Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijke variant op de hartige taart
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Hoe roerbak of wok ik?


Bij roerbakken en wokken bak je supersnel kleine stukjes eten op hoge temperatuur gaar in weinig vet. Je eten behoudt zo zijn smaak en veel vitamines.
Geschikt voor... Materiaal?
…groente, stukjes vlees die snel gaar zijn, stukjes kip, stukjes vis en garnalen. 

Een wok of wadjan. Door de vorm wordt de pan heel gelijkmatig verhit. Ook is door de vorm van de pan maar weinig vet nodig. Er zijn verschillende wokken:

  • Van plaatstaal: snel op temperatuur. 
  • Van gietijzer: zwaar en het duurt lang voor de wok heet is. De wok blijft nog lang warm.
  • Met een antiaanbaklaag: gebruik een kunststof of houten spatel want anders beschadigt de laag.

Stap voor stap roerbakken en wokken

  • Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes van gelijke grootte en zet alles klaar.
  • Verhit de wok op hoog vuur. Als waterdruppels op de bodem opspringen en snel verdampen is de wok goed heet.
  • Voeg 1 eetlepel olie toe met een neutrale smaak die je op hoge temperaturen kan verhitten, zoals arachideolie, maïsolie, rijstolie, slaolie of zonnebloemolie. Er is ook speciale roerbakolie te koop, die bestaat uit meerdere oliën en is gekruid.
  • Laat de olie heet worden. Beweeg de olie heen en weer in de wok.

    Niet alles hoef je even lang te wokken. Volg 3 onderstaande stappen voor een lekkere wokmaaltijd. Afhankelijk van de producten die je gebruikt kun je ook stap 1 of stap 2 overslaan.

  1. Ga je blokjes vlees(vervanger), kip, vis of garnalen wokken? Wok deze als eerst. Schep ze met 2 spatels of een houten lepel om tot alles bruin is. Neem het vlees uit de wok en doe het op een schoon bord.
  2. Doe vervolgens stevige groente met een langere gaartijd in de wok, zoals sperziebonen, roosjes bloemkool, broccoli, ui, aubergine, repen kool en wortel. Of kook deze groente kort voor (laat ze dan goed uitlekken).
  3. Doe groente met een korte bereidingstijd als laatste in de wok, zoals blokjes courgette, paprika, champignons en taugé.
  • Roerbak de groente bijna gaar. Een paar minuten wokken is voldoende. Het is lekker als de groente nog een beetje knapperig is. Schuif eventueel de al gare of bruine stukjes naar de kant, daar is de pan minder heet.
  • Maak op smaak met kruiden, specerijen, sambal, pepers of sojasaus.

Handige tips

  • Wanneer je veel vitamines in je eten wilt houden is roerbakken en wokken heel geschikt. Omdat je het gerecht maar kort verhit en geen vocht toevoegt blijven er meer vitamines in je eten.
  • Eén eetlepel (wok)olie is genoeg om mee te beginnen. Voeg eventueel tijdens het wokken nog een beetje olie toe.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.