Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Bloemkool met tahin en brood

Bloemkool met tahin en brood

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 tomaten
  • 5 takjes peterselie
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel tahin, sesampasta, zonder zout
  • 1 klein bruin Turks brood

Bereiding

  1. Maak de bloemkool schoon. Verdeel hem in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  2. Was de tomaten en snijd ze klein.
  3. Was de peterselie en knip het klein.
  4. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil. Pers de citroen uit.
  5. Maak van de tomaten met de peterselie, 1 eetlepel olijfolie, wat citroensap en peper een dipsausje.
  6. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  7. Verwarm de rest van de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de bloemkool lichtbruin. Laat de bloemkool onder af en toe omscheppen in ca. 5 minuten gaar worden.
  8. Verdun de tahin met citroensap en wat water tot sausdikte en voeg royaal geraspte citroenschil toe.
  9. Schep het tahinsausje door de bloemkool en strooi de pijnboompitten erover.
  10. Snijd het brood in punten en geef dit met de tomatendip bij de bloemkool.

Ingrediënten over?

Pijnboompitten:
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek in een afgesloten bakje. Ze zijn dan nog ongeveer 3 maanden goed. Pijnboompitten zijn ook lekker op een broodje met roomkaas en paprika!

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Bloemkool is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 580 kcal 580 kcal
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
1,1 gram 1,1 gram
Print dit recept
Deel dit recept