Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Feestvieren op de basisschool

Tijdens de feestdagen organiseren veel scholen gezellige bijeenkomsten met een hapje en een drankje. We helpen je een handje met ideeën voor hapjes en traktaties die je kunt gebruiken voor allerlei feestelijkheden. Denk aan Kerstmis of Winterfeest, Pasen of Lentefeest, Sinterklaas en Suikerfeest. De recepten zijn lekker, een lust voor het oog en makkelijk te maken.

Kerstmis

De recepten staan onderaan de foto's.

Speculaas-pannenkoeken met appelster

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 120 gram (glutenvrij haver)meel
• 150 ml halfvolle melk of verrijkte sojadrink
• 1 ei
• 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
• ½ theelepel bakpoeder
• 2 appels
• olie of vloeibare margarine

Materialen

koekenpan en ster uitsteekvormpje

Bereiding

1. Meng het meel, de melk, het ei, de koek- en speculaaskruiden en het bakpoeder tot een glad en dik vloeibaar beslag.
2. Maak de appels schoon, snijd in dunne plakjes en steek met het uitsteekvormpje 10 sterren uit.
3. Verhit een beetje olie in de koekenpan, leg een appelster in de pan en verdeel daar een lepel beslag over. Bak goudgele pannenkoeken van het beslag, keer halverwege om.
4. Laat de pannenkoeken afkoelen.
5. Bewaar tot het serveren in de koelkast.TipVerwerk de restjes appel tot een fruitsalade of eet met yoghurt en muesli als ontbijt.

Variatie

Ook lekker met peer. Gebruik bij voorkeur een stevige, niet te rijpe vrucht. Steek de appel ook in een andere vorm uit, zoals een hart of kerstboom.
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 125 gram (glutenvrij haver)meel
• 125 ml halfvolle melk of verrijkte sojadrink
• 1 ei
• 1 eetlepel kaneel
• 1 theelepel bakpoeder
• olie of vloeibare margarine
• 250 gram (witte) druiven
• 3 kiwi’s

Materialen 

Poffertjespan, ster uitsteekvormpje en  20 satéprikkers

Bereiding

1. Meng het meel, de melk, het ei, de kaneel en het bakpoeder tot een glad beslag. Voeg extra melk of meel toe als het beslag te dik of te dun is.
2. Verhit een beetje olie in de poffertjespan en bak goudgele poffertjes van het beslag.
3. Laat de poffertjes afkoelen.
4. Was de druiven en schil de kiwi’s.
5. Snijd de kiwi’s in plakken en steek met het uitsteekvormpjes sterren uit.
6. Steek op elke satéprikker 2-3 poffertjes afwisselend met het fruit.
7. Bewaar tot het serveren in de koelkast. 

Variatie

Vervang de kiwi door carambola (stervrucht). Was de vrucht en snijd in plakken. 

Tip: geen poffertjespan? Bak van het beslag 20 mini-pannenkoeken in een koekenpan. Verwerk de restjes kiwi tot een fruitsalade of eet met yoghurt en muesli als ontbijt. 

sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 3 appels
• citroensap
• 100 gram pindakaas 100%
 • 20 pretzels
• 10 rode druiven
• 20 rozijnen

Bereiding

1.Was de appels en snijd rond het klokhuis in 10 plakjes. Bedruppel de appelplakjes direct met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
2.Bestrijk een helft van elke plak met pindakaas.
3. Druk voorzichtig 2 pretzels als gewei op elke plak.
4. Was de druiven en snijd door de helft.
5. Druk op elke plak 1 halve druif en 2 rozijnen als neus en ogen van het rendier.
6. Bewaar tot het serveren in de koelkast.

