Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hulp bij borstvoeding geven

De meeste moeders starten met het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich al voor om borstvoeding te geven. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen bijvoorbeeld ziekten en het helpt jou om weer op gewicht te komen. Het geven van borstvoeding kan in het begin even zoeken zijn.

Er is hulp en ondersteuning beschikbaar, je hoeft het niet alleen te doen. Op deze pagina vind je informatie over welke hulp je kunt inschakelen en lees je meer over wat je zelf kunt doen bij vragen over borstvoeding.

Geef het de tijd

De eerste dagen drinkt je baby kleine hoeveelheden bijzondere gele melk dat veel voedingsstoffen bevat: colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent. Je hoeft je ook niet direct zorgen te maken als het wat langer duurt voordat je melkproductie op gang komt.

De maag van een pasgeborene is klein, daarom drinkt je baby de eerste dagen ook nog maar kleine hoeveelheden per keer, wel 10 tot 12 keer per dag. Bedenk ook dat een jonge baby veel van je energie vraagt, en je moet hem of haar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Regelmatig aanleggen en of kolven na zowel een natuurlijke bevalling als een keizersnede zorgt ervoor dat de voeding op gang komt.

Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

In de kraamweek weegt de kraamverzorgende je baby geregeld om te zien of hij voldoende drinkt. In de weken daarna weet je dat je baby genoeg drinkt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg. Twijfel je? Neem dan contact op met het consultatiebureau. Lees hier meer over op de pagina Hoeveel borstvoeding heeft mijn baby nodig?

Goed aanleggen

Borstvoeding geven is een uniek samenspel tussen jou en je baby. Het allerbelangrijkste is dat je goed aanlegt. Daarmee zijn pijn, borstontsteking, verstopte melkkanaaltjes en tepelkloven vaak te voorkomen. Als aanleggen niet zo soepel gaat, dan kun je andere houdingen proberen. Misschien dat het dan al beter gaat. Lees daarover meer op de pagina De borst geven: aanleggen en drinken. Bekijk ook onze video Starten met borstvoeding waarin je de verschillende borstvoedingshoudingen ziet.


Borstvoeding direct na de bevalling thuis

De verloskundige of kraamverzorgende helpen je na de bevalling op weg en ondersteunen je bij het geven van borstvoeding. Vraag ze dus gerust om ondersteuning als je daar behoefte aan hebt. Zij kunnen je mocht het nodig zijn ook doorverwijzen naar een lactatiekundige; een professional op het gebied van borstvoeding.

Borstvoeding direct na de bevalling in het ziekenhuis of kraamhotel

De verpleegkundige, verloskundige of kraamverzorgende helpt je op weg. Vraag gerust om hulp als je hier behoefte aan hebt. Als de voeding niet op gang komt, dan kun je bijvoorbeeld een ziekenhuiskolf gebruiken om de voeding op gang te laten komen.

Borstvoeding in de kraamweek

Je kraamverzorgende ondersteunt je bij het op gang brengen van borstvoeding. Aan het begin van je kraamperiode kun je met je kraamverzorgende overleggen waar je het meeste behoefte aan hebt. Wil je ondersteuning bij de borstvoeding dan zal zij hier prioriteit van maken. Je kunt tijdens de kraamweek ook hulp vragen bij:

  • Je verloskundige of gynaecoloog.
  • Een ervaren en kundige vrijwilliger via Borstvoedingorganisatie La Leche League.
  • Het Voedingscentrum heeft onder meer informatie over de start van borstvoeding geven en aanleggen.
  • Een jeugdverpleegkundige waarmee je kunt chatten via de Groeigids-app (bekijk of deze functie beschikbaar is voor jouw locatie)
  • Een lactatiekundige; een professional gespecialiseerd in borstvoeding. Je kunt een lactatiekundige vinden via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Vaak is een lactatiekundige ook in dienst bij een kraamzorg- of JGZ-organisatie of ziekenhuis.

Borstvoeding na de kraamweek

Al je na de kraamweek ondersteuning wilt of vragen hebt over het geven van borstvoeding dan kun je:

  • Het bespreken bij een consultatiebureau: bij het huisbezoek, tijdens een consult of inloopspreekuur of telefonisch contact opnemen.
  • Contact opnemen met een ervaren en kundige vrijwilliger via Borstvoedingorganisatie La Leche League.
  • De informatie van het Voedingscentrum raadplegen over borstvoeding, bijvoorbeeld over goed aanleggen en kolven.
  • Chatten met een jeugdverpleegkundige via de Groeigids-app (bekijk of deze functie beschikbaar is voor jouw locatie)
  • Een lactatiekundige benaderen.

Veelgestelde vragen over borstvoeding