Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Fluoride

Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf.

In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tabletten te nemen of tandpasta met fluoride te gebruiken.

Wie lange tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan bruine vlekken en strepen op de tanden krijgen. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride.

Omschrijving

Fluoride is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Fluoride zit in tanden en botten.

Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium.  Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis.

Gezondheidseffecten

Fluoride uit eten en drinken helpt bij de bescherming van tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn de tanden beter bestand tegen tandbederf.

Voor zover bekend heeft fluoride geen andere functies in het lichaam.

Te weinig fluoride

Een tekort aan fluoride leidt tot tandbederf.  

Te veel fluoride

Wie lange tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan bruine vlekken en strepen op de tanden krijgen. Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride.

Als een kind ongeveer 100 fluoridetabletjes in één keer heeft gegeten is het belangrijk een arts te raadplegen. Laat  het kind  braken en veel melk drinken.

In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tabletten of tandpasta met fluoride te nemen.  

Aanbevolen inname

  • 0-2  jaar, vanaf de doorbraak van de 1e tand: 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride) 
  • 2-5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride) 
  • Vanaf 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-tandpasta (0,1-0,15 % fluoride)     

Aanvaardbare bovengrens

Voor een veilige inneming van fluoride zijn door de Europese VoedselveiligheidAutoriteit (EFSA) de volgende bovengrenzen vastgesteld:  

  • 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar 
  • 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar 
  • 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar 
  • 7 milligram per dag voor volwassenen.