. Door de schil kan de warmte niet ontsnappen en kunnen ze ontploffen. Denk hierbij aan eieren en druiven. Voor potjes met een deksel geldt om het deksel er altijd af te halen. Met deksel erop kunnen potjes ontploffen in de magnetron. Ook metalen (stalen) pannetjes kun je niet in de magnetron doen.

Koken met de magnetron

Niet iedereen doet het, maar het kan wel: koken met de magnetron. Al het eten wat gekookt, gestoomd of gepocheerd kan worden, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, maar ook vlees en vis. Het voordeel is dat je met de magnetron minder of geen vocht hoeft te gebruiken. In water oplosbare vitamines, zoals vitamine C, blijven daardoor beter behouden.

Ook is de magnetron heel geschikt om ‘mager’ te koken. Als je bakt, gebruik je olie of vet. In de magnetron is dat niet nodig. Bovendien is minder zout nodig, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.

Ontdooien

Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron. Dat komt omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron met ontdooistand. Lees hoe je vlees en vis goed ontdooit.

Doorroeren en omscheppen

Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.