Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kun je duurzaam koken?

Duurzaam koken is niet moeilijk. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig, ben je milieubewust bezig en bespaar je geld. Denk aan een deksel op de pan, het vuur wat lager zetten en koken in een dun laagje water.

Tips om duurzamer te koken

Alle tips om duurzamer te koken op een rijtje:

  • Houd de deksel zoveel mogelijk op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
  • Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden.
  • Kies een kleinere pan. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies.
  • Zet het vuur niet te hoog als je op gas kookt. Als je op half of laag vuur kookt, duurt het wat langer voor je eten klaar is, maar je bespaart hiermee 45 tot 80% energie.
  • Kies regelmatig voor zuinige manieren van koken. Eten bereiden in de magnetron of stoomoven kost weinig energie. De frituurpan verbruikt de meeste energie.
  • Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom en onderzoek de mogelijkheid om te stoppen met koken op gas. Aardgas is een fossiele brandstof die eindig is en broeikasgasemissies met zich mee brengt; elektriciteit kan worden gewonnen uit hernieuwbare bronnen en is dan minder belastend.

Winst voor het milieu en je portemonnee

Door zuinig om te gaan met energie, bespaar je niet alleen op je energierekening. Omdat er minder energie verloren gaat, is er ook minder schadelijke uitstoot, in de vorm van broeikasgassen. Als je altijd met de deksel op de pan zou koken, dan zou bij elektrisch koken op jaarbasis ongeveer 335 kwh minder energie verloren gaan. Dat is hetzelfde als het gebruik van de koelkast of vaatwasser voor een heel jaar.

Bekijk ook onze 7 tips om duurzamer te eten.

Of ga op zoek naar duurzame recepten: zet de filter ‘Klimaatkanjer’ aan (bij speciale wensen) en vind meer dan 700 recepten met een lagere milieubelasting.