Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Zijn rozijntjes een gezond tussendoortje voor mijn baby of kind?

Rozijnen en krenten zijn gedroogd fruit en dat valt binnen de Schijf van Vijf. Je kunt het dus als tussendoortje geven aan je kind. Tip: Houd de portie klein, want in gedroogd fruit zit best veel suiker.

Vitamines en vezels

Hoewel je dus best een doosje of handje rozijnen kan geven als tussendoortje, is vers fruit nog altijd beter. Daarin zit meer vitamine C. Bij het drogen van fruit gaat namelijk vitamine C verloren. Wel zitten er nog steeds vezels in rozijntjes en ander gedroogd fruit. Op het etiket kun je lezen wat erin zit.

Rozijnen en krenten zijn gedroogd fruit en dat valt binnen de Schijf van Vijf

Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven?

Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Wanneer zijn buikje al gevuld is met iets anders, heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd. Een paar rozijntjes zijn niet schadelijk voor een baby in de eerste hapjes-fase, maar je kunt beter nog even wachten met tussendoortjes.

Verslikken

In rozijnen of krenten kan je kindje zich verslikken. Geef daarom niet te veel tegelijk. En blijf er altijd bij als je je kind iets te eten geeft.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.