Braden in een braadzak
In een braadzak kun je een stuk vlees, kip of vis gaar maken zonder margarine of olie. Leg de braadzak met inhoud in een schaal of op een bakplaat. Prik er een paar gaatjes in om te voorkomen dat de druk te hoog oploopt en de zak barst. Braadzakken zijn te koop in de supermarkt.
Kippenbouten in een braadzak maken doe je zo.
Braden in aluminiumfolie
Maak vlees, kip of vis eens in de oven in eigen vocht gaar door ze te verpakken in aluminiumfolie. Zo behouden ze geur en smaak en blijven lekker sappig. Margarine of olie toevoegen is niet nodig. Als je vlees, kip of vis combineert met kleingesneden groente of champignons, kun je dat vocht gebruiken als jus. Het maakt niet uit of de doffe of glanzende kant van het folie aan de buitenkant zit.
Braden in een aardewerken schotel of römertopf
Zet je aardewerken schotel of römertopf met deksel 15 minuten in koud water. De schaal en deksel zijn poreus waardoor ze water opnemen. Tijdens het braden verdampt het water waardoor de inhoud gaar stoomt. Verwarm de oven niet voor. Zet de oven pas aan nadat je de schotel of römertopf erin hebt gezet. Anders is de overgang van koud naar warm te groot voor je schotel en kan hij barsten.
Handige tips bij het braden
Behoud je vitamines
Vitamines en mineralen blijven beter behouden als je:
- vlees klein snijdt, dan is het namelijk sneller gaar. Zo verlies je minder voedingsstoffen.
- niet te heet braadt.
Behoed je voor aanbranden
Verhit margarine of olie niet te hoog. Begint het vet heel erg te dampen en ziet het er donkerbruin uit? Gooi het dan weg. En zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk de schadelijke stoffen acrylamide en PAK’s.
Voorkom buikpijn
In rauw vlees of rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Je voorkomt ziek worden door:
- vlees en vis goed gaar te maken. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product |
Kerntemperatuur van (in °C)
|
Vlees en kip |
Minimaal 75 |
Vis |
60 |
Rosé vlees* |
55
|
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.