Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe braad ik?


Bij braden verhit je vlees, kip of vis in een dun laagje heet vet. Meestal doe je dat in een gesloten braadpan of een braadslee/ovenschaal in de oven. Maar je zult lezen dat er nog veel meer heerlijke opties zijn.
Geschikt voor... Materiaal?
...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek voor gehakt, rollade, fricandeau, varkenslappen, rosbief, varkenshaas, kip en lamsbout. Ook vis kun je braden.
Meestal zie je dat een braadpan of -slee gebruikt wordt met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt. Braden kan ook met een braadzak, aluminiumfolie, een aardewerken schotel, römertopf of tajine. Braden kan op het fornuis en in de oven. Een vleesthermometer is handig om de kerntemperatuur van een groot stuk vlees of vis te meten. 

Stap voor stap (vlees) braden

Braden algemeen

 • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer? Lees over hoe je goed kunt ontdooien.
 • Verhit één eetlepel olie, vloeibare margarine of een bak- en braadproduct per persoon. Als je margarine gebruikt, laat dan het schuim wegtrekken. Een bak- en braadproduct moet lichtbruin kleuren.
 • Leg het vlees in het hete vet en laat het bruin worden of een korstje krijgen. Dit geeft smaak aan het gerecht. Keer het en bak de andere kant.
 • Gebruik een tang of spatel voor het keren. Wanneer je een vork gebruikt verlies je sappen.
 • Zet de pan op een lager pitje en sluit gedeeltelijk of helemaal. De braadslee schuif je in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Braden in de oven

 • Bij braden in de oven moet een stuk niet kleiner zijn dan 750 gram, omdat de braadtijd van kleinere stukken in de oven te kort is om bruin te kleuren.
 • Bak het vlees eventueel eerst in hete margarine op het fornuis aan alle kanten bruin en braad het in de oven verder gaar.
 • Bevochtig een gerecht in de oven regelmatig om uitdrogen te voorkomen. Leg bij vlees, kip of vis met een vetlaagje de vette kant boven, dan bevochtigd het gerecht zichzelf. Groente grillen doe je zo.

Braden in een braadzak

In een braadzak kun je een stuk vlees, kip of vis gaar maken zonder margarine of olie. Leg de braadzak met inhoud in een schaal of op een bakplaat. Prik er een paar gaatjes in om te voorkomen dat de druk te hoog oploopt en de zak barst. Braadzakken zijn te koop in de supermarkt. Kippenbouten in een braadzak maken doe je zo.

Braden in aluminiumfolie

Maak vlees, kip of vis eens in de oven in eigen vocht gaar door ze te verpakken in aluminiumfolie. Zo behouden ze geur en smaak en blijven lekker sappig. Margarine of olie toevoegen is niet nodig. Als je vlees, kip of vis combineert met kleingesneden groente of champignons, kun je dat vocht gebruiken als jus. Het maakt niet uit of de doffe of glanzende kant van het folie aan de buitenkant zit.

Braden in een aardewerken schotel of römertopf

Zet je aardewerken schotel of römertopf met deksel 15 minuten in koud water. De schaal en deksel zijn poreus waardoor ze water opnemen. Tijdens het braden verdampt het water waardoor de inhoud gaar stoomt. Verwarm de oven niet voor. Zet de oven pas aan nadat je de schotel of römertopf erin hebt gezet. Anders is de overgang van koud naar warm te groot voor je schotel en kan hij barsten.

Handige tips bij het braden

Behoud je vitamines

Vitamines en mineralen blijven beter behouden als je:

 • vlees klein snijdt, dan is het namelijk sneller gaar. Zo verlies je minder voedingsstoffen.
 • niet te heet braadt.

Behoed je voor aanbranden

Verhit margarine of olie niet te hoog. Begint het vet heel erg te dampen en ziet het er donkerbruin uit? Gooi het dan weg. En zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk de schadelijke stoffen acrylamide en PAK’s.

Voorkom buikpijn

In rauw vlees of rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Je voorkomt ziek worden door:

 • vlees en vis goed gaar te maken. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product Kerntemperatuur van (in °C)
Vlees en kip Minimaal 75
Vis 60
Rosé vlees* 55
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.
 • de oven niet te heet te zetten (kijk naar het recept) of zet het vuur laag. Zeker bij grote stukken bestaat anders de kans dat de buitenkant al bruin is voordat de binnenkant gaar is. Snijd een kip of groot stuk vlees eventueel in stukken vóór het braden.
 • de tips uit de 5x veilig kaart bij de hand te houden. 

Ga aan de slag met dit recept

Kippenbouten in de braadschotel