Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe geef ik de fles?

Ook de fles kun je (net als de borst) het beste op verzoek van je baby geven. Dat betekent: voeden wanneer die honger heeft. Wanneer en hoe vaak je baby dat wil dus.

Hoe herken je of je baby honger heeft? Een baby geeft met allerlei signalen aan dat die wil drinken. Je baby wordt onrustig, sabbelt op de handjes en maakt smakkende geluidjes. Als je dan meteen de fles geeft, kun je het huilen voor zijn.

Hoe houd je je baby vast?

Een juiste voedhouding zorgt ervoor dat je baby rustiger drinkt en dat jullie beter contact maken met elkaar.
  • Zorg voor een ontspannen houding voor jullie beiden.
  • Houd je baby dichtbij je en zorg voor oogcontact. Je maakt zo meer van het liefdeshormoon oxytocine aan in je bloed. Dat is goed voor de hechting met je baby.
  • Zorg dat je baby een beetje rechtop ligt of zit én naar je toegedraaid is. Het hoofdje van je baby ligt in de kom van je elleboog. Zo geef je met je arm steun tussen de schouderbladen van je baby.
  • Wissel per voeding of halverwege tussen je linker- en rechterarm. Dit bevordert de oog-handcoördinatie van je baby en het helpt een voorkeurshouding te voorkomen.

Hieronder geeft plaatje 1 de ideale houding aan. De situatie in plaatje 2 is niet wenselijk. Er is geen oogcontact tussen moeder en kind en de voeding wordt er als het ware ingegoten. De baby ligt ook te plat en de fles te schuin.

Huid op huid

Huid op huidcontact is fijn. Goed huid op huidcontact krijg je met een (deels) bloot bovenlijf en je baby alleen met een luier om. Is je baby nog heel klein en is het koud, dan wel goed toedekken. Hele jonge baby's kunnen zich nog niet goed zelf warmhouden.

Hoe houd je de fles?

  • De fles houd je bijna horizontaal, maar wel zo dat er altijd melk boven het gaatje van het speentje is. Zo hapt je baby geen lucht.
  • Leg de speen rustig op het gootje tussen neus en bovenlip. Je baby doet dan vanzelf de mond open met de tong laag en is klaar om aan te happen.
  • De lippen krullen naar buiten om het brede deel van de speen.

Hieronder geeft plaatje 1 de ideale drinkhouding aan. De houding in plaatje 2 is niet wenselijk. Je ziet alleen de tuut in het mondje en zo’n hand in je nek is ook niet echt ontspannen.

Hoe lang geef je een flesje?

  • Is de fles nog niet leeg maar geeft je baby aan genoeg gehad te hebben, stop dan met voeden. Signalen van ‘genoeg’ zijn: je baby draait het hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes en hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt.
  • Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
  • Het is in ieder geval tijd voor een pauze als je de volgende dingen ziet bij je baby: fronsende wenkbrauwen, melk loopt uit de mondhoek, meerdere bewegingen om melk weg te slikken of kort opeenvolgende inademingen.
  • Tijdens de voeding een boertje laten doen helpt je baby om ingeslikte lucht kwijt te raken. Daarna kan die weer rustig doordrinken