Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe krijgt je kind voldoende vitamine D binnen?

Extra vitamine D is nodig voor alle kinderen tot 4 jaar: elke dag 10 microgram in de vorm van tabletjes of druppeltjes vitamine D. Je kunt tabletjes of druppeltjes met vitamine D krijgen bij de drogisterij of apotheker. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Op het etiket staat hoeveel druppels of tabletten je kind dagelijks nodig heeft. Geef niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Heeft je kind een donkere of getinte huid? Komt die niet veel buiten? Of draagt hij bedekkende kleding? Zonlicht kan dan minder goed vitamine D aanmaken in de huid. Ga daarom in deze gevallen nadat je kind 4 jaar is geworden door met het elke dag geven van 10 microgram extra vitamine D.

Waarom is vitamine D belangrijk voor jonge kinderen?

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd. Dat is een vergroeiing van het skelet.

Moet je ook extra vitamine D geven als je kind flesvoeding krijgt?

Ook als je kindje flesvoeding krijgt waar vitamine D is toegevoegd, geldt het advies om een vitamine D supplement te geven. De hoeveelheid flesvoeding verandert naarmate je kind ouder wordt. Het is dan fijn als je al de gewoonte hebt om het supplement of de druppels aan je kind te geven. Met een combinatie van vitamine D in flesvoeding en een supplement zit je nog ruim onder de veilige bovengrens.

Geef je kind tot hij 4 jaar is elke dag vitamine D

Helpt gezond eten en buiten spelen?

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent. Laat je kind dus zoveel mogelijk buiten spelen! Ook gezond eten telt mee. Vitamine D zit van nature in sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en vette vis, zalm en makreel bijvoorbeeld. Ook is het toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.