Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde traktaties voor dreumes en peuter

Een versierde ruimte, mooi aangeklede mensen, en een goede sfeer: het is feest! Ook hapjes en drankjes en trakteren horen erbij. Hoe ga je daarmee om als ouder van een nieuwsgierige dreumes of peuter? Laat je je kind alles proberen of maak je keuzes? Hier vind je tips en ideeën voor gezonde kindertraktaties.

Gezonde traktaties voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Is je kind jarig en gaat hij naar het kinderdagverblijf? Of geef je een kinderfeestje en wil je iets uitdelen? Bekijk deze creatieve en lekkere kindertraktaties om uit te delen tijdens een kinderfeestje of bij het kinderdagverblijf. Je kunt ze ook downloaden (pdf, 844 Kb).

Naar het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf geef je de regie even uit handen. Maar dat betekent niet dat je niets meer te zeggen hebt. Het kinderdagverblijf zal met je overleggen wat ze aan je kind geven. En ook kun je zelf ideeën aandragen: voor leuke traktaties bijvoorbeeld.

Kijk voor tips als je kind naar het kinderdagverblijf gaat

Feest: wat geef je?

Hoe je als ouder reageert als er feest is en welke afspraken je maakt, bepaal jij. Wil je rekening houden met wat je kind eet en drinkt, probeer dan eens onze tips.

Ook op een feestje zijn er vaak wel betere keuzes om te geven. Kijk eens goed rond wat er te kiezen is voor je kind. Staat er naast zoetigheden en hartige hapjes bijvoorbeeld ook een bakje druiven of snoeptomaten? Of misschien zijn er waterijsjes of kleine spiezen met augurk en komkommer? Dit zijn leuke traktaties, waar je kind vast van gaat smullen.

Op een kinderfeestje zijn er meestal wel gezondere hapjes om te geven aan je kind.

Wat geef je beter niet?

Hartige snacks zoals gevulde bladerdeegbakjes, kaasstengels of chips bevatten veel calorieën en verzadigd vet. Het is al snel te veel voor je jonge kind. En er zit veel zout in, wat vooral voor kleine kinderen veel sneller schadelijk is dan voor volwassenen. Ook in roomijs en schepijs zit vaak veel zout. Snoep, chocolade en taart bevatten meestal veel suiker. Wil je niet te veel geven, maak dan een keuze: of een paar snoepjes, of een stukje chocolade of een paar hapjes taart.

Porties voor de kleinsten

Een stuk taart of cake is vaak berekend op een volwassen portie. Voor een kind onder de 4 is zo’n portie veel te veel. Bij een kinderleeftijd past een kinderportie. Snijd een klein stukje af en geef dat op een apart mooi bordje. Of geef hem een paar hapjes met een vork of lepel. Een goede maat om aan te houden is: maximaal een kwart van jouw portie.

Kind 1-4 jaar Volwassene
2-3 chips 2 handjes chips
2 happen appeltaart punt appeltaart

halve mini-stroopwafel 1 stroopwafel

Feestelijk water

Op eten letten is natuurlijk goed. Het kan ook geen kwaad om ook te kijken naar wat je kind allemaal drinkt op een feestje. In frisdrank en sap zit veel suiker, net zoals in diksap en aanmaaklimonade: zo’n 3-5 suikerklontjes per glas. Ook zijn de zuren in sap en frisdrank niet goed voor de tanden. Water is beter. Dat ziet er in een mooi glas met een leuk rietje net zo feestelijk uit. Of doe er eens wat komkommer in, of een paar bessen.

Hoeveel suiker zit er in drinken?

Houd de omgeving gezond

Sommige kinderen wanen zich op feestjes in luilekkerland en willen het liefst alles proberen wat op tafel staat. Dat kan een uitdaging zijn, vooral als jij dat als ouder niet wil. Hoe ga je daarmee om? Deze tips kunnen helpen:

  • Is je kind oud genoeg om afspraken te begrijpen? Spreek van tevoren af wat en hoeveel je kind mag eten. Je mag 1 stukje taart, bijvoorbeeld.
  • Probeer tijdens het feestje op te letten wat je kind eet en drinkt. Is het teveel, dan kun je je grens aangeven: nog een snoepje/koekje/handje chips, daarna niet meer.
  • Zet bakjes met chips, snoep of noten uit het zicht als het kan.
  • Als je kind gaat tegenstribbelen, probeer hem af te leiden. Speel samen een spel, aai samen de hond of de kat, geef wat speelgoed, of loop even naar buiten met hem.

Consequent zijn kan soms lastig zijn, maar als het lukt, is het een kleine overwinning. Lukt het minder goed: niet getreurd, volgende keer beter.