Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe maak ik de fles klaar?

Flesvoeding klaarmaken voor je baby is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je alle stappen goed volgt en het flesje goed schoonmaakt. En als je van tevoren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan gekoeld en niet langer dan 8 uur. Zo weet je zeker dat de flesvoeding veilig is om te geven aan je baby.

In deze video laat een kraamverzorgster een jonge moeder zien hoe je op een hygiënische manier flesvoeding bereidt voor je baby, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Kunstvoeding klaarmaken

  1. Was je handen.
  2. Zorg dat de fles en de speen goed schoon zijn.
  3. Kijk op de verpakking van de kunstvoeding voor de juiste hoeveelheid water en voeding.
  4. Vul het flesje met koud kraanwater. Je hoeft het water niet eerst te koken. Doe er nog geen poeder in. Let op: Gebruik geen kraanwater als je loden leidingen hebt in huis. En volg het doorspoeladvies bij nieuwe leidingen of kranen.
  5. Verwarm de fles. Maak de fles niet warmer dan 30 tot 35°C. Er zijn 3 manieren om de fles te verwarmen. Kies een manier die jij het makkelijkste vindt:
Flessenwarmer

Volg de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer.


sluiten
In een pan met warm water
Plaats de fles in een pan met warm, maar niet kokend, water. Schud de fles na het verwarmen zachtjes om de warmte goed te verdelen.
sluiten
In de magnetron

Verwarm het flesje met water op maximaal 600 Watt. Schud de fles tussendoor een keer en na het verwarmen zachtjes om de warmte goed te verdelen: 

Fles 100 milliliter: 30 seconden
Fles 150 milliliter: 45 seconden
Fles 200 milliliter: 60 seconden. 

sluiten
6. Voeg het poeder toe. Gebruik het schepje dat bij de verpakking zit voor de juiste hoeveelheid. Doe geen extra schepje of een schepje met een kopje erop in de fles. Dat is schadelijk voor je baby.


7. Schud de fles rustig tot het poeder helemaal is opgelost.
8. Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan is de temperatuur goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen.



9. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.

Waarom is het belangrijk om het stappenplan goed te volgen?

Baby’s hebben een zwakke weerstand. Ze worden sneller ziek van schadelijke bacteriën dan volwassenen. Ook kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Dat geldt vooral voor pasgeboren baby’s, zij zijn het meest kwetsbaar.

Water koken is niet nodig

Op de verpakking van kunstvoeding kunnen andere adviezen staan dan hierboven aangegeven. Er staat bijvoorbeeld vaak dat je het water moet koken. Maar in Nederland is dat niet nodig. Ook ongekookt is kraanwater veilig voor je kindje. Gebruik geen warm water uit de kraan.

Wanneer kun je geen kraanwater gebruiken?

Niet altijd is het kraanwater geschikt om flesvoeding mee te maken.
In deze gevallen geen kraanwater gebruiken
  • In oude huizen in het buitenland en in Nederland kunnen nog loden waterleidingen zitten. Als je deze hebt, laat ze dan vervangen. Gebruik tot die tijd mineraalwater om flesvoeding te maken.
  • De eerste 3 maanden dat je woning nieuwe leidingen of kranen heeft, bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis. Laat dan de kraan eerst even stromen voor gebruik. Daarna kun je het water weer gewoon gebruiken voor het maken van flesvoeding. Mineraalwater uit de winkel gebruiken is dan dus niet nodig
  • Gebruik geen water uit privébronnen voor het maken van flesvoeding. Daarin kan te veel nitraat zitten. Dat kan schadelijk zijn voor je baby.
  • In bepaalde landen binnen en buiten Europa kun je beter geen kraanwater gebruiken om flesvoeding te maken. Geldt het advies om geen water uit de kraan te drinken in dat land, kook het water dan of gebruik mineraalwater. Op de verpakking staat vermeld als het geschikt is voor de bereiding van babyvoeding.

Tip: Als je lange tijd van huis bent geweest en je komt thuis, laat dan de kraan eerst even doorstromen.

sluiten

Geschikt mineraalwater

Niet al het mineraalwater is even geschikt om flesvoeding van te maken. Op de verpakking van mineraalwater staat over het algemeen of het geschikt is voor het maken van flesvoeding. Dat betekent dat er lage hoeveelheden nitraat, nitriet, natrium en fluor in zitten.

Flesjes van tevoren klaarmaken

  • Maak maximaal 2 flessen van tevoren klaar volgens de stappen hierboven. Sla stap 5 over (het verwarmen van de fles).
  • Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het best gekoeld.
  • Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat.
  • Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Onderweg


Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk altijd in de koelkast bewaren. Neem de juiste hoeveelheid melkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder-doseerdoosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen. Warm water voor de flesvoeding kan mee in een thermosfles. Doe gekookt water in de thermosfles. Dat koelt binnen enkele uren af tot warm water. Neem een flesje koud water mee om met het hete water te mengen als het nog te heet is.

Flesje schoonmaken

  • Spoel direct na het voeden de fles, de ring en de speen om met koud water.
  • Was ze daarna in de vaatwasser op minimaal 55°C of in heet sop met een speciale flessenborstel.
  • Spoel de fles en speen na met warm water, om zeepresten te verwijderen.
  • Laat de fles, de ring en de speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.

Je hoeft een flesje voor een gezonde baby niet te steriliseren voor gebruik, wassen in heet sop of in de vaatwasser is voldoende. Voor het eerste gebruik van een fles volg je de aanwijzingen van de fabrikant die staan op de verpakking.

Kun je een flessenmaker gebruiken?

Er zijn ook apparaten die automatisch schepjes kunstvoeding en warm water mengen. Er kleven wel wat nadelen aan deze flessenmakers. Het is namelijk belangrijk om goed op te letten dat alles schoon is. Water wat lang in het reservoir van deze flessenmakers blijft, kan voor bacteriegroei zorgen. Als je het gebruikt adviseren we om elke keer dat je een fles maakt, vers water in het reservoir te doen. Het is ook belangrijk om de schoonmaakinstructies van de leverancier goed op te volgen om te voorkomen dat er bacteriën achterblijven.
Lees meer over de juiste verhoudingen bij een automatische flessenmaker

Blijf op de juiste verhoudingen letten

Bij sommige flessenmakers kun je instellen hoeveel poeder in de fles moet. Hou er wel rekening mee dat de maatschepjes van verschillende merken kunnen verschillen. Controleer daarom goed of de instellingen van het apparaat kloppen. De maatschep van een bepaald merk kan veranderen, het is belangrijk om daar alert op te blijven.

Te veel of te weinig poeder in de fles kan gevolgen hebben voor hoeveel voeding en water je baby binnenkrijgt. Het is belangrijk dat je flesvoeding in de juiste verhouding poeder en water klaarmaakt. Als je er te weinig poeder in doet krijgt je baby minder voedingsstoffen binnen dan die nodig heeft. Doe je er te veel poeder in, dan is de flesvoeding te geconcentreerd, wat kan zorgen voor overgewicht of uitdroging.

Niet veel tijdwinst

Een voordeel van flessenmakers is dat het water er met de juiste temperatuur uitkomt. Maar de tijdwinst is klein vergeleken met onze aanbevolen methodes en je moet dus goed letten op hygiëne, schoonmaken en de juiste instelling.
sluiten