Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vitamines voor je baby naast flesvoeding

Pasgeboren baby’s hebben nog geen voorraad vitamine K aangelegd. Daarnaast hebben ze nog onvoldoende vitamine D aangemaakt. Daarom krijgen alle baby’s vitamine K-druppels vlak na de geboorte. Vitamine K zit al in de flesvoeding die je baby krijgt. Je baby heeft alleen extra vitamine K-druppels nodig wanneer je minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag geeft. Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is.

Vitamine D-druppels geef je tot je kind in ieder geval 4 jaar is. Je kunt speciale druppels met vitamine D en vitamine K kopen bij de apotheek of drogist.

Zoveel heeft je kind per dag nodig:

Vitamine D: 10 microgram per dag

  • Geef dit tot je kind 4 jaar is
  • Dit is voor sterke botten

Vitamine K: 150 microgram per dag

  • Geef dit de eerste 12 weken. Geef het alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.
  • Dit is voor een goede bloedstolling

Je kunt speciale druppels met vitamine D en vitamine K kopen bij de apotheek of drogist.

Kan mijn baby teveel vitamine K binnenkrijgen?

Het is logisch als je je dit afvraagt als (aanstaande) ouder. In de praktijk komt te veel van deze vitamine niet voor. Het is dus niet schadelijk als je baby een keer vitamine K druppels krijgt naast de flesvoeding met vitamine K.

Aanvullende vitamine D-adviezen

  • Ook al zit er vitamine D in flesvoeding, we raden toch aan om extra vitamine D te geven. Dan weet je zeker dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Met een combinatie van vitamine D in flesvoeding en extra vitamine D-druppels zit je nog ruim onder de veilige bovengrens.
  • Kijk op het flesje hoeveel druppels vitamine D je kunt geven.
  • Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan is extra vitamine D een leven lang nodig. Ga in dat geval na de vierde verjaardag van je kind dus gewoon door met het geven van vitamine D.

Wat als je borstvoeding geeft?

Ga naar vitamines voor je baby naast borstvoeding.