Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe stellen we onze recepten samen?

Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis van onze recepten. Denk aan lekker veel (seizoens)groente en -fruit, volkorenproducten, zachte en vloeibare vetten en oliën, en variantie in peulvruchten, noten, vis, ei en vlees. Ga je aan de slag met onze recepten, dan ben je gezond en duurzaam bezig. Lees hier hoe we onze recepten samenstellen.

Criteria voor de recepten

We stellen onze recepten met zorg samen op basis van de Richtlijnen Schijf van Vijf. De recepten die voldoen aan de criteria vastgelegd in deze richtlijnen passen in de Schijf van Vijf. Bij die recepten staat een gekleurd Schijf van Vijf-icoontje. Dit icoontje is grijsgekleurd als een recept niet volledig voldoet aan de criteria. Denk bijvoorbeeld aan een voorgerecht met een dagkeuze , zoals een lepeltje pesto of wat olijven. Ook deze recepten passen in een gezond(er) en meer duurzaam eetpatroon.

De criteria voor recepten verschillen per eetmoment. Zo zijn de criteria voor hoofdgerechten anders dan voor lunchgerechten. Bekijk hieronder de criteria per eetmoment.

Ontbijtgerechten

Het criterium voor ontbijtgerechten om in de Schijf van Vijf te passen is dat ze alleen ingrediënten bevatten die in de Schijf van Vijf staan. 

Niet al onze ontbijtrecepten voldoen hieraan. Soms is er een dagkeuze toegevoegd, zoals honing of sinaasappelsap. Het recept voldoet dan niet volledig aan de criteria van de Schijf van Vijf.

Gaat het om een belegd broodje als ontbijtgerecht? Dan gelden de criteria voor belegde broodjes.

sluiten
Lunchgerechten

Lunchgerechten voldoen aan de criteria en passen in de Schijf van Vijf als alle ingrediënten in de Schijf van Vijf staan en er maximaal 1 dagkeuze is toegevoegd. Voorbeelden van lunchgerechten zijn soep met brood, salades of kleine pastamaaltijden.  

De criteria voor lunchgerechten per portie zijn:

  • 350-550 kilocalorieën
  • Minimaal 75 gram groente
  • Volkoren of bruinbrood, volkoren graanproducten zoals volkorenwraps en zilvervliesrijst, peulvruchten of aardappelen
  • Maximaal 15 gram halvarine of margarine en/of bereid met vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie
  • Optioneel andere producten uit de Schijf van Vijf zoals 100% pindakaas, ongezouten noten, vis, ei of 20+ of 30+ kaas
  • Maximaal 1 dagkeuze     
 

Gaat het om een belegd broodje als lunchgerecht? Dan gelden de criteria voor belegde broodjes.

sluiten
Belegde broodjes

Of je ze nu eet bij het ontbijt, de lunch, het avondeten of tussendoor: belegde broodjes voldoen aan de criteria en passen in de Schijf van Vijf als alle ingrediënten in de Schijf van Vijf en maximaal 1 dagkeuze is toegevoegd.  

Belegde broodjes bestaan uit:

  • Volkoren of bruinbrood of een volkoren graanproduct zoals een volkorenwrap -of pita
  • Margarine of halvarine en/of bereid met vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie
  • Beleg uit de Schijf van Vijf
  • Maximaal 1 dagkeuze
sluiten
Voorgerechten

Het criterium voor voorgerechten om te passen in de Schijf van Vijf is dat ze alleen ingrediënten bevatten die in Schijf van Vijf staan.

Niet al onze recepten voor voorgerechten voldoen hieraan. Soms is er een dagkeuze toegevoegd. Denk aan een paar olijven in een kleine salade of een stukje bouillontablet met minder zout in een soep. Het recept voldoet dan niet volledig aan de criteria van de Schijf van Vijf.      

sluiten
Hoofdgerechten/warme maaltijden

Hoofdgerechten voldoen aan de criteria en passen in de Schijf van Vijf als alle ingrediënten in de Schijf van Vijf staan en er maximaal 2 dagkeuzes per portie zijn toegevoegd. Als er zout wordt toegevoegd, telt 0,5 gram toegevoegd zout als 1 dagkeuze. 

De criteria voor hoofdgerechten per portie zijn:

  • 400-700 kilocalorieën
  • Minimaal 150 gram groente
  • Minimaal 60 gram peulvruchten en/of maximaal 25 gram noten en/of maximaal 100 gram vis, ei, vlees of vegetarisch product
  • Aardappelen of graanproducten
  • Maximaal 15 gram vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie
  • Optioneel andere producten uit de Schijf van Vijf zoals (gedroogd) fruit of 20+ of 30+ kaas
  • Maximaal 2 dagkeuzes
sluiten
Nagerechten en tussendoor

Het criterium voor nagerechten en tussendoortjes om te passen in de Schijf van Vijf is dat ze alleen ingrediënten bevatten die in de Schijf van Vijf staan.

