Menu
Zoek

Borstvoeding: voorbereiding en start

Als je borstvoeding wilt gaan geven is het handig om je daar tijdens de zwangerschap alvast in te verdiepen. Wat zijn de voordelen? En hoe werkt borstvoeding precies? Op deze pagina lees je daar meer over. Hoe beter je voorbereiding, hoe groter de kans op een goede start.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding beschermt baby’s tegen maagdarminfecties, middenoorontsteking en luchtweginfecties. En het beschermt ze waarschijnlijk ook tegen overgewicht. Als je borstvoeding geeft heb je zelf waarschijnlijk minder kans op het krijgen van borstkanker, een hoge bloeddruk, reuma en diabetes type 2. Borstvoeding geven kan bij sommigen ook bijdragen aan gewichtsverlies, maar dat verschilt per persoon.

Voorbereiden op borstvoeding

In deze video tips en tricks voor een goede voorbereiding op borstvoeding geven. Bekijk de hele serie over borstvoeding op ons YouTubekanaal.

Hoe werkt borstvoeding?

Jij (of je partner) en je kind zijn een perfect koppel voor borstvoeding. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter die de borst leegdrinkt, hoe meer melk de borst aanmaakt. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod borstvoeding zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe dat werkt? Bekijk het filmpje.

Wat zit er in borstvoeding?

Borstvoeding wordt gemaakt uit je bloed. De samenstelling van borstvoeding is erg complex en verandert steeds een beetje: het groeit mee met de leeftijd van je kind. De eerste melk, het colostrum, bevat extra veel afweerstoffen en is heel rijk aan eiwitten. Via overgangsmelk geeft de borst ongeveer 2 weken na de geboorte rijpe melk. Hoe borstvoeding eruitziet, hangt dus af van de leeftijd van de baby, maar ook van het moment van de dag. Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig. Al die verschillen zijn normaal. Het is altijd van goede kwaliteit. Zelfs wanneer je moe of ziek bent. Het bevat dan juist antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden. Lees meer over moedermelk.

Starten met borstvoeding

Als moeder, als ouder, is het soms even zoeken als je net een kind hebt gekregen. Wat is de beste manier om je baby aan te leggen? Krijgt je baby genoeg melk binnen? De eerste dagen drinkt je kind kleine hoeveelheden bijzondere gele melk waar veel voedingsstoffen in zitten, colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte borstvoeding. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent.

Geef het de tijd: een jonge baby vraagt veel energie en je moet elkaar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Heb vooral vertrouwen, meestal komt het gewoon goed.

Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige. Daarna kun je bij het consultatiebureau terecht. Ook een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding.

Extra vitamines voor je baby

Borstvoeding bevat bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Alleen van de voedingsstoffen vitamine K en D heeft je baby extra nodig. Waarom en hoeveel er nodig is lees je hier.

Hulp bij borstvoeding

Door pijn bij het voeden, te kort of niet vaak genoeg voeden, geen nachtvoeding, ernstige stuwing of een medische reden kan het zijn dat de melkproductie niet goed op gang komt. Je kunt dan denken dat je niet genoeg melk aanmaakt. Heb je het idee dat je te weinig melk aanmaakt? Zeg het tegen je kraamverzorgende of neem contact op met een lactatiekundige. Ze kunnen je ook helpen als je baby niet wil drinken of als het niet lukt om je kindje goed aan te leggen. Ze kunnen tips geven om niet te gespannen te reageren en rustig te blijven. Vaak lukt het even later beter. Meestal kun je uiteindelijk voldoende borstvoeding aanmaken. Bekijk ook onze pagina Hulp bij borstvoeding.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.