Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de frituurpan?


Je maakt een gerecht goudgeel en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe.
Geschikt voor... Materiaal?
...eten dat snel gaar is. Friet en oliebollen bijvoorbeeld. En alles wat je door een frituurbeslag kan halen, zoals stukjes vlees, vis en groente.
Frituurpan (je kunt ook frituren in een gewone pan op het fornuis), frituurmand of schuimspaan en keukenpapier.

Stap voor stap frituren

 • Vul een frituurpan voor maximaal de helft met olie. Anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen. Dat komt omdat olie kan gaan bruisen.
 • Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: frituur op maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
 • Bij elektrische frituurpannen kun je de temperatuur gemakkelijk instellen. Als je een gewone pan op het fornuis gebruikt kun je de temperatuur controleren door een stukje brood in de hete olie te leggen. Wanneer de temperatuur goed is, gaat het brood bruisen en wordt het bruin. Er zijn ook speciale thermometers te koop.
 • Verwijder het ijslaagje van diepvriesproducten en droog natte producten met keukenpapier.
 • Frituur niet te veel tegelijk, de olie koelt dan te veel af en gaat bruisen. Ook neemt het gerecht meer vet op als de olie kouder is.
 • Neem de producten met een frituurmandje of schuimspaan uit de olie en laat ze op een laag keukenpapier goed uitlekken.

Handige tips bij het frituren

Let op frituurvet

 • In olie of vloeibaar frituurvet zit minder verzadigd vet. Verzadigd vet is niet gezond voor je hart en bloedvaten.
 • Als je de olie of het vloeibare vet na ieder gebruik zeeft verwijder je water en verbrande stukjes. In verbrande stukjes zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s). Laat de olie of het vloeibare vet afkoelen. Bedek je frituurmandje met vellen keukenpapier en giet het vet door de vellen heen in een schaal. Maak de frituurpan schoon met keukenpapier en giet het vet terug.
 • Na zo’n 5 tot 7 keer gebruiken is het tijd om de frituurolie of het vet in zijn geheel te vervangen. Vervang het eerder als het sterk ruikt of smaakt, het er donker of stroperig uitziet of gaat walmen of schuimen. Dan bevat de olie schadelijke stoffen.

Zorg voor het milieu

Je zorgt voor het milieu wanneer je:

 • vet niet door gootsteen of toilet spoelt maar het apart inzamelt, bijvoorbeeld in de oorspronkelijke flessen van het frituurvet. Je kunt het vet weggooien in een gele container die je vindt bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.
 • de pan schoonmaakt met keukenpapier, dat je bij het restafval gooit.