Niet al onze recepten voor nagerechten en tussendoor, zoals een taart, koekje of borrelhapje, voldoen hieraan. Soms is er een dagkeuze toegevoegd, zoals een kleine hoeveelheid sinaasappelsap, kokosrasp, honing of bakpoeder.  Het recept voldoet dan niet volledig aan de criteria van de Schijf van Vijf.

sluiten

samenstellen recepten

Uitleg zoekfilters

Op onze receptensite vind je allerlei filters om het recept te vinden dat je zoekt. Denk aan filters voor een bepaald eetmoment of voor specifieke dieetwensen. Hieronder geven we toelichting op 4 specifieke filters. Bij het verfijnen van recepten vind je deze filters onder het kopje ‘Extra wensen’.

Budget

De recepten voor hoofdgerechten die vallen binnen de filter ‘Budget’ kosten maximaal €2,50 per persoon (inclusief menusuggestie). Bij het berekenen van de prijs voor een maaltijd gaan we uit van wat de ingrediënten per portie bij elkaar kosten. Daarbij kijken we naar de prijzen van het huismerkproduct in verschillende supermarkten. We houden geen rekening met kortingsacties. Door de plek waar je boodschappen doet en welke aanbiedingen er zijn, kan een gerecht iets duurder of goedkoper zijn.


sluiten
Eiwitrijk

De recepten voor hoofdgerechten die vallen binnen de filter ‘eiwitrijk’ bevatten minimaal 25 gram eiwit per portie. Minimaal 20% van de energie van het gerecht wordt geleverd door eiwit. Er zijn geen criteria opgenomen over de eiwitkwaliteit van een gerecht. De meeste mensen in Nederland krijgen voldoende eiwit binnen. Voor sommige groepen is het lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen, bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. Deze filter is voor hen bedoeld.

sluiten
Geschikt voor zwangeren

De recepten die vallen binnen de filter ‘Geschikt voor zwangeren’ bevatten geen producten die schadelijk kunnen zijn als je zwanger bent. Lees meer over wat je wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap.


sluiten
Klimaatvriendelijk

De recepten voor hoofdgerechten met de aanduiding ‘Klimaatvriendelijk’ hebben een relatief lage klimaatimpact. De broeikasgasuitstoot van een klimaatvriendelijk hoofdgerecht is gemiddeld een derde minder dan van onze andere hoofdgerechten. Er wordt hierbij gekeken naar de broeikasgasuitstoot van zowel de ingrediënten als de bereidingswijze. 

Ingrediënten

De broeikasgas uitstoot van de ingrediënten zijn bij elkaar opgeteld. De gebruikte getallen zijn afkomstig van de Database Milieubelasting Levensmiddelen van het RIVM.

Voor groente en fruit zijn gemiddelden voor het hele jaar gebruikt; de daadwerkelijke klimaatimpact zal per product per seizoen verschillen. De meeste klimaatvriendelijke gerechten zijn vegetarisch of bevatten een kleine portie varkensvlees, kip, zachte kaas of melkproducten. Vlees en zuivel, met name harde kaas, hebben namelijk een hoge klimaatimpact.

Bereidingswijze

De ene bereidingswijze vraagt meer energie dan de ander. De klimaatimpact van verschillende bereidingswijzen in volgorde van minste naar meeste klimaatimpact is:

  • Onverwarmd
  • Koken/stomen
  • Magnetron
  • Grill
  • Bakken/braden/wokken
  • Oven
  • Frituur
  • Barbecue
 

Recepten met een lange bereidingstijd uit de oven, frituur of barbecue komen meestal niet in aanmerking voor een 'klimaatvriendelijk’ hoofdgerecht.

sluiten

Samenstelling Menu van de week

Elke week maken wij het Menu van de week. Hiermee helpen we je gevarieerd te eten en steeds weer iets anders op tafel te zetten. Ieder vak van de Schijf van Vijf komt terug in het weekmenu en we variëren binnen de verschillende vakken. Zo komen er allerlei verschillende groenten aan bod. Je eet de ene dag volkorengranen zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta en de volgende dag aardappelen. Ook wisselen we af tussen peulvruchten, noten, vis, ei en vlees. Ook tofu en tempé komen in onze weekmenu's voorbij. Heel veel variatie dus!