Handige tips bij het frituren
Let op frituurvet
- In olie of vloeibaar frituurvet zit minder verzadigd vet. Verzadigd vet is niet gezond voor je hart en bloedvaten.
- Als je de olie of het vloeibare vet na ieder gebruik zeeft verwijder je water en verbrande stukjes. In verbrande stukjes zitten namelijk schadelijke stoffen (acrylamide en PAK’s). Laat de olie of het vloeibare vet afkoelen. Bedek je frituurmandje met vellen keukenpapier en giet het vet door de vellen heen in een schaal. Maak de frituurpan schoon met keukenpapier en giet het vet terug.
- Na zo’n 5 tot 7 keer gebruiken is het tijd om de frituurolie of het vet in zijn geheel te vervangen. Vervang het eerder als het sterk ruikt of smaakt, het er donker of stroperig uitziet of gaat walmen of schuimen. Dan bevat de olie schadelijke stoffen.
Zorg voor het milieu
Je zorgt voor het milieu wanneer je:
- vet niet door gootsteen of toilet spoelt maar het apart inzamelt, bijvoorbeeld in de oorspronkelijke flessen van het frituurvet. Je kunt het vet weggooien in een gele container die je vindt bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.
- de pan schoonmaakt met keukenpapier, dat je bij het restafval gooit.