Mineralen
Mineralen zijn voedingsstoffen die in kleine
hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. We hebben mineralen nodig voor
een normale groei en ontwikkeling, en een goede gezondheid. Mineralen leveren
geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig
heeft heten spoorelementen.
In Nederland komen mineralentekorten bijna niet voor. Een
teveel aan bepaalde mineralen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De
gemiddelde Nederlander krijgt te veel natrium binnen via zout.
Wat zijn mineralen?
Mineralen krijg je in kleine hoeveelheden binnen via
je eten en drinken. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam
maar weinig nodig heeft heten spoorelementen.
Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet ze
daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. De mineralen en spoorelementen die
je lichaam nodig heeft worden essentiële mineralen en spoorelementen genoemd. Er bestaan aanbevelingen voor hoeveel hiervan je elke dag nodig hebt.
Welke
mineralen heb je nodig?
De
mineralen die je lichaam nodig heeft zijn:
Welke
spoorelementen heb je nodig?
De spoorelementen die je lichaam nodig heeft zijn:
Welke
spoorelementen heb je niet nodig?
Er bestaan ook spoorelementen die niet essentieel (onmisbaar)
zijn. Het gaat om arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel,
silicium, tin en
vanadium. Hiervoor bestaan daarom ook geen aanbevelingen voor wat je elke dag
nodig hebt. In grotere hoeveelheden dan van nature aanwezig in de voeding, zijn
de meeste van deze stoffen giftig.
Hoe neemt het lichaam mineralen op?
Het lichaam neemt mineralen en spoorelementen op in de
dunne darm. Hoeveel het lichaam opneemt hangt onder andere af van de vorm
waarin mineralen aanwezig zijn en hoe goed ze oplossen in de darm. Het lichaam neemt
over het algemeen mineralen uit voedingssupplementen gemakkelijker
op dan mineralen uit eten en drinken.
Hoe goed je lichaam mineralen en spoorelementen
opneemt, hangt ook af van wat je verder hebt gegeten en gedronken. Zo neemt het
lichaam mogelijk minder ijzer, zink, mangaan en chroom op als je één van de
volgende stoffen binnenkrijgt:
- Oxaalzuur uit rabarber
- Fytinezuur uit granen en peulvruchten
- Polyfenolen uit thee en koffie
Aan de andere kant kan een combinatie van bepaalde
stoffen de opname van mineralen en spoorelementen ook beter maken. Zo neemt het
lichaam ijzer uit plantaardige producten mogelijk beter op als er ook vitamine
C aanwezig is. En voor de opname van calcium is vitamine D nodig.
Maar in onderzoeken over langere tijd is (bijna) geen invloed te zien van specifieke voedingsstoffen op de opname van mineralen. Dat komt omdat een
gevarieerd voedingspatroon stoffen bevat die de opname verbeteren en stoffen
die de opname remmen. Ook is bij het vaststellen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) al
rekening gehouden met de gemiddelde opname uit de darm. Hierbij is uitgegaan
wat Nederlanders gemiddeld eten.
Waar zit welk mineraal in?
Naam |
Komt vooral voor in |
Mineralen |
Calcium |
- Melk
en melkproducten
-
Groene groente
|
Chloride |
Alle producten waaraan zout is toegevoegd:
- Kant-en-klaarproducten
- Brood
- Kaas
-
Bewerkt vlees
|
Fosfor |
- Melk en melkproducten
-
Vis
- Vlees
- Volkoren graanproducten en brood
-
Peulvruchten
|
Kalium |
- Groente en fruit
- Aardappelen
- Vlees
- Vis
- Noten
- Melk en melkproducten
- Volkoren graanproducten en brood
|
Magnesium |
- Volkoren graanproducten en brood
- Melk en melkproducten
- Noten
- Groente
-
Vlees
|
Natrium |
Alle producten waaraan
zout is toegevoegd:
-
Kant-en-klaarproducten
- Brood
- Kaas
-
Bewerkt vlees
|
Spoorelementen |
Chroom |
- Groente en fruit
-
Volkoren graanproducten en brood
|
Fluoride |
Toegevoegd aan tandpasta |
IJzer |
Heemijzer:
Non-heemijzer:
- Volkoren graanproducten en brood
- Groene bladgroente
- Peulvruchten
-
Ei
- Noten
|
Jodium |
- Brood
- Zeevis
- Ei
-
Melk en melkproducten
Zeewier
|
Koper |
- Groente en fruit
- Vlees
-
Volkoren graanproducten en brood
|
Mangaan |
- Volkoren graanproducten en brood
- Noten
- Peulvruchten
-
Groente en fruit
|
Molybdeen |
- Volkoren graanproducten en brood
- Peulvruchten
-
Noten
|
Selenium |
- Vis
- Bepaalde soorten noten
- Vlees
- Volkoren graanproducten en brood
-
Melk en melkproducten
|
Zink |
- Vlees
- Kaas
- Volkoren graanproducten en brood
- Noten
-
Schaal- en schelpdieren
|
Verlies van mineralen bij bereiden en bewaren
Er gaan geen mineralen en spoorelementen verloren door
eten te verwarmen. Wel kunnen er mineralen en spoorelementen oplossen in water
tijdens het koken. Gebruik daarom zo weinig mogelijk water bij het koken.
