Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welk flesje en welke speen kies ik?

Welke fles en welke speen kies je? Dat hangt deels af van wat jouw baby het fijnste vindt én hoe snel hij drinkt. Het uitverkoren flesje geef je vervolgens gezellig met je kindje op schoot.
Lees meer over hoe je een goede fles kiest en hoe je het flesje geeft.

Probeer uit welke fles het beste werkt voor je baby.

Kies de fles

Er zijn flesjes in diverse vormen en maten. Zo zijn er rechte flessen en S-vormige. Ook verschilt het per merk wat voor ventilatiesysteem de fles heeft. Eigenlijk maakt de soort fles niet zoveel uit: de ene is niet beter dan de andere. Probeer uit welke fles het beste werkt voor jouw kindje. In de eerste maanden geef je maar kleine beetjes per keer. Een klein flesje volstaat dan. Als je een flesje koopt, let er dan op dat het aantal milliliters goed zichtbaar is.

Kies de speen

De speen maakt meer uit. Iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. De ene vindt een ronde top fijner en de andere een platte top. Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig.
Er bestaan ook spenen met meerdere standen. De stand die je onder de neus van de baby houdt, is de stand waarmee je voedt.

Latex of siliconen speen?

De spenen die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen, zijn meestal gemaakt van siliconenrubber (kunststof). Ze zijn makkelijk schoon te maken. Ze kunnen wel scheuren. Controleer ze daarom regelmatig op beginnende scheurtjes. Er zijn ook latex spenen, die zijn gemaakt van natuurrubber. Qua veiligheid maakt het niet uit welke je kiest. Alle spenen moeten volgens de wet namelijk veilig zijn voor baby’s.

Borstvoeding uit de fles

Geef je de fles met moedermelk? Lees meer over kolven en het klaarmaken en bewaren van moedermelk.