Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bespaartips

Goedkope recepten en andere tips om te besparen

Wil of moet jij geld besparen op je eten? We denken graag met je mee. We geven hier allemaal tips. En we hopen dat al deze tips bij elkaar een verschil maken.

Goedkopere recepten en dagmenu's

Afbeelding bij teaser '15 recepten rond de € 1,50'

15 recepten rond de € 1,50

Een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten kan best een uitdaging zijn met de stijgende prijzen. Om je te helpen hebben we 15 goedkope recepten op een rijtje gezet.
Afbeelding bij teaser 'Recepten van € 2,50 of minder'

Recepten van € 2,50 of minder

Ook hebben we ruim 260 recepten op onze website staan voor € 2,50 of minder. Bekijk al deze budgetrecepten.
Afbeelding bij teaser 'Goedkope dagmenu's'

Goedkope dagmenu's

Bekijk 4 voorbeelden van goedkope dagmenu's: voor elk seizoen één. Deze budget dagmenu’s kosten ongeveer € 5,50 tot € 7,00 per persoon.
 
 

Budgettips bij het koken en kopen

Afbeelding bij teaser 'Koken met restjes en kliekjes'

Koken met restjes en kliekjes

Tip: investeer in bewaarbakjes (vaak ook in de kringloop te vinden). Dan kun je restjes en kliekjes goed bewaren en gebruiken. Bekijk onze tips.
Afbeelding bij teaser 'Tips voor in de keuken'

Tips voor in de keuken

Het kan helpen om zuinig te koken en je boodschappen op de juiste manier te bewaren. Wie minder voedsel verspilt, kan tot wel € 120,- besparen per persoon per jaar.
Afbeelding bij teaser 'Bespaartips voor boodschappen'

Bespaartips voor boodschappen

Bekijk onze 10 budgettips om goedkoper boodschappen te doen. Wat helpt jou?
 
 

Meer tips bij besparen

Afbeelding bij teaser 'Koken voor 1 of 2 personen'

Koken voor 1 of 2 personen

Als je voor 1 of 2 personen kookt, zijn de hoeveelheden die je koopt of kookt vaak te veel. Wat kun je het beste doen? Op deze pagina vind je tips.
Afbeelding bij teaser 'Besparen op een veilige manier'

Besparen op een veilige manier

De hoge prijzen kunnen ervoor zorgen dat je keuzes maakt die de kans op een voedselinfectie vergroten. Hoe kun je geld besparen op een veilige manier?
Afbeelding bij teaser 'Kookboek Lekker voor weinig'

Kookboek Lekker voor weinig

Wil je minder uitgeven aan je dagelijkse boodschappen, maar wel lekker en gezond eten? Met de recepten uit dit boek zet je een heerlijke maaltijd op tafel.
 
 

Tips van mede-bespaarders

  • Petra uit Roermond: Kijk naar de groente in de reclames en maak een lijstje met wat je de komende 7 dagen als menu wil klaarmaken.
  • Hennie uit Zutphen: De aanbiedingen van supermarkten vergelijken. En ook nooit gesneden verpakte groentes kopen. Ook vaak diepvriesgroente, is veel goedkoper.
  • BR uit Emmen: Ik kook voor meerdere keren.
Meer tips van mede-bespaarders
  • Diederik: Haal eten direct bij de boer. Of vraag of je het veld mag opruimen na het oogsten.
  • Marina: Supermarkten verkopen producten die bijna de houdbaarheidsdatum bereikt hebben vaak met 25% of meer korting. Deze producten kun je nog prima gebruiken.
  • Grietje: Vaak zijn er aanbiedingen van bijvoorbeeld een groot stuk kaas. Het loont dan om te kijken of je het zwaarste stuk kan meenemen. En kijk naar de kiloprijs van producten.
  • Birgitt: Koop een krop ijsbergsla en haal iedere keer alleen de buitenste blaadjes eraf. Zo doe je heel lang met een krop sla.
  • Silvia: Een bloemkool gebruik ik op allerlei manieren, zodat we er meerdere dagen van kunnen eten. Ik maak er soep van of rasp het fijn en verwerk het in de nasi. Of een bloemkoolschotel met uien en kerrie/knoflook.
  • Cecile: Ik ben alleen en koop daarom bewust bij de lokale groenteboer. Hier kan ik bijvoorbeeld meer verschillende soorten fruit los kopen in plaats van kilo's van hetzelfde. Dat doe ik ook met groente, vaak vraag ik of ik bijvoorbeeld een halve knolselderij of bloemkool mag.
  • Valerie uit Amsterdam: Bekijk zondag wat er de komende week in aanbieding is en maak op basis daarvan een plan voor de maaltijden voor de komende 7 dagen. En koop producten die niet snel bederven zo groot mogelijk in. Vaak ben je dan goedkoper uit.
sluiten
 
 
 
 
Waarom deze pagina?

Volgens het Nibud zijn de kosten voor gezonde voeding voor een gezin (in dit geval bestaande uit een vrouw en een man jonger dan 50 jaar, een kind van 12 en een kind van 7 jaar oud) € 16,04 per dag. Dat komt neer op ongeveer € 112 per week (prijspeil juli 2022).

En dat heeft niet iedereen te besteden. Wij zien de signalen dat het lastig kan zijn gezond te eten met deze hoge en toenemende prijzen voor basisbehoeften, zoals voeding en energie. Dit zouden we graag anders zien.

Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Wat wij kunnen doen is met je meedenken. Op onze website vind je bespaartips voor in de winkel en tijdens het koken. Kleine aanpassingen die samen toch een verschil kunnen maken.

sluiten