Waarvoor heb je verschillende mineralen nodig?
Mineralen en spoorelementen heb je nodig voor een
normale groei en ontwikkeling, en voor een goede gezondheid. In de tabel
hieronder lees je waarvoor verschillende mineralen belangrijk zijn in het
lichaam.
Naam |
In het lichaam onder andere belangrijk voor |
Mineralen |
Calcium |
- Opbouw en onderhoud van botten en tanden
-
Goede werking van de spieren en zenuwen
|
Chloride |
Regelen van de vochtbalans (samen met natrium en kalium)
|
Fosfor |
- Stevigheid van botten (samen met calcium)
-
Energiestofwisseling
|
Kalium |
Regelen van de vochtbalans (samen met natrium en chloride) |
Magnesium |
- Vorming van botten en spieren
-
Overdracht van zenuwprikkels
|
Natrium |
- Regelen van de vochtbalans (samen met kalium
en chloride)
- Regelen van de bloeddruk
-
Goede werking van de spieren en zenuwen
|
Spoorelementen |
Chroom |
- Normaal houden van het
bloedsuikergehalte
-
Energiestofwisseling
|
Fluoride |
Bescherming tegen tandbederf |
IJzer |
- Vorming van hemoglobine
- Productie van energie door
lichaamscellen
-
Goede werking van het afweersysteem
|
Jodium |
Productie van het schildklierhormoon |
Koper |
- Vorming bindweefsel en botten
-
Goede werking afweersysteem
|
Mangaan |
- Energiestofwisseling
-
Behoud van sterke botten
|
Molybdeen |
Stofwisseling
|
Selenium |
-
Bescherming van cellen tegen
beschadiging (antioxidant)
-
Goede werking van de schildklier
|
Zink |
- Opbouw van eiwitten
- Groei en ontwikkeling van weefsel
-
Goede werking van het afweersysteem
|
Hoeveel mineralen heb je per dag nodig?
De Gezondheidsraad geeft per mineraal aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.
Deze aanbevelingen verschillen voor kinderen, mannen en vrouwen, omdat de
behoefte aan voedingsstoffen voor deze groepen verschillend is. In de
tabel hieronder vind je de aanbevolen dagelijks hoeveelheden (ADH) per mineraal en spoorelement voor volwassenen. Een overzicht van de aanbevelingen voor alle groepen vind je in onze factsheet.
Mineraal of spoorelement |
Eenheid |
Mannen
vanaf
18 jaar |
Vrouwen
vanaf
18 jaar |
Calcium |
milligram per dag |
18-24 jaar: 1.000
25-69 jaar: 950
vanaf 70 jaar: 1.200 |
18-24 jaar: 1.000
25-49 jaar: 950
50-69 jaar: 1.100
vanaf 70 jaar: 1.200 |
Kalium |
milligram per dag |
3.500 |
3.500 |
Magnesium |
milligram per dag |
350 |
300 |
IJzer |
milligram per dag |
11 |
voor de overgang: 16
na de overgang: 11 |
Jodium |
microgram per dag |
150 |
150 |
Koper |
milligram per dag |
0,9 |
0,9 |
Zink |
milligram per dag |
9 |
7 |
Aanbevelingen met een zwakke onderbouwing* |
Fosfor |
milligram per dag |
550 |
550 |
Mangaan |
milligram per dag |
3 |
3 |
Molybdeen |
microgram per dag |
65 |
65 |
Selenium |
microgram per dag |
70 |
70 |
*De Gezondheidsraad
heeft onderscheid gemaakt tussen sterker onderbouwde normen en zwak onderbouwde
normen. Zwak onderbouwd betekent dat er te weinig gegevens beschikbaar zijn om
een goede norm te kunnen afleiden. De voedingsnormen met een zwakke onderbouwing
moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar slechts als richtinggevend. Lees meer over hoe een aanbevolen hoeveelheid tot stand komt. |
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg
je voldoende mineralen en spoorelementen binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.
