Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vitamines voor je baby naast borstvoeding

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, maar van vitamine K en D heeft je baby extra nodig. Het lichaam van een jong kind kan zelf nog niet goed zelf voldoende vitamine K en D aanmaken.

Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is. Je kunt speciale druppels met vitamine D en vitamine K kopen bij de apotheek of drogist.

een baby die borstvoeding krijgt heeft extra vitamine K nodig en vitamine D

Zoveel heeft je kind per dag nodig:

  • Vitamine D voor sterke botten: 10 microgram tot je kind 4 jaar is.
  • Vitamine K voor goede bloedstolling: 150 microgram* tot je kind 12 weken is.

* Kijk op het flesje hoeveel druppels dit zijn.

Vitamine D bij een donkere of getinte huid

Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan is extra vitamine D een leven lang nodig. Ga in dat geval na de vierde verjaardag van je kind dus gewoon door met het geven van vitamine D.

Vitamine K bij pasgeboren baby’s

Baby’s hebben vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeboren baby’s hersenbloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken. Dit komt niet vaak voor, maar elke baby die een bloeding krijgt is er een te veel. Vooraf is niet bekend of een baby risico loopt op bloedingen. Alle baby’s krijgen daarom vlak na de geboorte vitamine K druppels. Vanaf dat je baby een week is, geef je als ouders elke dag vitamine K druppels totdat je baby 13 weken is. Met extra vitamine K na de geboorte bescherm je jouw baby.

Wat als je flesvoeding geeft?

Ga naar vitamines voor je baby naast flesvoeding