Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ontdooi ik?

Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Dat kan door je diepvriesproducten 24 uur van tevoren te verplaatsen van je vriezer naar je koelkast. Je eten is dan op tijd ontdooid, je bespaart energiekosten én behoudt meer vitamines. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.

Langzaam ontdooien in de koelkast is het best

Vlees en vis zijn bederfelijke producten. Door deze producten langzaam te ontdooien in de koelkast, behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit en blijft het veilig voor je gezondheid.

Ontdooien in de magnetron

Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron met ontdooi-stand. Houd voor het instellen van het vermogen van je magnetron aan:

Vermogen magnetron (in watt) +/-
Actie
350 Snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes.
250 Normaal ontdooien (standaard).
100 Langzaam ontdooien voor grote hoeveelheden groente en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.

Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid.

Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Je hoeft niet alles te ontdooien

Sommige diepvriesgroenten en ook andere diepvriesproducten en -maaltijden hoef je niet te ontdooien voor je ze gaat bereiden. Dit staat dan duidelijk op de verpakking vermeld. Ontdooi deze producten niet en volg de instructies op de verpakking.