Bij braden verhit je een of meerdere ingrediënten in een dun
laagje heet vet en laat je dit langzaam gaar worden. Denk aan het braden van groente en aardappeltjes of vlees zoals een rollade, varkenshaasje, kippenpoten of gehakt. Lees hoe je op verschillende manieren kunt braden.
Stap voor stap braden
Lees hieronder hoe je op verschillende manieren kunt braden.
Tips bij het braden
- Gebruik je vlees, kip of vis? Laat dit dan voor het
braden op kamertemperatuur komen. Komt het uit de vriezer? Lees meer over ontdooien.
- Zet de oven niet te heet (kijk naar het recept) of zet
de warmtebron laag. Zeker bij grote stukken bestaat anders de kans dat de
buitenkant al bruin is voordat de binnenkant gaar is. Snijd een kip of groot
stuk vlees eventueel in stukken vóór het braden.
- In rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis kunnen
ziekmakers zitten. Voorkom dat je ziek wordt door het goed gaar te maken.
Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees
of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product |
Kerntemperatuur van (in °C)
|
Vlees en kip |
Minimaal 75 |
Vis |
60 |
Rosé vlees* |
55
|
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.
Makkelijke recepten
Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere braadrecepten op een rijtje gezet.