Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Traktaties en kinderfeest

Een fruitspookje, crunchy groentespiesjes, een vrolijke vlinder… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist.

Leuk voor op school én thuis!

16 gratis kindertraktaties voor 4 t/m 12 jaar

Bekijk hieronder direct de traktaties of download de traktaties (pdf). Tip: print het document uit en leg het neer op school voor andere ouders die gezonde traktatie-inspiratie nodig hebben.

Lees hoe je veilig je traktatie maakt op onze pagina over veilig eten. Want een voedselinfectie, dat is geen feestje.

Trakteren = feest

Kinderen krijgen in een schooljaar al snel 30 traktaties. Trakteren mag ook, want jarig zijn is feest! Maar het is wel goed om traktaties voor op school klein te houden. Probeer ook een traktatie te maken waar weinig calorieën in zitten. en niet te calorierijk te maken. Of geef een klein cadeautje in plaats van iets eetbaars.

Algemene traktatietips

  • Een cadeautje, zoals stickers, bellenblaas, stoepkrijt of klei.
  • Groente en fruit in een leuk jasje.
  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten. Denk aan: een doosje rozijnen, een klein bekertje naturel popcorn, klein koekje of minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.

Coronaproof trakteren doe je zo

Wie jarig is viert feest

Steeds meer scholen en BSO’s stappen over op een feestbeleid. Hierbij trakteren kinderen niet maar wordt er feest gevierd en de jarige in het zonnetje gezet. Voordelen van een feestbeleid zijn bijvoorbeeld dat er geen discussies meer zijn over de grootte of inhoud van een traktatie. Daarnaast hebben ouders geen (financiële) stress meer over het kopen of maken van een traktatie. En kinderen hoeven geen traktatie meer te weigeren vanwege bijvoorbeeld hun geloofsovertuiging of allergie.

Is er een schoolbeleid?

Het zou mooi zijn als iedere school een traktatie- of feestbeleid heeft. Daarin staat hoe de verjaardag gevierd wordt en wat er eventueel wel en niet getrakteerd mag worden. Is er geen beleid op de school van jouw kind? Laat ze onze pagina over het maken van een voedingsbeleid zien. Met handige tips, suggesties en een voorbeeld.

Feestelijke uitjes voor je kind

Een bezoek aan een museum is een superleuk idee voor een kinderfeestje. En nog leerzaam ook. Zoek je nog ideeën? We hebben een suggesties voor je, in het thema 'voeding'. Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd (9-12 jaar).

Kinderfeestje thuis

Tip: geef eens een themafeest over eten.