Variatie

Vervang de pindakaas voor een andere 100% notenpasta. In plaats van druiven kun je ook gedroogde dadels of plakjes banaan als neuzen gebruiken.
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 5 volkoren wraps
• 3 plakken kaas 30+
• 2 avocado’s
• citroensap
• peper
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 10 zoute sticks

Materialen

Uitsteekvormpje (ster)

Bereiding

1. Bereid de volkoren wraps volgens de verpakking. Snijd doormidden en vouw de helften dubbel tot driehoekjes. Laat de wraps afkoelen.
2. Snijd de kaas in plakjes van 0,5 cm en steek met het uitsteekvormpje 10 sterren uit.
3. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees met een vork fijn.
4. Breng de avocadospread op smaak met citroensap en peper.
5. Maak de paprika’s schoon en snijd in kleine blokjes.
6. Vouw de dubbelgevouwen wraphelften open en verdeel de helft van de spread op de binnenkant.
7. Leg op elke wrap een zoute stick en vouw opnieuw dubbel tot een driehoek.
8. Verdeel de rest van de spread op de bovenkant van de wraps en garneer met paprikablokjes en kaassterren.
9. Bewaar tot het serveren in de koelkast.

Variatie

Vervang de kaas door komkommer. Was de komkommer, snijd in plakken en steek met een uitsteekvorm sterren uit.

Tip: Verwerk de kaasrestjes in een tosti of strooi in plaats van geraspte kaas over je pasta of ovenschotel. 
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 500 gram volkoren meel
• 7 gram gedroogde gist
• ½ theelepel zout
• 350 ml water
• 3 eetlepels olijfolie
• 150 gram gezeefde tomaten zonder zout (blik)
• oregano
 • peper
 • 200 gram rode en gele kerstomaten
• 2 bollen mozzarella
• 15 gram verse basilicum

Materialen

Keukenmachine, bakpapier en bakplaat


Bereiding

1. Meng het meel met de gist en het zout in een grote kom. 
2. Verwarm het water tot het lauwwarm is en voeg met de olie toe aan het meelmengsel.
3. Kneed 5-10 minuten met een keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg extra meel of water toe als het deeg te nat of te droog is. Bedek de kom met een schone theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur op een warme plek rijzen of laat een nacht in de koelkast staan.
4. Breng de gezeefde tomaten op smaak met oregano en peper. 
5. Was de tomaten en snijd in plakjes.
6. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in plakjes op schuur in stukjes.
7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
8. Rol het pizzadeeg ongeveer 0,5-1 cm dik uit en snijd met een mes kerstbomen uit.
9. Bestrijk de kerstbomen met de tomatensaus en leg op elke pizza wat plakjes tomaat en mozzarella.
10. Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 20-25 minuten in de oven gaar.
11. Was de basilicum, snijd klein en strooi over de pizza’s.
12. Serveer warm of koud. Bewaar in de koelkast tot het serveren.

Variatie

In plaats van gedroogde gist kun je ook verse gist gebruiken. Volg voor het gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Ook lekker met andere toppings, zoals champignons, paprika en rucola.

Tip: weinig tijd? In veel supermarkten kun je kant-en-klare volkoren pizzadeeg kopen. Maak een kerstboom-sjabloon van karton of stevig papier, leg op het uitgerolde pizzadeeg en snijd eraan langs.

sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 1 komkommer
• 50 gram (gele) kerstomaten
• 150 gram witte kaas light
• 10 gram verse basilicum

Bereiding

1. Was de groente. Snijd de komkommer in 2 cm dikke plakken en halveer de tomaten.
2. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer met een lepel of uitsteekvormpje.
3. Snijd de witte kaas in blokjes of steek uit met het uitsteekvormpje.
4. Leg de plakjes komkommer in vorm van een dennenboom op een plank of bord.
5. Leg in elke plak komkommer een blokje witte kaas.
6. Was de basilicum en pluk de blaadjes van de stelen.
7. Garneer de komkommerboom met de blaadjes basilicum en tomaten.

Variatie

Vervang de witte kaas door mini bolletjes mozzarella. Versier met een papierenster op een cocktailprikker.

Tip: meng de restjes komkommer met halfvolle yoghurt, uitgeperste knoflook en wat peper en eet als dip bij aardappelen, groentesticks of op brood. 
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 3 kiwi
• ½ ananas
• 2 mandarijnen
• 250 gram magere Griekse yoghurt of kwark, Skyr of verrijkte sojayoghurt
• 1 eetlepel kaneel

Materialen

Uitsteekvormpjes en 10 satéprikkers

Bereiding

1. Schil de kiwi’s en ananas en snijd in plakken. Steek met de uitsteekvormpjes motieven uit.
2. Was de druiven.
3. Steek op elke satéprikker stukjes fruit.
4. Meng de yoghurt met de kaneel.
5. Serveer de fruitspiesjes met de kaneelyoghurt of bewaar tot het serveren in de koelkast. 

