Als je alleen woont, zijn de hoeveelheden die je koopt of kookt vaak te veel. Wat kun je het beste doen als je alleenstaande bent? Op deze pagina vind je tips over hoe je gemakkelijk, lekker en afwisselend kookt en voedselverspilling voorkomt.
1. Koop en kook voor 2 of meer dagen
Een lekker recept maken kost soms aardig wat tijd. Voor 2 of meer dagen koken scheelt tijd en geld. Lees meer over koken voor meerdere dagen (meal preppen). Ben je alleen? Kook bijvoorbeeld een recept van het Voedingscentrum voor 2 personen. Bewaar dan de tweede portie voor later.
Restjes zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Bekijk hoe je kliekjes het beste bewaart en weer opwarmt. Te eentonig? Je kunt de losse ingrediënten bewaren, zo maak je er de volgende keer een totaal ander gerecht mee.
2. Wees creatief met restjes
Eén ingrediënt kun je vaak op verschillende manieren gebruiken. Of je kan het in porties invriezen voor een andere keer. Op deze manier kun je grotere hoeveelheden toch goed gebruiken. Kies 2 recepten uit die heel verschillend zijn, maar met dezelfde groente. Dan heb je niet het idee dat je 2 dagen hetzelfde eet.
Van een bloemkool maak je bijvoorbeeld een oosterse bloemkoolsoep, mac and cheese met bloemkool, bloemkool met tahin en brood of een stamppot met bloemkool. Zoek vooral zelf op de receptensite naar een recept met jouw restjes.
Bekijk al onze tips voor koken met restjes en kliekjes
3. Maak het jezelf gemakkelijk en maak het leuk
Zo gemakkelijk mogelijk gezond eten doe je door te kiezen voor gerechten die snel klaar zijn. Op onze receptensite kun je recepten kiezen die binnen 15 of 30 minuten klaar zijn. Vind je koken lastig? Kies voor eenpansgerechten en bekijk onze kookhulp, deze legt de basis voor koken aan je uit.
Ook als je alleen eet: Eet aan tafel, dek de tafel gezellig en geniet van je maaltijd. Je kunt ook iemand uitnodigen of een kookclubje starten waarbij je om de beurt voor elkaar kookt.
4. Gebruik de app Slim Koken
In onze gratis Slim Koken-app vind je alle recepten van het Voedingscentrum. Standaard zijn deze recepten voor 2 personen. Maar in de app kun je jouw huishouden instellen op 1 persoon. Wij rekenen dan de hoeveelheden voor je om. Bekijk en download de Slim Koken-app.
5. Neem een abonnement op een maaltijdbox
Je kunt een abonnement nemen op een maaltijdbox voor een- of tweepersoonshuishoudens. Hierin zitten afgepaste hoeveelheden. Zo voorkom je voedselverspilling.
6. Doe slim boodschappen
Kies bij verse producten voor producten die langer houdbaar zijn zoals appels, peren, kiwi’s, eieren, aardappels, witlof, bloemkool en wortels. Deze producten blijven een week tot enkele weken goed.
Producten die na openen van de verpakking maar kort houdbaar blijven, zijn bijvoorbeeld vlees en vis, gesneden groente en bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie. Deze producten kun je het beste binnen 3 dagen bereiden en eten of invriezen.
Op de markt, bij de groenteboer en vaak ook in de supermarkt kun je groente en fruit los kopen. Verder bestaan er voor sommige producten ook eenpersoonsporties, zoals kleine blikjes peulvruchten of groente (zonder toegevoegd zout). Bij de slager en visboer kun je kleine porties vlees en vis kopen. Je koopt zo precies wat je nodig hebt.
7. Koop en kook op maat
- Controleer voor je boodschappen gaat doen even je voorraad. Maak daarna een boodschappenlijstje. Zo voorkom je impulsaankopen die je misschien toch niet op krijgt.
- Tijdens het koken kun je voor producten zoals pasta en rijst altijd een maatbeker gebruiken om de juiste portie klaar te maken. Bekijk hoeveel pasta, rijst en aardappelen een normale portie is voor één persoon. Hou je toch regelmatig een restje over? Neem dan in het vervolg iets minder. Zo weet je zeker dat er niks overblijft.
8. Bewaar slim
- Niet alle producten blijven langer goed in de koelkast of zijn geschikt om in te vriezen. Via de online bewaarwijzer vind je voor de meeste producten hoe je ze het beste bewaart. Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat het beste op de fruitschaal kan? En een appel in de koelkast minstens 2 keer zo lang goed blijft?
- Heb je een grote vriezer? Dan kun je diepvriesproducten kopen die je gemakkelijk in porties kunt gebruiken. Of koop grote verpakkingen in en vries het in porties in.
- Zorg voor wat lang houdbare producten voor in je voorraadkast: zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, blikjes peulvruchten, vis en groente (zonder toegevoegd zout).
- Bewaar geopende pakken meel, rijst, pasta en couscous in een afgesloten bus of trommel op een droge, donkere plek.
- Bewaar je brood in de vriezer. Haal elke dag de hoeveelheid brood uit de vriezer die je nodig hebt.
Geld besparen
Eén- en tweepersoonshuishoudens zijn per persoon meer geld kwijt aan eten dan huishoudens met meerdere personen. Veel van de tips hierboven helpen je ook om geld te besparen. Wil je meer besparen? We hebben goedkope recepten en tips op een rij gezet.