Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe bak ik in een koekenpan?

Lees hoe je de lekkerste dingen bakt in een koekenpan. Denk aan groente, een omelet of een stukje zalm. Voor je het weet kan jij een perfect eitje bakken en genieten van gebakken aardappeltjes. Vergeet niet de afzuigkap aan te zetten, zodat de kookdampen worden weggezogen.

Lees hoe je stap voor stap uit hoe je de lekkerste dingen bakt in een koekenpan. Denk aan groente, een omelet of een stukje zalm.

Stap voor stap bakken in de koekenpan

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap verschillende producten bakt in een koekenpan.

Aardappelen bakken
 1. Kook de aardappelen (met schil) eerst ongeveer 10 minuten voor en giet de aardappelen daarna af. Je kunt ook een restje gekookte aardappelen gebruiken.
 2. Snijd de aardappelen eventueel in de gewenste grootte.
 3. Verhit een klein beetje olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan.
 4. Bak de aardappelen kort rondom goudgeel en gaar. Let op dat de aardappelen niet te donker of bruin worden. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. In verbrande producten zitten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
sluiten
Groente bakken
 1. Maak de groente schoon. Snijd ze zo kort mogelijk voor het bereiden in grove stukken. Vitamines aan de binnenkant blijven dan zo veel mogelijk behouden.
 2. Verhit een klein beetje olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan. Je kunt ook een wok- of hapjespan gebruiken. Zo valt er bij het omscheppen van de groente minder snel iets uit de pan.
 3. Bak de groente in een paar minuten gaar. Doe eventueel een deksel op de pan om het proces te versnellen. Let op dat de groente niet te donker of bruin worden. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. In verbrande producten zitten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
sluiten
Eieren bakken
 1. Verhit een klein beetje olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan.
 2. Breek de eieren boven de pan.
 3. Breng op smaak met eventuele kruiden
 4. Bak de eieren met deksel op middellaag vuur in 3-4 minuten gaar. Het ei is klaar als het eiwit is gestold. Afhankelijk of je een zachte of harde dooier wilt, kun je het ei nog langer laten bakken.
sluiten
Vlees of vis bakken

Alle vissoorten, mist niet heel dik, zijn geschikt om te bakken in de koekenpan. De vleessoorten die geschikt zijn om te bakken in een koekenpan, met daarbij de bereidingstijd, zie je hieronder bij 'Hoe lang moet ik vlees bakken?'.  

 1. Neem een koekenpan en laat deze warm worden. Met een paar druppels water kun je de temperatuur van de pan controleren. Je zit goed als de waterdruppels in de pan opspringen en snel verdampen.
 2. Verhit in de koekenpan per persoon één eetlepel olie, vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct.
 3. Leg het vlees of de vis in de pan. Beweeg het tijdens het bakken af en toe heen en weer om aanbakken te voorkomen. Als het lijkt aan te branden, zet de warmtebron dan wat lager.
 4. Keer het vlees of de vis om als het mooi goudgeel is geworden en bak de andere kant. Prik niet met een vork in vlees of vis, maar gebruik een tang of spatel voor het keren.
 5. Bak het vlees of de vis gaar en haal uit de pan. Laat het vlees of de vis niet te donker worden. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. In verbrande producten zitten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
sluiten

Handige kookvideo

Onze chef Maryam laat je zien hoe je stap voor stap een omelet bakt.

Teaserafbeelding voor video ''

Tips bij het bakken in een koekenpan

Hoe bak ik aardappeltjes mooi goudgeel?

Je bakt aardappeltjes goudgeel door ze op een middelhoge temperatuur te verhitten, regelmatig te keren en ze niet te lang te bakken. Lees meer tips voor goudgele aardappeltjes.

sluiten
Hoe lang moet ik vlees bakken?

In de tabel hieronder zie je de bereidingstijd van de verschillende soorten vlees die je kunt bakken in de koekenpan.

Vleessoort Tijd
Bieflap*  1-3 minuten per kant
Biefstuk*  1-3 minuten per kant
Entrecote*  2-3 minuten per kant
Gehakt 20 minuten voor grote bal 
Hamburger 4 minuten per kant 
Hamlap 10 minuten per kant 
Kalkoenfilet 7 minuten per kant 
Karbonade 8 minuten per kant 
Kip(dij)filet 7 minuten per kant 
Lamsboutschijf 7 minuten per kant 
Lamskotelet* 3-4 minuten per kant 
Rundertartaar* 2 minuten per kant
Rundervink 20 minuten totaal 
Saucijs 20 minuten totaal 
Shoarmavlees 10 minuten totaal 
Slavink 20 minuten totaal 
Tournedos*  2-3 minuten per kant 
Varkenshaas 15-20 minuten per kant 
Varkensfiletlapje 4-5 minuten per kant 
Varkensoester 4-5 minuten per kant 
Varkensschnitzel 3-4 minuten per kant 
Varkensvlees in blokjes/reepjes 8 minuten totaal 

*Met de aangegeven bereidingstijd is het vlees rosé of rood vanbinnen. 

Hoe controleer ik of vlees gaar of rosé (medium) is?

 • Varkensvlees wordt altijd helemaal gaar gegeten. Gemeten met een keukenthermometer heeft het een kerntemperatuur van 70 °C. Het sap uit het varkensvlees is dan helder van kleur. Gaar varkensvlees voelt stevig aan en veert snel weer terug als je er met je vinger opdrukt.
 • Rund- en lamsvlees kan gegeten worden als het van binnen nog rood of rosé is, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Gaar rundvlees heeft een kerntemperatuur van 65-70 °C. Het is ook te controleren met behulp van je hand. Dit doe je zo: druk met je middelvinger tegen het topje van je duim van dezelfde hand. Voel met de wijsvinger van je andere hand het gebied onder de duim (tussen duim en pols). Als het vlees hetzelfde aanvoelt, is het rosé (medium) gebakken.  
sluiten

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/luchtige-kruidenomelet-met-salade-en-brood.aspx">Luchtige kruidenomelet met salade en brood</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pokebowl-met-zalm.aspx">Pok&eacute;bowl met zalm</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/bloemkool-met-tahin-en-brood.aspx">Bloemkool met tahin en Turks brood</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/biefstuk-met-kruiden-tomatensalsa.aspx">Biefstuk met kruiden-tomatensalsa</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/wortel-mueslikoekjes-met-kaneeldip.aspx">Wortel-mueslikoekjes met kaneeldip</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/palestijns-platbrood-met-kip-en-groente.aspx">Palestijns platbrood met kip en groente</a>