De groei en ontwikkeling van basisschoolkinderen gaat in een rap tempo. Gezonde
voeding en voldoende beweging helpen daarbij. Genoeg slaap en beperkte schermtijd zijn ook belangrijk. Kinderen met een gezond gewicht bewegen
makkelijker en hebben later minder kans op overgewicht.
Heeft je kind een gezond gewicht?
Vul hieronder de BMI-meter in. Je ziet dan of je kind een goed gewicht heeft. Je krijgt direct een advies.
Is je kind te zwaar?
Laat je kind gewoon gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) nodig om goed te groeien en te ontwikkelen. Vraag altijd advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts als je kind te zwaar is. Lees hier meer over:
Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?
Is je kind te licht?
Als het gewicht van je kind te laag is, kan dit meerdere redenen hebben. Zo kan je kind altijd al te licht zijn geweest. Wanneer je kind goed groeit en genoeg energie heeft, is er vaak niets aan de hand. Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je kind ernstig ondergewicht heeft, niet goed groeit, te weinig energie heeft of is afgevallen. Vraag advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts als je kind te licht is.
Wil je weten wat kinderen gemiddeld nodig hebben? Vul dan de Schijf van vijf voor jou in. Eet je kind te weinig? Je kunt je hem of haar tussen de maaltijden door een extra boterham geven of wat extra fruit of halfvolle yoghurt. Geef je kind niet te veel snoep of snacks. Dat is ook voor een te licht kind ongezond.
Gezond eten en drinken
Overgewicht bij kinderen kun je voorkomen door ze genoeg uit de Schijf van Vijf te laten eten en minder te geven van producten die niet in de Schijf van Vijf staan en veel calorieën bevatten, zoals limonade, sap en frisdrank met suiker, koek, snoep, snacks en zoete zuiveltoetjes. Lees meer over ontbijt en lunch, avondeten en toetje, drinken en eten tussendoor.
Goede eetopvoeding
Gezonde eetgewoonten helpen je kind om een gezond gewicht te behouden. Hoe je kinderen gezonde eetgewoonten kunt aanleren lees je op de pagina 10 tips voor een gezonde eetopvoeding.
Genoeg beweging
Voldoende beweging helpt je kind een gezond gewicht te houden. Per dag heeft je kind minimaal 1 uur matige tot intensieve beweging nodig. Maar meer bewegen is altijd beter! Dat hoeft niet alleen maar sport te zijn: ook rennen, fietsen, stoeien, klimmen, voetballen en skeeleren valt hieronder. Het is goed om een paar keer per week activiteiten te doen die de botten en spieren versterken, bijvoorbeeld touwtjespringen, rennen, dansen of klimmen op het klimrek.
Schermtijd
Beperk de hoeveelheid tijd dat je kind stilzit achter de televisie, computer, telefoon of tablet: maximaal 2 uur is een goede richtlijn, minder is altijd beter. Veel televisiekijken kan leiden tot overgewicht. Meer televisiekijken gaat namelijk vaak samen met minder beweging, meer en vetrijker eten, meer snacks en minder groente en fruit. Daar komt bij dat televisiekijken via de reclame invloed heeft op wat en hoe kinderen eten.
Genoeg slaap
Er is een verband tussen weinig slapen en overgewicht. Waardoor dat precies komt, is nog niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat de hormonen door slaaptekort uit balans raken, waardoor het kind minder duidelijk voelt wanneer het verzadigd is en wanneer het trek heeft. Te weinig slaap leidt tot een toenemend hongergevoel. Bovendien: omdat de dag langer duurt, zijn er meer eetmomenten op een dag. Ook dat kan een reden zijn waarom er een verband tussen weinig slaap en overgewicht is. Kinderen van 4 jaar hebben per 24 uur ongeveer 12 uur slaap nodig. Daar kun je 1 uur van aftrekken of bij optellen: dat valt nog binnen normale grenzen. Naarmate je ouder wordt heb je minder slaap nodig. Zo heeft een kind van 8 nog ongeveer 10 uur nodig. Een kind van 13 heeft per 24 uur 9 uur slaap nodig.