Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je eten twee keer invriezen?

Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb je een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.

eten opnieuw opwarmen in magnetron

Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo’n restje kun je invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. De kans dat je hier ziek van wordt is bij een tweede keer opwarmen een stuk groter.

Risico op voedselinfectie

Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur. Hoe meer bacteriën op en in je eten zitten, hoe groter de kans dat er schadelijke bij zitten. Die kunnen je flink ziek maken, een voedselinfectie noemen we dat.

Restjes bewaren

Heb je een restje van een al eerder ingevroren maaltijd over? Bewaar het dan goed afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag op. Als je juist graag eten invriest voor een later moment, bewaar het dan in kleinere porties. Dan kun je precies ontdooien wat je nodig hebt. De kans dat je dan nog iets over hebt is veel kleiner.

Veilig ontdooien

Als je restjes op een goede manier ontdooit, krijgen schadelijke bacteriën minder kans. Veilig ontdooien kan door de restjes de avond van tevoren in de koelkast te leggen, of door het te ontdooien in de magnetron. Verhit ontdooide producten goed en eet ze meteen op. Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.

Slim invriezen

Heb je restjes over van een maaltijd? Laat deze zo snel mogelijk afkoelen in een pan of bak met koud water. Zet ze daarna in de vriezer, daar zijn ze nog 3 maanden houdbaar. Tip: zet er een datum op zodat je later weet wanneer je het ingevroren hebt. Vermeld ook wat je hebt ingevroren, want als het eenmaal ingevroren, herken je het gerecht soms niet meer.

Vlees uit de vriezer

Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd, dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.