Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Mangaan

Mangaan is een mineraal. Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit.

Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort bij de mens. Een overschot aan mangaan kan motorische en psychische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor.

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende mangaan binnen.  

Wat is mangaan?

Mangaan is een mineraal.

Waar zit mangaan in?

Mangaan komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. 

Opname van mangaan

Minder dan 10% van het mangaan uit de voeding wordt door je lichaam opgenomen.

Gezondheidseffecten

Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling). Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Mangaantekort

Voor de mens zijn geen specifieke symptomen bekend van een mangaantekort. Wel zijn in een experimentele studie bij proefpersonen die een voeding kregen met weinig mangaan huidafwijkingen vastgesteld. Bij proefdieren zijn afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden.

Te veel mangaan

Een overschot aan mangaan kan motorische en psychische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende mangaan binnen.   

Aanbevolen inname

Voor mangaan is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen mangaan-tekorten niet voor.

Categorie/leeftijd Adequate inname*

Kinderen

 

7-11 maanden

0,02-0,5

1-3 jaar

0,5

4-6 jaar

1,0

7-10 jaar

1,5

Mannen

 

11-14 jaar

2,0

15-17 jaar

3,0

> 18 jaar

3,0

Vrouwen

 

11-14 jaar

2,0

15-17 jaar

3,0

> 18 jaar

3,0

Zwangere vrouwen

3,0

Bij borstvoeding

3,0


Bronnen:

Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.

Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021 

Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014. 

*milligram per dag

Aanvaardbare bovengrens

Door de EFSA is geen bovengrens vastgesteld, maar in de VS heeft het Institute of Medicine de aanvaardbare veilige inname van mangaan vastgesteld op:

  • 2 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 11 milligram per dag voor volwassenen