Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heeft mijn dreumes of peuter een gezond gewicht?

Het is van jongs af aan al nuttig om met een gezond gewicht bezig te zijn. Want nu leg je de basis voor het gewicht en eetpatroon van je kind. 

Als je kind opgroeit met een gezond gewicht dan…
  • is bewegen makkelijker.
  • kan hij zich lichamelijk (motorisch) goed ontwikkelen.
  • heeft hij minder kans op overgewicht op latere leeftijd.

Met een gezond gewicht kan je peuter zich beter motorisch ontwikkelen.

Heeft je kind een gezond gewicht?

Wat is nou een gezond gewicht en wanneer moet je gaan opletten wat je kind eet? Als je de BMI meter hieronder invult krijg je een indicatie of het gewicht van je kind gezond is of dat het goed is om er extra aandacht aan te besteden. Je krijgt direct een advies op maat.
De BMI-meter geldt voor kinderen vanaf 2 jaar.
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

Zit je kind op de grens?

Door het afronden kan het zijn dat je kind net boven of onder de grens van ondergewicht of overgewicht zit. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kind kun je voor advies terecht bij het consultatiebureau.

De rol van het consultatiebureau

Op het consultatiebureau bekijken ze hoe het gewicht van je kind zich ontwikkelt. Als zij zich zorgen maken zullen zij jou helpen met adviezen voor een gezond gewicht van je kind. Ga niet zelf actie ondernemen als je denkt dat je kind te zwaar of te licht is.

Hoe zorg je voor een gezond gewicht bij je kind?

Een gezond gewicht bereik of behoud je met:

  1. Gezond eten en drinken
  2. Goede eetopvoeding
  3. Genoeg beweging
  4. Genoeg slaap

Gezond eten en drinken

Om overgewicht bij kinderen te voorkomen, is het belangrijk dat ze gezond eten, en dat ze niet te veel koek, snoep, zoute snacks, sap, limonade en frisdrank met suiker nemen. Lees alles over gezond eten voor je dreumes of peuter.

Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je gewoon gezond. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag advies aan je consultatiebureau.

Goede eetopvoeding

Voor een gezond gewicht bij je kind, is het niet alleen belangrijk wát je geeft maar ook hoe je ermee omgaat. Leer je kind nu al een gezond eetpatroon aan. Bekijk de hulp bij de eetopvoeding.

Genoeg beweging

Minimaal 1 uur per dag flink bewegen helpt voor een gezond gewicht. Lopen, klauteren, (loop)fietsen, dansen… alles telt mee. Stimuleer je kind om veel te bewegen en buiten te spelen. Trek er ook op uit. Ga bijvoorbeeld naar het speeltuintje in de buurt, het bos, park of kinderboerderij.

Minimaal 1 uur per dag flink bewegen helpt voor een gezond gewicht. Lopen, klauteren, (loop)fietsen, dansen… alles telt mee

Laat je kind vanaf 2 jaar zoveel mogelijk zelf lopen. Kinderen van 2 tot 4 jaar kunnen 1 tot 3 kilometer wandelen. Tank dan elke 10 tot 15 minuten even bij met een kleine pauze. Gebruik vanaf 3 jaar zo min mogelijk de buggy.

Er zijn ook sporten speciaal voor peuters. Denk bijvoorbeeld aan peuterzwemmen, peutergym of peuterjudo.

Meer tips? Bekijk de beweegtips voor peuters op allesoversport.nl.

Tips voor tv, tablet en computer

Beperk de tijd dat je kind tv-kijkt, computert en met een tablet speelt. Een goede richtlijn is 30 minuten beeldschermtijd per dag, het liefst verdeeld over meerdere korte momenten. Je kunt zelf bepalen wanneer je kind kijkt door gebruik te maken van internetfilmpjes, dvd’s of zelf opgenomen programma’s.

Top-tip: Zet de tv of tablet op vaste momenten aan, zo went je kind eraan dat hij deze maar beperkt mag gebruiken.

Waarom?

Meer televisiekijken gaat vaak samen met minder beweging, meer en vetrijker eten en meer snacks eten. Daar komt bij dat televisiekijken via de reclame invloed heeft op wat en hoe kinderen eten.

Genoeg slaap

Kinderen die weinig slapen hebben meer kans op overgewicht. Door slaaptekort raken hormonen uit balans, waardoor het kind minder duidelijk voelt wanneer het verzadigd is en wanneer het juist trek heeft. Te weinig slaap leidt tot een toenemend hongergevoel. Omdat de dag langer duurt, zijn er meer eetmomenten op een dag.

Kinderen van 1 jaar hebben ongeveer 14 uur slaap nodig per 24 uur, kinderen van 2 en 3 jaar ongeveer 13 uur en kinderen van 4 jaar ongeveer 12 uur. Daar kun je 1 uur van aftrekken of bij optellen: dat valt nog binnen normale grenzen.