Variatie

Vervang de kiwi of ananas door carambola (stervrucht). Was de vrucht en snijd in plakken. Ook lekker met appel, banaan, druiven of peer. 

Tip: bedruppel het fruit eventueel met wat citroensap tegen verkleuring. Verwerk restjes fruit in een fruitsalade.
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 10 ronde volkoren crackers of rijstwafels
• 150 gram zuivelspread light
• 200 gram groente, zoals komkommer, tomaat, paprika of wortel

Materialen

10 cocktailprikkers

Bereiding

1. Besmeer de crackers met de zuivelspread.
2. Was de groente en snijd klein.
3. Versier de crackers met de groente. 
4. Breek de cocktailprikkers eventueel doormidden en steek er een stuk groente op.
5. Leg op elke cracker als houder 1 cocktailprikker.
6. Bewaar tot het serveren in de koelkast.

Variatie

Vervang de crackers door volkoren boterhammen uitgesneden in een rondje of volkoren mini wraps. In plaats van zuivelspread kun je ook hummus gebruiken. Bekijk ons recept voor zelfgemaakte hummus. Probeer ook eens een zoete variant en vervang de groente door plakjes fruit. 
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties

• 10 kerstomaten
• 100 gram zuivelspread light
• 10 mini bolletjes mozzarella
• 2 zwarte olijven zonder pit

Materialen

Spuitzak (rond) en spuitmondje

Bereiding

1. Was de tomaten en snijd het bovenste middel af.
2. Vul de zuivelspread in een spuitzak met kleine opening of spuitmondje.
3. Plak op de grotere helft van elke tomaat met wat zuivelspread een bolletje mozzarella en dek af met de kleinere helft.
4. Snijd de olijven in stukjes en druk de stukjes op de mozzarella. Plak eventueel vast met wat zuivelspread.
5. Spuit een toefje op de muts van de kerstman.
sluiten

Ingrediënten voor 10 traktaties 

• 75 gram dadels zonder pit
• 75 gram ongezouten noten, zoals amandelen of hazelnoten
• ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
• ½ theelepel gemalen anijszaad
• 20 gram kokosrasp

Materialen

Keukenmachine/staafmixer

Bereiding

1.Laat de dadels en noten enkele minuten weken in warm water.
2.Giet de dadels en noten af.
3.Pureer met de specerijen in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
4.Maak van het mengsel balletjes.
5.Rol de balletjes door de kokosrasp.

Variatie

Vervang de dadels door rozijnen of gedroogde abrikozen.

sluiten

Sinterklaas

Pepernoten, taaitaai en chocoladeletters horen bij Sinterklaas, maar er zijn nog veel meer lekkere dingen die je op tafel kunt zetten. Bekijk de leuke recepten die we hebben voor dit heerlijke kinderfeest.

Pasen

Organiseert de school van je kind een paasontbijt, paasbrunch of een frisse lentelunch? Wat het ook wordt met deze lekkere paasrecepten wordt het genieten. Bekijk onze paasinspiratie.

Koningsdag

Van vrijmarkt tot festival, van buurtfeest op straat tot spelletjes thuis. Hoe je Koningsdag ook viert, met oranje hapjes erbij wordt het sowieso een feestje. Op deze pagina vind je genoeg inspiratie. Ook voor leuke oranje spelletjes! Bekijk de recepten.

Traktaties en kinderfeest

Is je kind binnenkort jarig en wil je trakteren of meer weten over verjaardagen vieren zonder traktaties? Bekijk deze traktatiepagina boordevol inspiratie.

Eid el-fitr (Suikerfeest)

Het einde van de ramadan wordt gevierd met Eid el-fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Bij deze feestdag horen natuurlijk lekkere en gezonde hapjes. Of je nu zin hebt in zoet of juist hartig, je vindt tussen deze recepten vast wel iets wat je lekker vindt.