Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe bak ik? (oven)


Met bakken in de oven maak je gerechten bruin en gaar. Hier hebben we het over het bakken van deeggerechten. Ovenheerlijk! 
Geschikt voor... Materiaal?
…het bakken van brood, gebak en andere deeggerechten, zoals pizza en hartige taart.
Vlees, vis, ovenschotels
Een oven en een bakvorm of –plaat. Lichte bakvormen nemen minder warmte op dan donkere vormen. Gebruik daarom een lichte vorm als je een dunne korst wilt (zoals voor cake) en een donkere vorm als je een dikkere korst wilt (zoals voor brood).

Stap voor stap bakken in de oven

  • Verwarm de oven ongeveer 15 minuten voor op de juiste temperatuur volgens het recept. Als je een heteluchtoven hebt stel je de oven zo’n 20 °C lager in dan in het recept staat.
  • Bestrijk de vorm met vloeibare margarine of olie. Bestuif de vorm met bloem. Klop de overtollige bloem er uit.
  • Vul de bakvorm en plaats de vorm in de oven.
  • Schuif het rooster in de oven. Plaats het ovengerecht in het midden van de oven of iets daarboven.
  • Open de oven bij het bakken van brood of cake het eerste half uur van de baktijd niet, want het gerecht is dan aan het rijzen.
  • Bekijk de kleur van het deeg voordat je het uit de oven haalt. Is het mooi goudgeel? Controleer of het deeg gaar is door een satéprikker of dikke naald in het deeg te steken. Doe dat bij brood en gebak tot aan het midden. Als de prikker er schoon uitkomt, is het deeg gaar.

Ovenstanden (Hete lucht, conventioneel en grill)

  • De heteluchtstand zorgt voor de verspreiding van (gelijke) warmte door de hele oven. Handig als je meerdere ovenschalen tegelijk wilt verwarmen. Het bereiden van cake, friet, broodjes of ovenschotels is mogelijk op deze stand.
  • De conventionele stand zorgt voor boven- en onderwarmte die zich langzaam door de oven verspreidt. Handig bij onder andere het langzaam garen van vlees en het bakken van broodjes.
  • De grillstand zorgt voor snelle hitte vanaf de bovenkant. Handig bij het bereiden van vlees, vis, kip en ovenschotels. De buitenkant krijgt dan vaak een knapperig korstje.

Handige tips bij het bakken

  • Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
  • Als je een combimagnetron hebt is het mogelijk om iets korter te bakken. Kijk in de handleiding van je combimagnetron voor meer informatie.