Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ontdooi ik?

Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.

kipfilet ontdooien in de koelkast

Ontdooien in de koelkast

De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet. En zorg dat dooiwater of vocht van bijvoorbeeld vlees of kip niet op andere producten kan lekken.

Ontdooien in de magnetron

Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Er is geen exacte tijd te geven voor hoelang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: neem de tijd en kijk en voel wanneer het is ontdooid. Schep het eten tijdens het ontdooien in ieder geval 1 of 2 keer om.

Gebruik de ontdooistand als de magnetron daarover beschikt. Anders kun je in de tabel hieronder kijken welk vermogen van je magnetron je het beste aan kunt houden. Als je op een hoger vermogen ontdooit, verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren.

Vermogen magnetron (in watt) +/- Actie
350 Snel ontdooien van kleine hoeveelheden
250 Normaal ontdooien
100

Langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten zoals vis

Je hoeft niet alles te ontdooien

Sommige diepvriesgroenten en andere diepvriesproducten hoef je niet te ontdooien voor je ze gaat bereiden. Dit staat dan duidelijk op de verpakking vermeld. Ontdooi deze producten niet en volg de instructies op de verpakking.

Lees ook