Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gebruik ik de oven?

In de oven kun je allerlei gerechten bereiden. Denk aan het bakken van brood en pizza, maar ook aan groente, vlees of vis uit de oven. En vergeet een ovenschotel, traybake of zelfgemaakte lasagne niet. Jij vult de bakplaat, bakvorm of ovenschaal en de oven doet de rest van het werk.

Kookhulp: Hoe gebruik ik de oven?

Stap voor stap bakken in de oven

  1. Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur volgens het recept. Voorverwarmen is niet altijd nodig. Om energie te besparen kun je bijvoorbeeld lasagnes en andere ovenschotels direct in een niet-voorverwarmde oven plaatsen.
  2. Vet de bakvorm of ovenschaal in met een klein beetje vloeibare margarine of olie. Of bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak je ovengerecht klaar volgens het recept.
  4. Is je gerecht klaar om de oven in te gaan? Schuif de bakplaat of het ovenrooster dan in de oven. Als je een bakvorm of ovenschaal gebruikt, plaats je deze op het rooster.
  5. Stel de oventijd in zoals aangegeven op het recept.
  6. Kijk aan het einde van de oventijd of je gerecht klaar is. Twijfel je? Zet het dan nog een paar minuten langer in de oven. Let wel op dat je gerecht niet te donker of bruin wordt. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. In verbrande producten zitten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.

Tips bij het gebruik van de oven

Wanneer gebruik je welke ovenstand?

De meeste recepten gaan uit van een gewone (conventionele) oven, dus met onder- en bovenwarmte. Een heteluchtoven heeft een snellere warmteoverdracht. Stel de temperatuur van een heteluchtoven daarom ongeveer 10% lager in. Een oventemperatuur van 190 °C is dan bijvoorbeeld bij een heteluchtoven ongeveer 170 °C.

  • Hetelucht stand: zorgt voor een gelijke verspreiding van de warmte door de hele oven. Dit is handig als je meerdere ovenschalen tegelijk wilt verwarmen. Het bereiden van friet, broodjes of ovenschotels is ook mogelijk op deze stand.
  • Conventionele stand: zorgt voor boven- en onderwarmte die zich langzaam door de oven verspreid. Dit is bijvoorbeeld handig voor het langzaam garen van vlees en het bakken van broodjes.
  • Grillstand: zorgt voor snelle hitte vanaf de bovenkant. Dit is handig bij het bereiden van vlees, vis, kip en ovenschotels. De buitenkant krijgt dan vaak een knapperig korstje.
sluiten
Wil je een taart, cake of brood bakken?

Taart, cake en ander gebak staan niet in de  Schijf van Vijf. Af en toe kun je hier natuurlijk wel van genieten. Probeer eens een van onze bakrecepten met ingrediënten die net iets gezonder zijn.

Wil je versgebakken brood maken? Bekijk dan dit recept. Of maak zelf pide (Turks brood), een smeuïg bananenbrood of zoete kaneelbroodjes.

sluiten

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere ovengerechten op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/spinaziegratin.aspx">Spinaziegratin</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/zalmsticks-met-aardappelpartjes-in-de-oven.aspx">Witlof uit de oven</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kipkrokantjes-met-tzatziki-en-een-salade.aspx">Kipkrokantjes met tzatziki en salade</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/traybake-met-aardappelpartjes-aubergine-en-rode-ui.aspx">Traybake met aardappelpartjes, aubergine en rode ui</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/zalmsticks-met-aardappelpartjes-in-de-oven.aspx">Zalmsticks met aardappelpartjes uit de oven</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/preitaart-glutenvrij.aspx">Preitaart (glutenvrij)</a>