Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Fluoride

Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf.

In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tandpasta met fluoride te gebruiken. 

Wat is fluoride (fluor)?

Fluoride is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Fluoride zit in tanden en botten.

Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis.

Waar zit fluoride in?

Fluoride uit eten en drinken helpt bij de bescherming van tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn de tanden beter bestand tegen tandbederf.

Voor zover bekend heeft fluoride geen andere functies in het lichaam.

Wat is het advies voor fluoride?

Leeftijd Advies
0-1 jaar, vanaf de doorbraak van de 1e tand 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride)  
2-5 jaar  2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride) 
Vanaf 5 jaar 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-tandpasta (0,1-0,15 % fluoride)  

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan fluoride?

Een tekort aan fluoride leidt tot tandbederf.  

Wat zijn de gevolgen van te veel fluoride?

Een te hoge inname van fluoride via je voeding en bij normaal gebruik van tandpasta komt niet voor. Een te hoge inname kan ontstaan wanneer tandpasta wordt opgegeten, spoelvloeistof met fluoride wordt gedronken of fluortabletjes worden gegeten.

Bij langdurige inname van te hoge hoeveelheden fluoride kunnen bruine vlekken en strepen op de tanden ontstaan. Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. 

Als een kind ongeveer 100 fluoridetabletjes of een kwart tube normale tandpasta in 1 keer heeft gegeten is het belangrijk een arts te raadplegen. Laat het kind braken en veel melk drinken.

Aanvaardbare bovengrens

Voor een veilige inname van fluoride zijn door de  Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. In onderstaande tabel zie je de aanvaardbare bovengrens van fluoride voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Aanvaardbare bovengrens fluoride (milligram per dag)
1-3 jaar  1,5
4-8 jaar 2,5
9-14 jaar 5
14 jaar en ouder 7