Wil je bekijken hoeveel mineralen en spoorelementen jij binnenkrijgt? Dat kan met
ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.
Groepen die moeten letten op voldoende mineralen
Er zijn geen suppletieadviezen voor mineralen, maar er zijn wel een aantal groepen die extra moeten opletten of ze voldoende mineralen
binnenkrijgen. Zo hebben jongeren, zwangere vrouwen, vrouwen die (hevig)
menstrueren en vrouwen die borstvoeding geven extra ijzer nodig. Dit geldt ook
voor vegetariërs en veganisten.
Daarnaast is het voor zwangere vrouwen,
vegetariërs en veganisten belangrijk om voldoende calcium en jodium binnen te
krijgen. Als je een extreem afvaldieet volgt is het goed om na te gaan of je
voldoende mineralen binnenkrijgt.
Zijn
mineralensupplementen nodig?
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra
mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op en kan
zelfs schadelijk zijn. Wanneer zwangere vrouwen langdurig te weinig calcium of
jodium binnenkrijgen via hun voeding, is het advies om deze mineralen aan te
vullen met een supplement. Lees meer over de suppletieadviezen voor zwangere vrouwen.
Wil je een
voedingssupplement gebruiken? Dan geldt het advies om niet meer dan 100%
procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de
referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.
Heb je
extra mineralen nodig als je medicijnen gebruik?
Gebruik je medicijnen? Dan kan het zijn dat je extra
mineralen nodig hebt. Bepaalde medicijnen kunnen bij langdurig gebruik namelijk
direct of indirect invloed hebben op de stofwisseling of de werking van
mineralen. Vraag je (huis)arts om advies.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan mineralen?
Een tekort aan mineralen of spoorelementen komt in Nederland eigenlijk niet meer
voor. Als het voorkomt is er sprake van een eenzijdig voedingspatroon,
langdurige ziekte of chronisch medicijngebruik.
Krijg je een tekort aan mineralen als je de aanbevolen hoeveelheid niet haalt?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de hoeveelheid die voor vrijwel iedereen van
een bepaalde groep voldoende is. Maar niet iedereen heeft evenveel van een
bepaald mineraal of spoorelement nodig. Voor de meeste mensen is de ADH meer dan ze werkelijk
nodig hebben. Als je dus iets minder eet dan de ADH hoeft dit
niet tot een tekort te leiden.
Wat zijn de gevolgen van te veel mineralen?
Als je langdurig te veel mineralen of spoorelementen
binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Van natrium, calcium,
magnesium, jodium, koper, selenium, zink en molybdeen kan je te veel
binnenkrijgen.
Een teveel aan mineralen krijg je alleen binnen als je
langdurig supplementen met hoge doseringen gebruikt. Een uitzondering hierop
vormt natrium. Vrijwel iedereen in Nederland krijgt te veel natrium binnen, doordat aan de meeste (bewerkte)
voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd. Een te hoge zoutinname verhoogt de bloeddruk en
vergroot daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Meer over de problemen die kunnen ontstaan als je te veel zout eet.
Aanvaardbare bovengrens
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor mineralen en spoorelementen waarbij een langdurig hoge inname leidt tot
schadelijke gezondheidseffecten. Dat geldt voor
de mineralen calcium en magnesium, en de
spoorelementen jodium, koper, selenium, zink en molybdeen. Verder adviseert
de Gezondheidsraad om niet meer dan 2.400 milligram natrium per dag binnen te
krijgen.
In onderstaande tabel zie je
de aanvaardbare bovengrens voor volwassenen.
Mineraal of spoorelement |
Aanvaardbare bovengrens vanaf 18 jaar (maximale hoeveelheid per dag) |
Calcium |
2.500 milligram |
Magnesium |
supplement van 250 milligram in aanvulling op de voeding |
Jodium |
600 microgram |
Koper |
5 milligram |
Molybdeen |
600 microgram |
Selenium |
255 microgram |
Zink |
25 milligram |
Voor ijzer en fosfor zijn er aanwijzingen dat grote
hoeveelheden in bepaalde omstandigheden ongewenste effecten hebben. Voor ijzer geldt
dat bijvoorbeeld voor mensen met de erfelijke aandoening hemochromatose. Zij
kunnen al snel te veel ijzer binnenkrijgen. Deze aandoening komt voor bij
ongeveer 0,5% van de bevolking. Mensen met hemochromatose hebben een aangepast
dieet nodig. Zij moeten zeker geen ijzertabletten slikken. Voor fosfor heeft de
EFSA geconcludeerd dat volwassenen een inname van 3000 mg per dag goed
verdragen.