Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijke variant op de hartige taart
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Hoe bak ik? (koekenpan)



Bij het bakken bak je bijvoorbeeld vlees in een koekenpan. Dit doe je in heet vet of hete olie. Het vlees wordt daar lekker krokant van doordat het water verdampt.
Geschikt voor... Materiaal?
…bijna alles. Zolang het maar niet te dik of te groot is. Denk aan vlees(vervangers), gevogelte, vis, paddenstoelen, groenten, aardappelen en eieren. 
Koekenpan. Een pan met een antiaanbaklaag is het handigste. Dat voorkomt aanbakken en je hebt minder vet nodig. 

Stap voor stap (vlees) bakken in de koekenpan

  • Haal het vlees 20 minuten voor het bakken uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen. Komt het uit de vriezer? Lees over de kunst van goed ontdooien.
  • Dep vochtig vlees droog met keukenpapier.
  • Neem een koekenpan en zet hem op het vuur. Met een paar druppels water kun je de temperatuur van de pan controleren. Je zit goed als de waterdruppels in de pan opspringen en snel verdampen.
  • Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een ander bak- en braadproduct per persoon. Als je margarine gebruikt, laat dan het schuim wegtrekken. Een bak- en braadproduct moet lichtbruin kleuren.
  • Leg het vlees in het hete vet en laat het bruin worden of een korstje krijgen. Dit geeft smaak aan het gerecht. Keer het en bak de andere kant.
  • Gebruik een tang of spatel voor het keren. Prik niet met een vork in vlees, dan verliest het sappen.
  • Houd het vet op de juiste temperatuur. Lijkt het te verbranden, zet het vuur wat lager of voeg wat vet toe als het vet helemaal weg is. Schuif het vlees over de panbodem om de temperatuur te verdelen.
  • Met het vet van vlees kun je jus maken.

Handige tips

Behoud je vitamines

Vitamines en mineralen blijven beter behouden als je:
  • vlees klein snijdt, dan is het namelijk sneller gaar en verliest zo minder voedingsstoffen.
  • groente en aardappelen juist zo min mogelijk snijdt. Dan verliezen ze minder van hun vocht waarin de vitamines en mineralen zitten.
  • niet te lang bakt.

Let op vet

  • Vloeibare bak- en braadproducten bevatten onverzadigde vetten, en dat is goed voor je hart en bloedvaten.
  • Gebruik geschikte bak- en braadproducten. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, zonnebloemolie en roerbakolie. Sommige oliën zijn niet, of minder geschikt om sterk te verhitten, zoals lijnzaadolie en extra vierge olijfolie. Kijk bij twijfel op de verpakking van het product om te zien of het gebruikt kan worden om in te bakken.

Pas op voor aanbranden

  • Verhit olie of margarine op een middelmatig vuur. Begint het vet heel erg te dampen en ziet het er donkerbruin uit? Laat het afkoelen en gooi het dan in de vuilnisbak.
  • Zitten er zwarte randjes of korstjes aan je eten? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.

Zet de afzuigkap aan tegen fijnstof

  • Gebruik een goede afzuigkap en zet hem altijd aan tijdens het koken. Hierdoor blijft de concentratie fijnstof laag. Fijnstof ontstaat bij bakken en braden. Als je fijnstof inademt kun je last krijgen van je ogen, keel, neus en luchtwegen. Bij langdurige blootstelling kan het leiden tot schade aan longen en hart- en bloedvaten.

Voorkom buikpijn

Je wilt natuurlijk niet ziek worden van je eten! De tips in de 5 x veilig kaart helpen je.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.