Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is de BMI (Body Mass Index) van mijn kind gezond?

Wil je weten of je kind een gezond gewicht heeft? De BMI (Body Mass Index) geeft hiervoor een indicatie. De BMI wordt op dezelfde manier berekend als voor volwassenen. Alleen zijn de grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht zijn anders dan bij volwassenen. Daarnaast veranderen deze grenzen bij kinderen met de leeftijd mee en verschillen voor jongens en meisjes. Wanneer je de BMI-meter hieronder invult krijg je direct een advies voor je kind. De BMI-meter is voor kinderen vanaf 2 jaar.
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

Wat te doen bij ondergewicht of (ernstig) overgewicht?

Vraag advies aan de huisarts, schoolarts of op het consultatiebureau wanneer je kind ondergewicht of (ernstig) overgewicht heeft. Ook bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts, jeugdverpleegkundige, schoolarts of het consultatiebureau. Ga niet zelf aan de slag om je kind te laten aankomen of afvallen. Het is namelijk belangrijk dat kinderen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om te kunnen groeien. Een arts kan je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of een kinderarts.

BMI zelf berekenen voor kinderen

Je kunt de BMI zelf uitrekenen door het gewicht van je kind in kilo’s te delen door de lichaamslengte in het kwadraat. Je kind is bijvoorbeeld 1,20 meter lang en weegt 22 kilo, dan bereken je de BMI als volgt: 22 kilo / (1,20 x 1,20 meter) = 15,3.

BMI verschilt per leeftijd en geslacht

BMI grenzen veranderen met de leeftijd en verschillen voor jongens en meisjes. Dit komt vanwege groei en de verandering in spier- en vetmassa. In de afbeeldingen hieronder zie je hoe de BMI-grenzen veranderen met de leeftijd.

Hindostaanse kinderen

Voor kinderen van Hindostaanse afkomst worden andere BMI grenzen gebruikt. Zo zijn Hindostaanse kinderen bijvoorbeeld lichter door hun lichaamsbouw. Op de pagina Hindostaanse kinderen en BMI staat een overzicht van deze BMI grenzen met bijbehorend advies.

Lees meer over gezond gewicht voor je: