Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gril ik?

Grillen is het garen van eten op, onder of boven een gril. Zo wordt je eten knapperig aan de buitenkant en vol van smaak. Dit doe je met een grillpan, contactgrill, steengrill of de grillstand van de oven. Probeer eens gegrilde groente, zoals gegrilde aubergine, courgette en paprika.

Hoe gril ik

Stap voor stap grillen

  1. Laat de groente, vlees, vis of ander product dat je gaat grillen op kamertemperatuur komen.
  2. Snijd je ingrediënten naar wens in stukken.
    - Ga je groente, aardappelen of fruit grillen? Maak hier dan dikke plakken van, maar snijdt ze verder zo min mogelijk om vitamines te behouden. Dep voor het grillen goed droog met keukenpapier en bestrijk het eventueel met een kwastje met een beetje olie.
    - Ga je vlees, kip of vis grillen? Snijd vlees of kip dan in kleine stukjes. Zo gaart het sneller en verlies je minder voedingsstoffen. Vis kan je als geheel grillen. Smeer het van te voren in met wat olie om te voorkomen dat het aan de grill plakt.
  3. Verwarm je grillpan, ovengrill of grillapparaat, zodat deze goed warm is. Als een druppel water in de pan sist en meteen verdampt, is de grillpan op temperatuur. Kijk bij de ovengrill of grillapparaat op de gebruiksaanwijzing.
  4. Leg je eten op of onder de gril en draai het af en toe om met een tang. Plakt je eten vast aan de grillpan? Laat het dan nog even liggen en keer het pas om als het vanzelf loslaat.
  5. Gril tot alle kanten mooi goudgeel gekleurd zijn. Pas op voor aanbranden. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
Gebruik je een grillpan van gietijzer?
Spoel deze dan na gebruik alleen af met heet water. Zeepsop ontvet de pan te veel waardoor je eten de volgende keer aan de pan blijft kleven en dat kan het eten een bijsmaak geven. Bij grillpannen gemaakt van andere materialen kun je wel een klein beetje afwismiddel gebruiken.
sluiten
Gebruik je de grillstand van de oven?
Plaats je eten op 5 tot 10 centimeter onder de gril als je het alleen goudgeel korstje wilt geven. Als het ook gaar moet worden is 10 tot 15 centimeter goed.
sluiten
Gebruik je een contactgrill?
Dan heb je maar de helft van de bereidingstijd nodig, doordat de hitte van 2 kanten komt.
sluiten
Ga je rauw vlees of rauwe vis grillen?

In rauw vlees of rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Voorkom dat je ziek wordt door het goed gaar te maken. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.

Product Kerntemperatuur (in °C)
Vlees en kip Minimaal 75 
Vis  60
Rosé vlees*  55

* Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.


sluiten

Makkelijke, gezonde en lekkere recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere grillrecepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kruidige-linzen-met-zalm-en-een-salade.aspx">Kruidige linzen met gegrilde zalm en een salade</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gegrild-tartaartje-met-spinaziesalade-en-nieuwe-aardappeltjes.aspx">Gegrild tartaartje met spinaziesalade en nieuwe aardappeltjes</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/gegrilde-ananas.aspx">Gegrilde ananas</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/bruschetta-met-gegrilde-courgette-.aspx">Bruschetta met gegrilde courgette</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/rijst-met-gegrilde-groente-en-pindas.aspx">Rijst met gegrilde groente en pinda's</a> Bekijk het recept voor: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kikkererwtensalade-met-gegrilde-zoete-ui.aspx">Kikkererwtensalade met gegrilde zoete ui</a>