Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten als je borstvoeding geeft

Wanneer je borstvoeding geeft eet je gewoon gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Voor het aanmaken van borstvoeding heeft je lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Je hebt dus iets meer eten nodig.

Voorbeelddagmenu’s

Meer eten dan je gewend bent, én dat zonder te snoepen of te gaan snacken omdat je ook meer honger voelt. Dat kan best lastig zijn! De voorbeelddagmenu’s voor als je borstvoeding geeft laten zien hoe je invulling kan geven aan je dagelijkse menu.

Bekijk de dagmenu's hieronder

De dagmenu's handig op A4-formaat? Bijvoorbeeld om te printen voor op de koelkast.

Eten volgens de Schijf van Vijf

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen die daarin zitten binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen tussen vis, peulvruchten, vlees en ei.

Als je borstvoeding geeft, dan heeft je lichaam meer eten nodig dan normaal.

Meer eten als je borstvoeding geeft

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben. Tip: zet standaard een glas water klaar om telkens als de baby drinkt zelf ook iets te drinken.

Wat en hoeveel eet je per dag?

Wil je weten hoeveel je ongeveer kunt eten? Vul hieronder de 'Schijf van Vijf voor jou' tool in om te zien wat en hoeveel per dag je nodig hebt. Bedenk wel dat het gemiddelden zijn en dat niet iedere vrouw evenveel nodig heeft.

Vul de tool in bekijk hoeveel jij nodig hebt per dag

Minder borstvoeding als je kindje gaat eten

Na 6 maanden heeft je baby ook vaste voeding nodig naast borstvoeding. Vanaf het moment dat je kindje meer vaste voeding gaat eten, dan vraagt het minder borstvoeding. Hierdoor gaat je lichaam geleidelijk aan wat minder borstvoeding aanmaken. Je kunt dan weer iets minder gaan eten, omdat je minder energie nodig hebt.

Borstvoeding en je gewicht

Het is normaal dat je vanzelf geleidelijk gewicht verliest als je borstvoeding geeft. Afvallen door minder te eten dan je nodig hebt, is nu niet goed omdat je dan niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je gezond eet dan kom je vanzelf weer terug op je oude gewicht.

Wat kan ik beter niet of minder nemen

Neem niet te veel cafeïne
Cafeïne komt via de borstvoeding bij je baby. Het is veilig tot ongeveer 200 milligram cafeïne te nemen over de dag. Van meer cafeïne kan je baby onrustig worden, slaapproblemen krijgen en bij heel veel cafeïne een versnelde hartslag.  

Gemiddeld zit in een kopje (125 milliliter) koffie 60 milligram cafeïne, in zwarte thee gemiddeld 30 milligram en in groene thee gemiddeld 20 milligram. De hoeveelheid cafeïne in koffie, zwarte en groene thee kan wel heel wisselend zijn, onder andere door hoe sterk het wordt gezet.  

Voor koffie is het advies om voor de zekerheid in totaal niet meer dan 2 kopjes op een dag te nemen. Of neem cafeïnevrije koffie. Verder is het advies (kruiden)thee af te wisselen met water en zuivel.    
sluiten
Het is het veiligst om geen alcohol te drinken
Het is het veiligst om geen alcohol te drinken zolang je borstvoeding geeft, want de schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je kind terecht. Heb je toch een keer zin in een glaasje alcohol? Ga dan voor 1 standaardglas.

Neem dit glas dan vlak nádat je voeding hebt gegeven. Wacht na het drinken van 1 standaardglas alcohol altijd 3 uur met voeden. Na die drie uur is de alcohol van 1 standaardglas uit je melk verdwenen. Als je meer dan 1 standaardglas drinkt duurt het langer dan drie uur voordat de alcohol uit je bloed is.    
sluiten
Neem niet meer dan 2 porties vette vis per week
Vis is gezond. Ons advies is om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals haring, Atlantische zalm, bokking en sardines. Maar eet niet meer dan 2 keer per week deze vette vissoorten en varieer. Vanwege kleine hoeveelheden schadelijke dioxines die in vette vis kunnen voorkomen.

Verder bevatten sommige vissoorten een verhoogd gehalte aan zware metalen zoals kwik. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom ook liever geen rivierpaling, verse tonijnzwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek, snoekbaars en paling. Heb je deze vissoorten toch een keer gegeten? Maak je dan niet direct zorgen, het wordt pas schadelijk als je regelmatig vis eet die te veel vervuild is.
sluiten
Kruiden(preparaten) en thee met anijs, venkel en kaneel

Normaal gebruik van keukenkruiden en specerijen (ook scherpe varianten) kan geen kwaad. Maar gebruik geen aloë, senna en kava kava. Schadelijke stoffen in deze kruiden kunnen overgaan in de moedermelk en mogelijk schadelijk zijn voor je kind.  Uit voorzorg adviseren we om geen kruidenpreparaten te nemen als je borstvoeding geeft.

Wees verder voorzichtig met thee waar venkel, kaneel en anijs in zit. Baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen binnenkrijgen dan goed voor ze is. Daarom geldt het advies  om geen (borstvoedings)thee met kaneel, venkel of anijs te nemen.

Heb je deze soorten thee toch een keer gedronken? Maak je dan geen zorgen, het is niet direct schadelijk voor je baby, maar drink het in het vervolg uit voorzorg niet meer. Geef ook geen thee met kaneel, venkel en anijs aan baby's. Deze thee helpt ook niet tegen darmkrampjes, zoals weleens beweerd wordt.  Normaal gebruik van kaneel als smaakmaker, een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee. 

sluiten

Vraag en antwoord

Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?

Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.

Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes.

Darmkrampjes komen niet door jouw voeding, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Na 3 maanden zijn de darmkrampjes over het algemeen over. Mocht je toch het idee hebben dat je kind reageert op wat je eet, dan is het een kwestie van uitproberen en afstrepen.

Let op: als je borstvoeding geeft, dan kun je beter geen (borstvoedings)thee met venkel, anijs, of kaneel drinken. Geef dit ook niet aan je baby tegen darmkrampjes. Het helpt niet. Bovendien kunnen kleine baby’s vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit deze soorten thee binnenkrijgen dan goed voor ze is.

sluiten
Kun je borstvoeding geven als je rookt?
Niet roken is het beste, aangezien er nicotine en andere schadelijke stoffen in de moedermelk terechtkomen. Maar als je écht niet kunt stoppen, kun je beter wel borstvoeding geven. Juist omdat je je kind blootstelt aan de schadelijke stoffen in sigaretten heeft hij de afweerstoffen uit je moedermelk extra hard nodig. Ook als je rookt, blijft borstvoeding de meest gezonde manier van het voeden van je kind. Rook alleen nooit tijdens het voeden of waar je kind bij is. Meer informatie vind je op  www.rokeninfo.nl.
sluiten
Ik geef borstvoeding en heb iets gegeten dat niet meer goed was. Is dat schadelijk voor de baby?
Heb je iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld een stukje beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Je kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.
sluiten